Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι Κρητικός – Χανιώτης – αλλά δεν είμαι σίγουρος αν γνωρίζει να χορεύει τον «αγκαλιαστό» χορό. Κι αυτό διότι ο συγκεκριμένος χορός τη Κρήτης σπανίως χορεύεται σήμερα και επιπλέον ο «αγκαλιαστός» προέρχεται από την ανατολική Κρήτη, από τον νομό Λασιθίου. Ακόμη κι αν δεν τον γνωρίζει όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης το τελευταίο διάστημα επιχειρεί με βήματα και κινήσεις παρόμοια με του «αγκαλιαστού» να…αγκαλιάσει και να φέρει πιο κοντά στη ΝΔ τα μεσαία κοινωνικά στρώματα.

Στον «αγκαλιαστό» ο ένας χορευτής ακουμπάει – αγκαλιάζει με το χέρι του τον ώμο του άλλου και σταδιακά, προς το τέλος αγκαλιάζονται όλοι. Η στόχευση της αξιωματικής είναι παρεμφερής. Ακόμη και από το Στρασβούργο, την περασμένη Τρίτη στην ομιλία του προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε και προς το εσωτερικό αλλά και προς τους ευρωπαίους ότι η ΝΔ επικεντρώνεται στα μεσαία και χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια συνειδητή επιλογή να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη της Ελλάδας και να προσθέσει ένα αχρείαστο βάρος στην πραγματική οικονομία προκειμένου να αφήσει άθικτο το Δημόσιο τομέα. Αυτή ήταν μια καταστροφική επιλογή, που δέχθηκαν δυστυχώς και οι πιστωτές μας, χωρίς να λάβουν υπόψη τον αντίκτυπο που θα είχε αυτή στην πραγματική οικονομία, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην κοινωνική συνοχή» επισήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτοξεύοντας και τα «καρφιά» του στους πιστωτές μας.

Αλλά και σε ένα άλλο σημείο της παρέμβασής του στην Ολομέλεια του ΕΛΚ ήταν σαφής η στόχευση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον μεσαίο χώρο. «Η λιτότητα έχει παρατραβήξει στην Ελλάδα και η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μου είναι να αποκαταστήσει μια ανταγωνιστική οικονομία και μια λειτουργική δημόσια διοίκηση» σχολίασε.

Καθόλου τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται επίσης ότι η Πειραιώς επέλεξε να δώσει μεγάλο βάρος στην ομολογία της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη πως ήταν συνειδητή η επιλογή της κυβέρνησης «η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης». Για αρκετές ημέρες η αξιωματική αντιπολίτευση εστίασε τα πυρά της προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σ’ αυτήν την ομολογία.

Συνέδρια άνοιγμα στην κοινωνία

Στην κατεύθυνση της προσέγγισης των μεσαίων και χαμηλότερων στρωμάτων της κοινωνίας βρίσκονται άλλωστε και τα Προσυνέδρια που διοργανώνει η ΝΔ στην πορεία προς το 11ο Συνέδριό της. Πολλά απ’ αυτά αφορούσαν τους ανέργους (Νίκαια), την απασχόληση (Πάτρα), τη στήριξη των αδυνάμων (Ιωάννινα), ενώ το 5ο στη Λάρισα (Σάββατο 18 Νοεμβρίου) αφορά τους αγρότες και την ανάπτυξη στην Περιφέρεια. Ένα από τα θέματα που είναι βέβαιο ότι θα αναλυθεί είναι οι αυξημένοι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών αλλά και το υψηλό κόστος παραγωγής.

Αλλά και το επόμενο Προσυνέδριο της ΝΔ που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Νοεμβρίου αφορά φλέγοντα ζητήματα της καθημερινότητας όπως είναι η καθυστέρηση της απονομής Δικαιοσύνης καθώς και άλλα βασικά προβλήματα στις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο, όπως οι ουρές και η γραφειοκρατία.

Πιο κοντά οι εκλογές

Πηγές της ΝΔ εκτιμούν ότι οι εκλογές είναι πλέον πολύ κοντά. Πεποίθησή τους είναι πως το 2018 θα είναι εκλογική χρονιά. Επισημαίνουν δε πως αυτό ουσιαστικά επιβεβαιώνεται και από την «ψηφοθηρική», όπως την αποκαλούν, ανακοίνωση της κυβέρνησης για τη διανομή του μερίσματος. Στη ΝΔ εκτιμούν ότι μεγάλη μερίδα πολιτών από τα μεσαία και χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα έχουν απογοητευτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και αναζητούν άλλη πολιτική «στέγη». Και γι’ αυτό σημειώνουν η ΝΔ πρέπει να προσελκύσει αυτούς τους πολίτες με σχέδιο και τεκμηριωμένες προτάσεις.