Μηνύματα για εκλογές εντός του 2018 κατέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια σειρά επαφών που είχε με ευρωπαίους αξιωματούχους στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Η πιθανότητα η επόμενη χρονιά να είναι εκλογική μετά και την «ψηφοθηρική ανακοίνωση» της κυβέρνησης Τσίπρα για το μέρισμα, όπως λένε στη ΝΔ, έχει ισχυροποιηθεί. Και αυτό, σημειώνουν, δεν είναι κάτι που διατυπώνεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ευσεβής πόθος του. Στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με κοινοτικούς αξιωματούχους –ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις –αρκετοί εξέφρασαν την εκτίμηση πως σύντομα στη χώρα μας θα έχουμε πολιτική αλλαγή. Αλλωστε και ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ καλωσόρισε τον πρόεδρο της ΝΔ ως έναν νέο πολιτικό με νέο ύφος και ιδέες που βρίσκεται «σε προεκλογική εκστρατεία». Ολα αυτά δείχνουν, σύμφωνα με τους γαλάζιους επιτελείς, ότι στους κόλπους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς έχει ωριμάσει η ιδέα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πρόκειται να αναλάβει πολύ σύντομα τις τύχες της Ελλάδας».

Ανώτατες πηγές της ΝΔ υπογράμμισαν μάλιστα πως κατά τη συζήτηση που έγινε στην ΚΟ του ΕΛΚ –αλλά και γενικότερα –ουδείς Ευρωπαίος έχει υπονοήσει ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές νωρίτερα. Ούτε έχει ζητήσει κάποιος από τον πρόεδρο της ΝΔ να μην επιμείνει στο θέμα των εκλογών. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως αρκετοί ήταν αυτοί που ενδιαφέρονταν να μάθουν πότε θα γίνουν εκλογές.

Την ίδια ώρα δε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) κατέστησε σαφές πως επιδίωξή του είναι η χώρα μας να έχει ενεργό συμμετοχή στη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης. Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ παρουσίασε τον στόχο του για τον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη περιγράφοντάς τον ως πρωταγωνιστικό. «Υπό την ηγεσία μας, η Ελλάδα θα πάψει να είναι το σύμβολο των προβλημάτων της Ευρώπης». Υποστήριξε την ανάγκη ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης «ενισχυμένης με ένα κοινό σχέδιο ευρωπαϊκής ασφάλειας καταθέσεων». Αλλά και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας πρέπει να εξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ώστε «στο μέλλον να στηριζόμαστε αποκλειστικά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να λύνουμε τα δικά μας προβλήματα».

«Η Ελλάδα πρέπει να παίξει ηγετικό ρόλο και στον τομέα της κοινής αμυντικής πολιτικής» τόνισε με έμφαση, προσθέτοντας πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συμπλήρωσε, εξάλλου, πως απαιτείται πολιτική ασύλου με καλύτερη κατανομή των βαρών.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμά του για την Ελλάδα και ειδικά για την επόμενη –μετά το Μνημόνιο –μέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε τους στόχους της προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, παράλληλα με τη μείωση του φορολογικού βάρους της μεσαίας τάξης. «Είμαστε το μόνο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα που διαθέτει ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για την εποχή μετά το τέλος του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής» τόνισε.

Την ίδια στόχευση είχαν και οι συναντήσεις του προέδρου της ΝΔ με τους Ταγιάνι, Ντομπρόβσκις και Βέμπερ, αλλά και τον επικεφαλής των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταντ, που είχαν προηγηθεί. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης –εν ολίγοις, στο πού θα πάει η Ευρώπη, στη βάση και των προτάσεων που έχει διατυπώσει ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ολοι οι συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη αναζήτησαν απαντήσεις για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα και την κατεύθυνση της χώρας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Από την Πειραιώς αξιολογούν ως ιδιαίτερης σημασίας τις επαφές Μητσοτάκη στο Στρασβούργο, καθώς επιτρέπουν, όπως λένε, να δείξει ο πρόεδρος της ΝΔ «την ποιοτική διαφορά του σε σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα που συνήθως είναι θεατής των ευρωπαϊκών εξελίξεων». Κατά την ομιλία του στο ΕΛΚ, πάντως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε ευθύνες και στους πιστωτές επειδή επέτρεψαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως σημείωσε, την υπερφορολόγηση των πολιτών.