Η ώρα της Δικαιοσύνης για την υπόθεση της πώλησης αμυντικού υλικού από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία έφτασε. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, με αφορμή τα δημοσιεύματα των «ΝΕΩΝ» και άλλων εφημερίδων («Ελευθερία του Τύπου» και «Πρώτο Θέμα»), όπως έγινε χθες γνωστό, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης δίνοντας ουσιαστικά το έναυσμα για τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγινε η επίμαχη πώληση. Πρόκειται για μια υπόθεση που, πέρα από τις όποιες ενδεχόμενες ποινικές διαδρομές αναζητήσει και εντοπίσει η εισαγγελική Αρχή, έχει και ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα.

Για να μη μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός έχει ήδη διαβιβάσει το σύνολο των δημοσιευμάτων του Τύπου στην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία μετά την επιστροφή της από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με την υπόθεση της Novartis, θα αρχίσει να ξετυλίγει το κουβάρι αυτής της ιστορίας, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής επικαιρότητας.

Αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης είναι να διαπιστωθεί η βασιμότητα όλων όσα μέχρι σήμερα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την επίμαχη πώληση 300.000 βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, έπειτα από απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, καθώς και αν προκύπτει ενδεχόμενη τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Για τον λόγο αυτό στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας θα βρεθεί και ο ρόλος που φέρεται ότι έχει διαδραματίσει στην ερευνώμενη υπόθεση ο επιχειρηματίας Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οποίος εμφανίζεται να έχει κομβικό ρόλο στη διαδρομή μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας.

Στον φάκελο που θα παραλάβει η Ελένη Τουλουπάκη περιλαμβάνονται σειρά αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων των «ΝΕΩΝ» με χαρακτηριστικούς τίτλους όπως «Ο μεσάζων της Αραβίας», «Στενές επαφές με τον μεσάζοντα», «Αρον άρον υπέγραψε με αυτόν», «Η κατάρα που δένει τον μεσάζοντα», «Το μεγάλο ξεπούλημα».

Τα ντοκουμέντα

Σε όλα τα δημοσιεύματα που προκάλεσαν την εισαγγελική παρέμβαση –και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο –«ΤΑ ΝΕΑ» επικαλούνται μια σειρά από ντοκουμέντα και έγγραφα που εστιάζουν στον ρόλο του λεγόμενου μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου καθώς και στη συμφωνία, με οικονομικό αντικείμενο 66 εκατομμύρια ευρώ, που συνήψε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, παρακάμπτοντας την επιθυμία των Αράβων για συνομιλίες αποκλειστικά μέσω κυβερνητικών εκπροσώπων (government to government).

«Εκτός από το τηλεγράφημα του έλληνα προξένου Κλουβάτου που αρκούσε τον περασμένο Ιούνιο να σφραγίσει τις πύλες του «Πενταγώνου» για τον επιχειρηματία Βασίλη Παπαδόπουλο, η επιθυμία της σαουδαραβικής πλευράς για «government to government» συζητήσεις, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την αγορά του πολεμικού υλικού, συνέχισε να μεταφέρεται στην Αθήνα, ακόμη και την περίοδο που το ΥΕΘΑ ενημέρωνε την ελληνική πρεσβεία ότι η συμφωνία υπεγράφη και δεν χρειάζεται να ασχοληθεί περαιτέρω με την υπόθεση η διπλωματική αντιπροσωπεία μας στο Ριάντ» ανέφεραν μεταξύ άλλων «ΤΑ ΝΕΑ» σε ένα από τα δημοσιεύματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας.

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας μάλιστα -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ένα από τα δημοσιεύματα – «πουθενά δεν αναφέρεται το όνομα του πολυπράγμονα Παπαδόπουλου, για τον οποίο ο Πάνος Καμμένος επιμένει ότι ήταν εκπρόσωπος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας».

Στη Βουλή

Με βάση τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της η εισαγγελική λειτουργός θα αρχίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης. Και σε περίπτωση που… σκοντάψει σε ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων ο δικός της ρόλος σταματά, καθώς δεν έχει δικαίωμα εκ του νόμου να προχωρήσει σε ουσιαστική διερεύνηση. Αντίθετα, αμέσως και χωρίς να διατυπώσει οποιαδήποτε αξιολογική κρίση έχει την υποχρέωση, μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, να διαβιβάσει τον φάκελο στη Βουλή, τα μέλη της οποίας έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα να ερευνήσουν τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.
Διαφορετική όμως είναι η ποινική μεταχείριση που επιφυλάσσει το ελληνικό δίκαιο στα μη πολιτικά πρόσωπα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν κατά την εξέλιξη της προκαταρκτικής εξέτασης η εισαγγελέας εντοπίσει ίχνη αξιόποινης πράξης με φερόμενο ως δράστη μη πολιτικό πρόσωπο, έχει απόλυτη και αποκλειστική αρμοδιότητα να συνεχίσει κανονικά και με τον νόμο την έρευνά της. Και αν τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώσει είναι ικανά για τη στοιχειοθέτηση κάποιου αδικήματος, όπως συνήθως συμβαίνει, θα προχωρήσει στο επόμενο δικονομικό στάδιο που είναι η άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος των μη πολιτικών προσώπων.

Τέλος, η εισαγγελέας, αν δεν διαπιστώσει καμία ποινική παράβαση, έχει το δικαίωμα να συντάξει πόρισμα και να θέσει στο αρχείο τη δικογραφία που η ίδια έχει σχηματίσει.