Με στάση πληρωμών στις κρατικές δαπάνες και περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εις βάρος της ανάκαμψης, η κυβέρνηση κρατά εντός τροχιάς τον προϋπολογισμό και συντηρεί το πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από τον στόχο. Στο τέλος Οκτωβρίου ο προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 5,355 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας μάλιστα κατά 116 εκατ. ευρώ τον στόχο. Ομως στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου δεν έχουν πληρωθεί δημόσιες δαπάνες ύψους 2,94 δισ. ευρώ ενώ το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, βρίσκεται σχεδόν 1,1 δισ. κάτω του στόχου. Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζουν εικόνα κατάρρευσης. Υπολείπονται έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου κατά 2,8 δισ. ευρώ. Η τρύπα στα έσοδα έχει ανοίξει από τη διαρροή εισπράξεων από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων αλλά και τις επιστροφές φόρων που ξεπέρασαν περίπου κατά 2 δισ. ευρώ τον προβλεπόμενο στόχο. Στο τέλος Οκτωβρίου οι επιστροφές φόρων άγγιξαν τα 4,5 δισ. ευρώ όταν στο σύνολο του έτους θα έπρεπε να είναι 3,3 δισ. ευρώ. Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων υστερούν κατά περίπου 247 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο και τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις κατά 54 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη υστέρηση εμφανίζουν τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 577 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα στο τέλος Οκτωβρίου να είναι μόλις 1,3 δισ. ευρώ από 2,7 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016 και έναντι στόχου για 1,9 δισ. ευρώ. Με τα κρατικά ταμεία να είναι άδεια από επενδυτικά κονδύλια, είναι φυσικό να μην εκταμιεύονται πόροι για αναπτυξιακούς σκοπούς. Ετσι οι δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις είναι λιγότερες κατά 1 δισ. σε σχέση με τον στόχο των 3 δισ. ευρώ. Το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν πέσει στην αγορά 2,9 δισ. ευρώ.

Η υστέρηση στις δημόσιες εισπράξεις υπερκαλύπτεται από τη γνωστή συνταγή της υπερσυγκράτησης των δαπανών. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 2,94 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, ενώ μόνο από τις πρωτογενείς η εξοικονόμηση φτάνει στο 1,8 δισ. ευρώ. Για τόκους το ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε στο 10μηνο 5,1 δισ. ευρώ, ενώ υπολείπονται άλλες δύο δόσεις προς το ΔΝΤ που θα αυξήσουν στα 5,65 δισ. ευρώ το κόστος εξυπηρέτησης.