Από την Κομοτηνή

Τσίπρας: Η διαφθορά και η αρπαχτή χρεοκόπησαν τη χώρα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/11/2017 00:13 |
Τσίπρας: Η διαφθορά και η αρπαχτή χρεοκόπησαν τη χώρα
«Αν βρεθήκαμε σε αυτό το σημείο της χρεοκοπίας ως χώρα, δεν είναι γιατί δεν είχαμε δυνατότητες, ούτε γιατί, όπως μας λένε, ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητες μας. Αλλά γιατί πάντοτε σε αυτό τον τόπο συνυπήρχαν δυο Ελλάδες. Η Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας με την Ελλάδα της διαφθοράς και της αρπαχτής» τόνισε ο Πρωθυπουργός.Πηγή: ANA

«Οταν ξεκινήσαμε αυτόν το πρωτότυπο θεσμό των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων, κάποιοι που ίσως να μην μπορούσαν να κατανοήσουν την αξία του διαλόγου και της σύνθεσης σε τοπικό επίπεδο, έσπευσαν να μιλήσουν για επικοινωνιακό πυροτέχνημα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, στην Κομοτηνή.

Τόνισε ότι «προσπάθησαν μάλιστα να αποτρέψουν και τα αυτοδιοικητικά τους στελέχη να συμμετάσχουν».

Πρόσθεσε πως «η εξαιρετική επιτυχία όλων των προηγούμενων συνεδρίων αποδεικνύει ότι αυτή η μηδενιστική προσέγγιση δεν έχει σχέση με την αλήθεια» και κανείς καλόπιστος άνθρωπος, ό,τι κόμμα κι αν υποστηρίζει, δε θα μπορούσε να πει ότι το συνέδριο αυτό είναι μια ευκαιρία για την περιοχή.

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι αποδεικνύεται ποια σχολή σκέψης, ήθους, συνέπειας, σοβαρότητας, εθνικής ευθύνης, εκπροσωπεί ο καθένας:

-Από το πώς αντιμετωπίζει τις προσπάθειες όχι της κυβέρνησης, αλλά των παραγωγικών τάξεων και της ίδιας της χώρας να ανοίξουν δρόμους ανάπτυξης.

-Από το πώς αντιμετωπίζει τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος που ανακοινώθηκε χτες

-Από το πώς αντιμετωπίζει κάθε μέτρο και κάθε βήμα που αποσκοπεί να ξεκολλήσει την Ελλάδα από τη στασιμότητα.

Από το πώς αντιμετωπίζει τον αγώνα κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής, των φορολογικών παραδείσων και των offshore.

«Ο καθένας άλλωστε που θέλει να καταλάβει, καταλαβαίνει τη διαφορά ανάμεσα στη Θράκη και στα νησιά Κέιμα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Απάντηση στον Γεωργιάδη

«Κάποιοι προσπάθησαν σήμερα να μας ενημερώσουν ότι το να παρκάρεις τα αφορολόγητα λεφτά σου σε εξωχώριους παραδείσους αποτελεί ηθικό - μάλιστα- δικαίωμα όσων προσπαθούν να γλιτώσουν τα εισοδήματά τους από την υπερφορολόγηση, αφού έτσι, μας λένε, λειτουργεί το παγκόσμιο σύστημα στον καπιταλισμό» τόνισε ο κ. Τσίπρας, ασκώντας ουσιαστικά κριτική στη ΝΔ και αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς, αν και χωρίς να τον κατονομάσει, στις σημερινές δηλώσεις του Αδωνι Γεωργιάδη.

Είπε πως «αν βρεθήκαμε σε αυτό το σημείο της χρεοκοπίας ως χώρα, δεν είναι γιατί δεν είχαμε δυνατότητες, ούτε γιατί, όπως μας λένε, ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητες μας. Αλλά γιατί πάντοτε σε αυτό τον τόπο συνυπήρχαν δυο Ελλάδες. Η Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας με την Ελλάδα της διαφθοράς και της αρπαχτής».

«Και τώρα μας λένε πως εκτός από νόμιμη, η λεηλασία ήταν και ηθική», πρόσθεσε. Αντί απάντησης, όπως είπε, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως «η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε μαζί με την Ελλάδα της κρίσης», για να υπογραμμίσει πως «δεν πρόκειται να σηκώσει ξανά κεφάλι. Δεν πρόκειται να επιστρέψει».

Λιπάσματα, Βιομηχανία Ζάχαρης, ΕΝΚΛΩ

«Η στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης είναι βασικός στόχος ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης για την περιφέρεια», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ενημέρωσε ότι στον τομέα της βιομηχανίας, οι συνολικές υποβολές στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο για την Περιφέρεια, ανέρχονται μέχρι σήμερα στις 17 με συνολικό ύψος 99 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, είπε, υπάρχουν εδώ θέματα προς αντιμετώπιση, τα οποία δεν είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, αλλά μακρόχρονης κακοδιαχείρισης που έχει οδηγήσει βιώσιμες επιχειρήσεις στην κατάρρευση. Αναφέρθηκε στις εμβληματικές περιπτώσεις των Λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης, της Βιομηχανίας Ζάχαρης και της ΕΝΚΛΩ.

Σε ό,τι αφορά τα Λιπάσματα, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της νομιμότητας και της ομαλότητας, η εφαρμογή όλων των αποφάσεων που δικαιώνουν τους εργαζόμενους.

Για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, τόνισε ότι «η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και η κακοδιαχείριση των διοικήσεων που διόριζαν απαξίωσε συστηματικά τη μεγαλύτερη αγροτική βιομηχανία της χώρας και την οδήγησε ουσιαστικά σε χρεοκοπία».

«Εμείς θα συνεχίσουμε με όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να την κρατήσουμε ζωντανή και να ενισχύσουμε τη λειτουργία αυτής της πολύ σημαντικής για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, βιομηχανίας» πρόσθεσε.

Για την ΕΝΚΛΩ, είπε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των πρώην εργαζομένων της, συστήνοντας ειδική επιτροπή και αξιολογώντας και βελτιώνοντας μέσω ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων το επιχειρηματικό σχέδιο που κατέθεσαν, με δική τους επιλογή.

«Η διέξοδος για το θέμα της πρώην ΕΝ.ΚΛΩ είναι να οδηγηθούμε στη μόνη νόμιμη και καθαρή λύση: την άμεση πτωχευτική διαδικασία και τους ανοικτούς δημόσιους πλειστηριασμούς έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα επαναλειτουργίας κάποιων από τα εργοστάσια με βάση το σχέδιο των εργαζομένων. Και φυσικά με τη συμβολή επενδυτικών σχημάτων που θα προκριθούν».

Ρύθμιση για τη δικαιοδοσία του μουφτή


Μέσα στις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, η οποία θα υπηρετήσει τους ακόλουθους πέντε στόχους, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας:

-Πρώτον, θα καθιστά ρητά και σαφώς τη δικαιοδοσία του μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, η υπόθεση θα υπάγεται στα αστικά δικαστήρια.

-Δεύτερον, θα ορίζει σαφώς, για πρώτη φορά, ότι τα αστικά δικαστήρια έχουν το τεκμήριο δικαιοδοσίας.

-Τρίτον, θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει απολύτως τα δικαιώματα των διαδίκων.

-Τέταρτον, θα διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μειονότητας καθορίζονται από τον αστικό κώδικα και όχι από τον ισλαμικό νόμο, εκτός αν κάποιος επιλέγει εγγράφως το αντίθετο. Βεβαίως, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει, θα μπορεί να αλλάξει τη δήλωσή του ή απλώς να συντάξει διαθήκη κατά τον αστικό κώδικα οπότε και μόνο αυτή θα ισχύει.

- Και πέμπτον, θα διασφαλίζει ότι όλες οι δημόσιες διαθήκες που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα είναι ισχυρές και εφαρμόζονται.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι «φυσικά είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες και παρατηρήσεις, απόψεις, θα κάνουμε διάλογο για να βελτιωθεί η πρόταση που θα καταθέσουμε». Ανακοίνωσε δε ότι από αύριο (σήμερα), υπό το συντονισμό του υπουργείου Παιδείας, θα αρχίσει η διαβούλευση.

Διπλή πρόκληση στους τομείς Παιδείας και Ερευνας

Οσον αφορά στον τομέα της Παιδείας και της Ερευνας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η πρόκληση είναι διπλή: «να βρούμε τρόπο ώστε οι ερευνητές να παραμείνουν στη χώρα, αλλά και να συνδεθεί η έρευνα και η καινοτομία με την επιχειρηματικότητα, προσφέροντας πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομία».

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ», στον τομέα της Ερευνας από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ανέφερε ότι δρομολογούνται έργα με συμμετοχή 21 επιχειρήσεων της Περιφέρειας και προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 2,33 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα των Συμπράξεων Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς έχουν υποβληθεί προτάσεις προϋπολογισμού 54,4 εκατ. ευρώ, με 269 συμμετοχές επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών.

Στον τομέα της επιχειρηματικότητας, συνολικά 30,2 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας, από τις τέσσερις προσκλήσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα -Καινοτομία».

17 Μονάδες Υγείας στη Θράκη

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχουν σχεδιαστεί 17 Τοπικές Μονάδες Υγείας, και ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η λειτουργία σε 5 από αυτές: 2 στην Κομοτηνή και από 1 σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Καβάλα.

Είπε ακόμη ότι στην Περιφέρεια υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο χρηματοδότησης, που αφορά στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των νοσοκομείων.

Σημείωσε ότι αποτελεί εμβληματική παρέμβαση αναβάθμισης του ΕΣΥ στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης η χρηματοδότηση, μέσω δωρεάς από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, της ανέγερσης νέου σύγχρονου νοσοκομείου στην Κομοτηνή.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η επόμενη μέρα και ο σχεδιασμός της βρίσκονται ήδη εδώ», προσθέτοντας ότι τον Αύγουστο του 2018 «θα ξεκλειδώσουμε τις καγκελόπορτες που ήταν κλεισμένη η χώρα για 7 χρόνια».

5
ΓΙΑΝΝΗΣ
18/11/2017 13:07
Αναρωτιέμαι πως μια οικονομία που το 2004 μπήκε σε επιτήρηση και έγινε κοινοτικός έλεγχος χωρίς κανένα πρόβλημα αφού είχαμε μπει στην ΟΝΕ αμέσως στο τέλος του 2009 καταγράφηκε έλλειμμα 36 δις με σύμφωνη γνώμη ELSTAT και EUROSTAT χρεώθηκε τη χρεοκοπία της χώρας το ΠΑΣΟΚ που υποχρεώθηκε να ζητήσει τη στήριξη της Ευρωζώνης υπήρξαν λύσεις εκτός μνημονίων με τα ΖΑΠΕΙΑ Ι,ΙΙ κ.λ.π. ή με την κατάργηση των μνημονίων τη πρώτη μέρα με ένα νόμο με ένα άρθρο ήρθε το τρίτο μνημόνιο που τις προηγούμενες π.χ. 12 περικοπές στις συντάξεις που αριθμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ τις έκαναν 15 δικαιολογώντας την πολιτική τους με επιχειρήματα του τύπου αποτελεί ντροπή να τους μέμφονται τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι προηγούμενοι που επέβαλαν περικοπές,ΕΝΦΙΑ,φόρους ,μνημόνια .!!!
ADEUS
15/11/2017 06:28
.........................και η ασχετοσινη σας .
john from sydney
15/11/2017 03:36
Γνωρίζω πως το να υποστηρίζει κάποιος σε οποιοδήποτε φόρουμ, (οχι τον ίδιο τον Τσίπρα, γιατί ο ανθρωπος, το ξέρουμε, δεν ανταποκρίθηκε στις ανάγκες του καιρού του), αλλά και ο,τι γνώμη εκφέρει, δεν είναι και τόσο...κούλ! Αλλά εμένα δεν με ενδιαφέρει τι θα ειπεί ο καθενας, γιατί ούτε για βουλευτής βάζω, ουτε και με ενδιαφέρει πόσα λάϊκς και πόσα ντισλαϊκς θα εισπράξω. Και η γνώμη μου είναι πως αυτή τη φορά τα λεει σωστά! Πολύ σωστά!! Η δεξιά παράταξη στην Ελλάδα, είναι κατά 90% υπεύθυνη για το σημερινό κατάντημα της παρίδας μας. Αυτή εσπειρε, αυτή καλλιέργησε την διαφθορά και την παρανομία στην χώρα και αυτή θέρισε τους καρπούς της. Και οταν ο Ελληνικός λαός ζήτησε να αλλάξει κατεύθυνση, το ΠΑΣΟΚ, παρά την ΑΛΛΑΓΗ που υποσχέθηκε, δεν αλλαξε τίποτε, γιατί το τραπέζι ήταν στρωμένο και ετοιμο για φαϊ και γλέντι. Και το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε όλοι και στο μεταξύ προσπαθούμε μέσα και εξω απο την Ελλάδα να υπερασπιστούμε τα ανυπεράσπιστα. Στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα δόθηκε μια χρυσή ευκαιρία να πούν την αλήθεια στον κόσμο, να αλλάξουν βρώμικες τακτικές, να γυρίσουν σελίδα και να φτειάξουν μια καθαρή διοίκηση που θα βασιζόταν στη τίμια δουλειά, στην αξιοσύνη του καθενός και στην πάταξη της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους! Αλλά δεν το έκανε, γιατί αυτές οι δουλειές θέλουν ανώτερα οράματα και καλές γνώσεις. Και αυτοί ήταν ενα τσούρμο από τυχοδιώκτες και τελείως ανίκανους για δημόσια διοίκηση. Τα άλλα είναι ιστορία. Ειναι απαράδεκτο η ΝΔ και η κεντροαριστερά (απομεινάρια του ΠΑΣΟΚ), να ξαναδιεκδικούν την εξουσία, χωρίς ενα μεγάλο, πολύ μεγάλο ΣΥΓΝΩΜΗΝ για τις αμαρτίες και υπερβάσεις του παρελθόντος τους. Οπως επίσης είναι απαράδεκτο να ονειρεύονται κυβέρνηση, αυτοί που που αποδείξανε πως είναι ανίκανοι να κυβερνήσουν.
Λέγω τίποτις λάθος;;;
15/11/2017 00:41
Πες τα μεγάλε αρχηγέ! Βάνω στοίχημα κύριε Ελεγκτά ότι θα σκάσουνε μύτη ούλα τα νεοδημοκρατάκια να με φάνε. Λες και είναι αδύνατον να τυγχάνει κανείς αγνός ιδεολόγος και πρέπει σώνει και καλά να τον πλερώνει η Κουμουντούρου.
Helene
15/11/2017 05:12
Αν είναι δυνατόν ένα τέτοιο ........... εμετικότατο σχόλιο , να το έγραψε ο ΛΑΤΡΕΥΤΟΣ μου Ζαφείρης !!!!!!!!! ΣΙΓΟΥΡΑ πρόκειται περί εβραιοκομμουνιστικιά ............ προβοκάτσια !!!!!!!!!!