Εγκρίθηκε από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, με ευρεία πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Την αρχή του νομοσχεδίου ψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής, η οποία δήλωσε επιφύλαξη για την Ολομέλεια.

Η συνεδρίαση για την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη, θα διεξαχθεί την Δευτέρα, λόγω εθνικού πένθους για την τραγωδία στην Δυτική Αττική.

Νωρίτερα, ομοβροντία πυρών δέχτηκε η κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στην διαδικασία επεξεργασίας στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές, του κατεπείγοντος νομοσχεδίου για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο ψηφίζεται αύριο στην Ολομέλεια.

«Αιματοβαμμένα πλεονάσματα», «φιλοδωρήματα», «μπαχτσίσια» είναι μερικές από τις μομφές που αποδίδουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής, που οδηγεί στην υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Επίσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταλόγισαν στην κυβέρνηση, ότι το πλεόνασμα είναι προϊόν υπερφορολόγησης των πολιτών και εξόντωσης της μεσαίας τάξης.

Τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης απέρριψε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν χρειαζόταν καμία δικαιολογία για να προχωρήσει στην διανομή του κοινωνικού μερίσματος, καθώς αυτό προκύπτει από το πλεόνασμα που κατάφερε στο 3% του ΑΕΠ, από το 1,75 που είχε υποχρέωση. Ο κ. Μπαλαούρας εξήγησε, ότι λόγω αυτού δίνονται 720 εκατ. ευρώ και μοιράζονται σε 3.400.000 πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Ο κ. Μπαλαούρας χαιρέτισε την θετική στάση της ΝΔ να ψηφίσει το κοινωνικό μέρισμα, ωστόσο θύμισε, ότι πέρσι δεν είχε πράξει το ίδιο «πήγαν κόντρα στην κοινωνία όπως άλλα κόμματα» εισέπραξαν την αποδοκιμασία.

Τέλος, καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν έχει στρατηγική, αρέσκεται στην παραπολιτική, την σκανδαλολογία και τα «ψεύτικα νέα» ενώ εκδηλώνει αμηχανία και λειτουργεί απροσδιόριστα και ασυνάρτητα.

«Η εξαγγελία του πρωθυπουργού ήταν και βεβιασμένη, αλλά είχε και μια σπουδή. Είχε σπουδή να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τη σοβαρή σκιά που βρίσκεται πάνω από την κυβέρνηση συνολικά, ανεξάρτητα ότι βαραίνει τον κ. Καμένο» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος προσέθεσε ότι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση «κοροϊδεύει κατάμουτρα τον κόσμο», αφού εκείνοι που θα λάβουν το μέρισμα, την επόμενη ημέρα θα υποστούν νέες περικοπές στις συντάξεις, την υπερφορολόγηση και το τέταρτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στο πλεόνασμα, ο κ. Βρούτσης το χαρακτήρισε «σεσημασμένο» και υποστήριξε ότι σε αυτό κρύβονται «όλες οι πληγές, όλη η σήψη, όλη η απάτη της σημερινής πολιτικής», ενώ σε μια αναδρομή στις παλαιότερες δηλώσεις του κ. Τσίπρα και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις «αρλούμπες» που έλεγαν.

Σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα, ο εισηγητής της ΝΔ παρατήρησε ότι δεν είναι υπεραποδοτικό, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, παρά είναι «το προϊόν υπερεξόντωσης και υπερφορολόγησης του κόσμου και της κοινωνίας». Επιχειρώντας αντιπαραβολή της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση, με εκείνη της ΝΔ, ο κ. Βρούτσης είπε πως η ΝΔ μείωνε τους φόρους και τις εισφορές και έδινε μέρισμα. «Εσείς εξοντώνετε φορολογικά και ασφαλιστικά τον κόσμο και δίνετε μέρισμα», είπε.