Από τις τσέπες όλων, με τα απανωτά φοροχαράτσια και τις άγριες περικοπές στις συντάξεις, βγήκε και φέτος το υπερπλεόνασμα με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να κάνει παιγνίδι με το μέρισμα. Πρόκειται για έναν βαρύ λογαριασμό ύψους 17,5 δισ. ευρώ με αυξήσεις φόρων και περικοπές στις συντάξεις που είτε έχουν επιβληθεί είτε έχουν ψηφισθεί για να εφαρμοστούν έως το 2020. Μπροστά στον λογαριασμό αυτόν τα 720 εκατ. που εξήγγειλε ως μέρισμα ο Πρωθυπουργός φαντάζουν σταγόνα στον ωκεανό αποκαλύπτοντας τη μεγάλη κοροϊδία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προς τα εκατομμύρια των νοικοκυριών που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την πολιτική της.

Η μεγάλη αυτή ληστεία παραπέμπει ουσιαστικά σε έγκλημα όπως έλεγε πριν από τρία χρόνια ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όταν ο Αντώνης Σαμαράς μοίραζε από το πλεόνασμα του 2013 το ποσό των 500 εκατ. σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους. Τότε ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε: «Το πλεόνασμά τους είναι σεσημασμένο για τους Ελληνες και τις Ελληνίδες. Σε αυτό κρύβονται όλες οι αμαρτίες, όλες οι πληγές, όλη η σήψη, όλη η απάτη της σημερινής πολιτικής. Πρόκειται για πλεόνασμα δυστυχίας, τραγωδίας, ακόμα και αίματος. Πρόκειται για πλεόνασμα θράσους και απάτης».

Φέτος, η κυβέρνηση εμφανίζει ένα πρωτογενές πλεόνασμα στα επίπεδα του 3% του ΑΕΠ έναντι μνημονιακού στόχου 1,75%. Από τα επιπλέον 2,2 δισ. σκοπεύει να επιστρέψει μόνο 720 εκατ. σε 3,4 εκατομμύρια φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα όταν οι συγκεκριμένοι έχουν ήδη πληρώσει πολύ περισσότερα φέτος σε φόρους και εισφορές ενώ οι συνταξιούχοι έχουν δει τις αποδοχές τους να εξανεμίζονται. Και δεν είναι μόνο αυτό. Για άλλη μια χρονιά το πρωτογενές πλεόνασμα φουσκώνει από τη στάση πληρωμών κρατικών δαπανών, μεταξύ των οποίων και απονομής νέων συντάξεων, αλλά και από την περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 1 δισ. ευρώ. Πολιτική στην οποία έχει καταφύγει η κυβέρνηση προκειμένου να υπερκαλύψει τη μεγάλη μαύρη τρύπα στα έσοδα του προϋπολογισμού και να εμφανίσει έτσι το υπερπλεόνασμα για να χρυσώσει το χάπι της άγριας λιτότητας που έχει φέρει φοροχαράτσια 7,5 δισ. και περικοπές 10 δισ. ευρώ στις συντάξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού έγιναν μία ημέρα μετά τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες της Κεντροαριστεράς και ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη στη υπόθεση με τον μεσάζοντα της Σαουδικής Αραβίας.

Παντού φόροι

Από το 2015 δεν έχει μείνει τίποτα αφορολόγητο. Φόροι στο εισόδημα, φόροι στην κατανάλωση, φόροι στα ακίνητα, φόροι στα καύσιμα, φόροι στον καφέ, φόροι στο Ιντερνετ, φόροι στα κινητά και στα σταθερά τηλέφωνα, φόροι στα ξενοδοχεία, φόροι στην μπίρα. Παντού φόροι.

Ο απολογισμός των φορολογικών μέτρων από την ανάληψη της εξουσίας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προκαλεί σοκ.

Μαζί με τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον Μάιο του 2016 και ενεργοποιούνται σταδιακά μέχρι το 2020 το κουστούμι των φόρων που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ φθάνει τα 7,5 δισ. Λίγο πριν την εκπνοή του 2017 τα φορολογικά μέτρα ανέρχονται σε 5,084 δισ. ευρώ.

Το 2018, με τη λήξη του τρίτου Μνημονίου, ο λογαριασμός των φορομέτρων ανεβαίνει στα 5,538 δισ. Συνολικά την τριετία 2015-2018 οι εισπράξεις από τους άμεσους φόρους θα είναι αυξημένες κατά 1,510 δισ. και τα έσοδα από έμμεσους φόρου κατά 3,721 δισ. ευρώ.

Η φοροκαταιγίδα συνεχίζεται και την επόμενη ημέρα των Μνημονίων καθώς από το 2020, αν δεν εφαρμοστεί ένα χρόνο νωρίτερα, έρχεται η μείωση του αφορολογήτου κατά 3.000 ευρώ, από την οποία θα πληγούν κυρίως χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι που προσπαθούν να επιβιώσουν με 500-600 ευρώ τον μήνα. Το ύψος τον επιβαρύνσεων που φέρνει η περικοπή του αφορολογήτου ανέρχεται στα 2,058 δισ. ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό των φορομέτρων στα 7,5 δισ. ευρώ από την ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η μεγάλη ληστεία

Οπως το 2016 έτσι και φέτος το υπερπλεόνασμα βγήκε από τις τσέπες όλων των φορολογουμένων. Σχεδόν 2 δισ. προέρχονται από τις ανατροπές στον ΦΠΑ με τις αθρόες μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών από το μεσαίο στον υψηλό συντελεστή, την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% και την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου. Εξι στα δέκα αγαθά και υπηρεσίες επιβαρύνονται πλέον με ΦΠΑ 24% όταν μέχρι το 2015 στον υψηλό συντελεστή βρισκόταν περίπου το 30% των προϊόντων και υπηρεσιών. Φυσικά αυτές οι αυξήσεις δεν κάνουν διακρίσεις. Χτυπούν ακόμα και τα νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Στα 340 εκατ. ευρώ φθάνουν οι επιβαρύνσεις στα καύσιμα και αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι δεν πρόκειται μόνο για αυξήσεις σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης, αλλά και για αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, που συνδυάστηκαν με δυο διαδοχικές περικοπές στο επίδομα θέρμανσης.

Στα 1,640 δισ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των επιβαρύνσεων από την πρώτη μείωση του αφορολογήτου και τις αλλαγές συντελεστών στη φορολογική κλίμακα και στην έκτακτη εισφορά, οι οποίες έπληξαν κυρίως τα αποκαλούμενα μεσαία εισοδήματα, ήτοι όσους δηλώνουν εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν 143 εκατ. από την αύξηση της προκαταβολής φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες κι άλλα 283 εκατ. από την αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις.

Στον μακρύ κατάλογο συμπεριλαμβάνονται επίσης οι φόροι στα ασφάλιστρα, ο ήδη αποτυχημένος φόρος στο κρασί, το τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση, το τέλος στη σταθερή τηλεφωνία που χτυπάει και το Διαδίκτυο, η αύξηση του φόρου στην μπίρα, η αύξηση του φόρου στα τσιγάρα, ο φόρος στον καφέ, και τα μέτρα δεν έχουν τέλος.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και ο ΕΝΦΙΑ που υποτίθεται ότι θα καταργούσε η κυβέρνηση. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν κάθε χρόνο τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ για την ακίνητη περιουσία τους.

Κατεπείγον νομοσχέδιο

Εν τω μεταξύ, χθες βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος 720 εκατ. ευρώ που θα έχει τη μορφή εφάπαξ κοινωνικής ενίσχυσης.

Το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη, προβλέπει ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα καθοριστούν τα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας, διαμονής καθώς και οι κατηγορίες των δικαιούχων, η βάση, ο τρόπος υπολογισμού και το ακριβές ποσό του διανεμόμενου μερίσματος ανά κατηγορία δικαιούχων, οι προϋποθέσεις, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, ο χρόνος και ο τρόπος ελέγχου των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγησή του ανά κατηγορία δικαιούχων.