Με στόχο να προτάξουν τις κοινωνικές προτεραιότητες μιας Ευρώπης που βρίσκεται σε ανάκαμψη μετά την οικονομική κρίση συναντώνται την Παρασκευή οι ηγέτες της ΕΕ στο Γκέτεμποργκ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί καλύτερα ο λαϊκισμός και ο ευρωσκεπτικισμός.

«Έχουμε καθήκον να κάνουμε περισσότερα σε έναν βασικό τομέα που ονομάζεται κοινωνική διάσταση», δήλωσαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν σε κοινό τους άρθρο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter.

Η Σουηδία μαζί με την Κομισιόν συνδιοργανώνουν αυτή την «κοινωνική σύνοδο», στην οποία συμμετέχουν 25 από τους 28 ηγέτες της ΕΕ, καθώς και επικεφαλής ευρωπαϊκών θεσμών και κοινωνικών εταίρων.

«Χρειάζονται μέσα για να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας, να διασφαλίσουμε ότι κάθε ένας θα έχει πρόσβαση στις απαραίτητες γνώσεις ώστε να μπορεί να εξασφαλίσει εργασία και να φροντίσουμε για δίκαιες συνθήκες εργασίας σε ό,τι αφορά τον μισθό», τόνισαν ο Μακρόν και ο Λεβέν.

Σύμφωνα με ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο, «η κοινωνική διάσταση προχωρά αυτή την περίοδο στην Ευρώπη διότι σε όλες τις χώρες οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να πολεμήσουν εναντίον των λαϊκιστών».

Μεγάλη απούσα από το Γκέτεμποργκ θα είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη χώρα. «Το σημαντικό είναι (η Μέρκελ) να καταλήξει σε ένα καλό αποτέλεσμα. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Γερμανία στην Ευρώπη για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις», σχολίασε ο αξιωματούχος αυτός.

Αντίθετα παρούσα θα είναι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, αν και η χώρα της προετοιμάζεται να εγκαταλείψει την ΕΕ και είναι αντίθετη στην παρέμβαση της Ένωσης στα κοινωνικά ζητήματα.

Κατά την ολοκλήρωση της συνόδου αναμένεται να υπογραφεί από τις 28 χώρες μέλη μια διακήρυξη κατά του κοινωνικού αποκλεισμού, με τίτλο «Ευρωπαϊκή βάση των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Στο όνομα όλων των ηγετών της ΕΕ τη διακήρυξη θα υπογράψουν: ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και ο Εσθονός πρωθυπουργός Γιούρι Ράτας, η χώρα του οποίου έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

«Στο Γκέτεμποργκ έχουμε σκοπό να εδραιώσουμε στην ΕΕ τις βασικές αξίες και προτεραιότητες, όπως η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμό, οι ίσες συνθήκες εργασίας και ο στιβαρός κοινωνικός διάλογος. Αυτό περιμένουν οι Ευρωπαίοι πολίτες από εμάς», τόνισαν ο Γιούνκερ και ο Λεβέν σε ένα άλλο άρθρο που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Η διακήρυξη του Γκέτεμποργκ θα περιλαμβάνει είκοσι αρχές και δικαιώματα τα οποία θα πρέπει να γίνονται σεβαστά σε όλη την ΕΕ, όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την ισότητα των ευκαιριών και την ισότητα των δύο φύλων.

Θα αναφέρεται επίσης «σε προσήκοντες κατώτατους μισθούς, που θα είναι σε ένα επίπεδο που θα επιτρέπει να ικανοποιούνται οι ανάγκες των εργαζόμενων και των οικογενειών τους, βάσει των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών κάθε χώρας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την πρόσβαση στην εργασία και κίνητρα για την αναζήτηση εργασίας».