Η επιτυχία της περασμένης Κυριακής με τη μεγάλη συμμετοχή στις κάλπες της Κεντροαριστεράς δημιουργεί αισιοδοξία στα κεντρικά επιτελεία, κρύβει όμως και έναν φόβο: αν στον δεύτερο γύρο οι ψηφοφόροι δεν ξεπεράσουν τις 100.000 το ρεύμα που δημιουργήθηκε και έκανε τον χώρο να συζητείται ξανά θα ατονήσει. Γι’ αυτό τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να κλωτσήσουν την καρδάρα με το γάλα και κατεβάζουν τους τόνους στη δική τους μονομαχία.

Η απάντηση της Γεννηματά στα περί «κληρονομικού δικαιώματος στην πολιτική» ήταν λιτή, αλλά αυστηρή: «Είναι πολιτική μου επιλογή να μην μπαίνω σε μικρότητες, σε χτυπήματα κάτω από τη μέση, σε προσωπικές αντιπαραθέσεις. Τι σημαίνει οικογενειοκρατία; 17 χρόνια που είμαι στην πολιτική το έχω ακούσει αυτό πάρα πολλές φορές. Ο Γιώργος Γεννηματάς δεν υπήρξε ποτέ τζάκι της πολιτικής. Δεν έβγαλε λεφτά από την πολιτική. Δεν έστησε μηχανισμούς. Δεν είχε ποτέ μηχανισμούς. Πολεμήθηκε από τους μηχανισμούς, όπως πολεμήθηκα και εγώ τα προηγούμενα χρόνια», σχολίασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με το περιβάλλον του Ανδρουλάκη να απαντά πως η τοποθέτηση σε καμία περίπτωση δεν ήταν επί προσωπικού και τονίζοντας πως ο δεύτερος γύρος δεν επιβάλλεται από τον ευρωβουλευτή αλλά «από τον κόσμο που ψήφισε».

Την ίδια στιγμή οι δυο μονομάχοι της προσεχούς Κυριακής προσπαθούν αθόρυβα να εξασφαλίσουν συμμαχίες, ενσωματώνοντας παράλληλα και τους Γιώργο Καμίνη και Σταύρο Θεοδωράκη, έτσι ώστε κανείς να μην τους κατηγορήσει για μια νέα διαδικασία πασοκοποίησης. Οι συναντήσεις και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες των δύο υποψηφίων με όλους τους υπολοίπους δεν βασίζονται σε προσωπικά παζάρια αλλά στην πολιτική παρουσία, καθώς κανείς εκ των Ανδρουλάκη και Γεννηματά δεν θέλει να χαθεί το momentum που αυτή τη στιγμή έχει η παράταξη.

Ψήφος κατά συνείδηση. Παρ’ ότι ο δήμαρχος Αθηναίων και ο επικεφαλής του Ποταμιού σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν ως μια ενιαία τάση, οι κοινές θέσεις τους πάνω σε πολλά κρίσιμα ζητήματα τούς κάνουν να αντλούν ψηφοφόρους από την ίδια μεταρρυθμιστική δεξαμενή. Αυτό, όμως, που δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί είναι ότι οι ψηφοφόροι τους, που σε μεγάλο βαθμό επεδίωκαν με την ψήφο τους την αποπασοκοποίηση του πολιτικού Κέντρου, είναι διατεθειμένοι να επιστρέψουν στην κάλπη του δεύτερου γύρου. Σε αυτό το πλαίσιο η συνάντηση του δημάρχου Αθηναίων με την Φώφη Γεννηματά, καθώς και η συνάντηση που ακολουθεί σήμερα με τον Νίκο Ανδρουλάκη έχουν ως στόχο το «παρών» του Καμίνη στην επόμενη μέρα, ζητώντας «μαζική συμμετοχή» στις κάλπες. Ο Καμίνης τόνισε χθες πως ο κόσμος που τον στήριξε προσωπικά αποτελεί πλέον «μια ευδιάκριτη τάση στην κοινωνία, που θα προσλάβει συγκεκριμένα πολιτικά και οργανωτικά χαρακτηριστικά το γρηγορότερο δυνατό». Ποιον θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο; «Εκπροσωπώ αξίες, δεν καθοδηγώ ανθρώπους», ήταν η δική του απάντηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Ποτάμι, το οποίο στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου καθόρισε τη στάση που θα κρατήσει. «O νικητής των εκλογών πρέπει να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τη δυναμική που αναπτύχθηκε στον προοδευτικό χώρο. Μια δυναμική που πρέπει να θεωρηθεί και ως απάντηση στην ανερμάτιστη λαϊκίστικη πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Σεβαστουπόλεως, ενώ οι διαβεβαιώσεις για την παραμονή στον ενιαίο φορέα δείχνουν πως και ο Σταύρος Θεοδωράκης θα παλέψει για να περάσουν οι θέσεις του στο επικείμενο συνέδριο, ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί στην ηγεσία. Παράλληλα, το αυστηρό «κατά συνείδηση» του Ποταμιού διέψευσε τις πληροφορίες για «μυστικές συμφωνίες» του Θεοδωράκη με τη Γεννηματά και οι οποίες ενισχύθηκαν από τις απόψεις κομματικών στελεχών που θεωρούσαν πως με τέτοια μεγάλη διαφορά «δεν έχει νόημα ο δεύτερος γύρος».

Αντίστοιχη τακτική ακολουθεί και η ΔΗΜΑΡ, η οποία συνεχίζει να τηρεί το «κατά συνείδηση» του πρώτου γύρου, με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο να τονίζει πως η ενότητα του χώρου πρέπει να διατηρηθεί. Ο Γιώργος Παπανδρέου, ωστόσο, με συνέντευξή του (Σκάι), πήρε εμμέσως θέση υπέρ της Φώφης Γεννηματά: «Γνωρίζω πολύ καλά και τη Φώφη, έχουμε δουλέψει μαζί, και παρά το ότι αργήσαμε σε αυτήν τη διαδικασία ανασυγκρότησης (…) θεωρώ ότι έπαιξε ένα θετικό ρόλο στη διαδικασία, ήταν ένα θετικό πρόσημο, και έχουμε φτάσει εδώ που έχουμε φτάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την Πέμπτη το ντιμπέιτ. Την Πέμπτη θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, το ντιμπέιτ μεταξύ Φώφης Γεννηματά και Νίκου Ανδρουλάκη. Η διαδικασία περιλαμβάνει 2 δημοσιογράφους (τον Παύλο Τσίμα και κάποια εκ των παρουσιαστριών της ΕΡΤ –η Δώρα Αναγνωστοπούλου μάλλον αυτή τη φορά θα προτιμήσει το δελτίο ειδήσεων), 2 ενότητες (Παράταξη και Θεσμοί-Οικονομία) και 20 ερωτήσεις. Το ζήτημα που προέκυψε με τον χρόνο διεξαγωγής, που συνέπιπτε με την ψήφιση του κοινωνικού μερίσματος από την Ολομέλεια της Βουλής μάλλον τελικά ξεπεράστηκε.