Στο αστρονομικό ποσό των 10 δισ. ευρώ ανέρχονται οι συνολικές περικοπές στις συντάξεις που ψήφισε και επέβαλε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Πρόκειται για δεκάδες ανατροπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας που επιβλήθηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου αλλά και αυτές που ψηφίστηκαν για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση τη περασμένη άνοιξη και οι οποίες θα ισχύσουν από το 2019 πλήττοντας πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους.

Μπροστά σ’ αυτήν την πρωτοφανή αφαίμαξη των συντάξεων το μέρισμα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός ισοδυναμεί με ψίχουλα ενώ κοροϊδία είναι ο συνυπολογισμός σε αυτό των 315 εκατ. ευρώ που ούτως ή άλλως το κράτος χρωστούσε στους συνταξιούχους και πρόκειται τώρα να τους τα επιστρέψει μέσω του πρωτογενούς πλεονάσματος. Και μπορεί ο Πρωθυπουργός να επιχείρησε να παραπλανήσει τους συνταξιούχους αλλά η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνησή του έχει αυξήσεις τις κρατήσεις στις συντάξεις υπέρ ΕΟΠΥΥ κατά 710,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από το 2015.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ. Ενδεικτική για τις νέες περικοπές που έρχονται από το 2019 για τους συνταξιούχους είναι η προχθεσινή έκθεση της Κομισιόν για τα αποτελέσματα του Προγράμματος Στήριξης της Ελλάδαςαπό τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης σύμφωνα με τη οποία το ύψος των μειώσεων θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο σε 14% αλλά αυτές θα φθάνουν έως και το 18%. Συγκεκριμένα, στην έκθεση συμπεραίνεται πως η πλήρης και άμεση περικοπή θα δημιουργούσε προβλήματα κοινωνικής και νομικής βιωσιμότητας. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά, αναφέρει, θεσπίστηκε ανώτατο όριο 18% για τις μειώσεις των συντάξεων που θα προκύψουν θετικές προσωπικές διαφορές. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, η εκτίμηση της Επιτροπής είναι ότι το αποτέλεσμαθα επηρεάσει περίπου 1 εκατ. συντάξεις. Το ανώτατο όριο του 18% θα αγγίξει περίπου το 26% των συνταξιούχων (372.000 άτομα στο δείγμα) που θα αντιμετώπιζαν μάλιστα, όπως αναφέρεται, τις μεγαλύτερες περικοπές.

Ειδικότερα εκτός από τα 22 ψαλίδια που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου, οι συνταξιούχοι υπολογίζεται ότι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019 από τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το πάγωμα των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και τέλος από την κατάργηση του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές των παράνομων κρατήσεων, προγραμματίζεται να γίνουν στις 28 Νοεμβρίου με τη σύνταξη Δεκεμβρίου και θα αφορούν περίπου 1.300.000 συνταξιούχους (γιατο διάστημα από 1/1/2012 έως και 30/6/2016). Αυτές προβλέπεται να γίνουν ως εξής:

– Για καθαρές συντάξεις έως 700 ευρώ δεν θα γίνουν επιστροφές γιατί δεν υπήρχαν μνημονιακές κρατήσεις σε αυτή την κατηγορία των συνταξιούχων

– Από καθαρές συντάξεις 700 έως 900 ευρώ η επιστροφή θα είναι100-150 ευρώ

Για σύνταξη περί τα 1.100 ευρώ μεικτά, η επιστροφή θα είναι περίπου 240 ευρώ

– Για σύνταξη περί τα 1.200 ευρώ (μεικτά) η επιστροφή θα είναι 370 ευρώ

– Για σύνταξη περί τα 1.300 ευρώ, η επιστροφή θα είναι 450 ευρώ

Εκτιμάται ότι ωφελημένοι από τις επιστροφές θα είναι όσοι έχουν μεικτή σύνταξη(κύρια και επικουρική) άνω των 1.000 ευρω. Από τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η σύνταξη τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ποσό της επιστροφής με ευνοημένους τους συνταξιούχους των ΔΕΚΟ, τραπεζών, των πανεπιστημιακών και των δικαστών. Οι επιστροφές φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 20% και τα ποσά θα είναι εξ αυτού του λόγου ψαλιδισμένα. Τα 95,7 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε 382.973 συνταξιούχους του Δημοσίου και άλλα 218 εκατ. ευρώ σε περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους από Ταμεία του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή των ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, Τραπεζών, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ καθώς και της Τραπέζης της Ελλάδος.

Η ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. Την ίδια ώρα, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων με ανακοίνωσή του επισημαίνει στον Πρωθυπουργό ότι οι μνημονιακές κρατήσεις άρχισαν από τον Αύγουστο του 2010. Επίσης ότι σε αυτές περιλαμβάνεται για όλο το χρονικό διάστημα έως και τις 30 Ιουνίου του 2016 η εισφορά αλληλεγγύης (ΕΑΣ) στην οποία παρανόμως έχει γίνει κράτηση 4% και 6%, και η οποία παράνομα δεν υπολογίζεται στα οφειλόμενα προς επιστροφή ποσά καθώς και όλοι οι μνημονιακοί νόμοι από 1/11/2011 έως 31/5/2012. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων –το οποίο πρώτο και μαχητικά είχε αναδείξει το σκάνδαλο των παράνομων παρακρατήσεων –ζητά την επιστροφή όλων των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών από τον Αύγουστο του 2010 με συνυπολογισμό της ΕΑΣ θεωρώντας ότι με τις χθεσινές ανακοινώσεις η κυβέρνηση «κλέβει» επί δύο σχεδόν χρόνια παράνομα παρακρατηθέντα ποσά, παράλληλα μειώνει τα οφειλόμενα αφαιρώντας την ΕΑΣ εξαπατώντας για μια ακόμα φορά τους συνταξιούχους. Οπως παρατηρεί ο πρόεδρος του Δικτύου Νίκος Χατζόπουλος, οι 8 στους 10 συνταξιούχοι έχουν φθάσει πια στο στάδιο της εξαθλίωσης και δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακά τους, ενώ δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και του τηλεφώνου.