Σε μάχες χαρακωμάτων για το κοινωνικό μέρισμα και με φόντο τις κάλπες επιδίδονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Η ψήφιση του νομοσχεδίου για το κοινωνικό μέρισμα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σήμερα στις επιτροπές και αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, οδηγεί μεν σε μετωπική σύγκρουση τις δύο πλευρές, ωστόσο η ψηφοφορία δεν πρόκειται να κρύβει εκπλήξεις. ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΚΚΕ και Ενωση Κεντρώων θα πουν «ναι», τουλάχιστον επί της αρχής του σχεδίου νόμου και μολονότι θεωρούν την υπεραπόδοση του πλεονάσματος προϊόν υπερφορολόγησης της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση, αναζητώντας απεγνωσμένα την επιστροφή στη θετική ατζέντα, μετά το κοινωνικό μέρισμα καταφεύγει σήμερα στην έξοδο στις αγορές. Αν και δεν πρόκειται για νέο δανεισμό, παρά για ανταλλαγή χρέους (swap), το συνολικό ποσό των 30 δισ. ευρώ δημιουργεί την αίσθηση πως πρόκειται για κάτι σπουδαίο και μεγάλο. Το κλίμα αυτό, ωστόσο, ουδόλως σημαίνει πως ο Αλέξης Τσίπρας εγκαταλείπει την επιθετική ρητορική κατά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τουναντίον, από την Κομοτηνή όπου βρέθηκε χθες για το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τις αιτιάσεις του για offshore, διαφθορά, διαπλοκή και φοροδιαφυγή, στοχεύοντας ευθέως κατά του προέδρου της ΝΔ. «Οι απόφοιτοι της σχολής «κακών τεχνών», που μας οδήγησαν στην καταστροφή, επιμένουν στην καταστροφή», σχολίασε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι δυσφημεί τη χώρα όταν απορρίπτει το σχέδιό του για έξοδο από τα Μνημόνια.

«Εκλογική χρονιά». Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ερίζουν και για τον χρόνο των εκλογών και μάλιστα μέσω διαρροών. Η αρχή έγινε από το Στρασβούργο, όπου βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης: κορυφαίες πηγές της ΝΔ εκτιμούσαν ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα για το μέρισμα είναι προεκλογικές και πως το 2018 θα είναι μια εκλογική χρονιά. «Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει», έλεγαν και εξηγούσαν πως η ΝΔ «δεν αντιλαμβάνεται την καταπολέμηση της φτώχειας μόνο με την επιλογή επιδομάτων. Θέλουμε να βγάλουμε τον κόσμο από τη φτώχεια, όχι να τον κρατάμε φτωχό και να τον επιδοτούμε». Εκτιμούσαν ακόμη ότι το κοινωνικό μέρισμα στην ουσία είναι μόλις 700 εκατ. ευρώ και όχι 1,4 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, καθώς από το συνολικό ποσό αφαιρούσαν τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά των συνταξιούχων και την κρατική ενίσχυση για το τιμολόγιο κοινής ωφέλειας της ΔΕΗ. Εκαναν επίσης λόγο για «πανικό και ανησυχία» εκ μέρους της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα και διαμήνυαν πως «όσοι επιχείρησαν τέτοιες κινήσεις προς το τέλος της θητείας τους, δεν είχαν αποτέλεσμα».

Η απάντηση ήρθε από πηγές του Μαξίμου: «Ενημερώνουμε τη ΝΔ πως και του χρόνου θα βρεθεί στην ίδια δύσκολη θέση να προβλέπει πάλι εκλογές, αφού πριν από αυτές, που θα γίνουν το 2019, μεσολαβούν και άλλα κοινωνικά μερίσματα». Σχολιάζοντας επίσης τις γαλάζιες αναφορές στο μέρισμα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές προσέθεταν πως «είναι γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ ουδέποτε κατάφεραν να καταπολεμήσουν τη φτώχεια. Το μόνο που κατάφεραν και θέλουν είναι να πολεμήσουν τους φτωχούς».

Το κοινωνικό μέρισμα αποτέλεσε αφορμή αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης και εντός του Κοινοβουλίου. «Η κυβέρνηση λειτουργεί με σχέδιο. Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού για το κοινωνικό μέρισμα δεν ήταν ούτε θεσμική ούτε πολιτική παρατυπία, αλλά μέσα στο σχέδιο της κυβέρνησης που έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό», υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε δε τις αιτιάσεις ότι το μέρισμα αποτελεί προϊόν υπερφορολόγησης, υποστηρίζοντας ότι προέρχεται από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Δεν είναι δικά του λεφτά». Για «προσπάθεια εξαγοράς» των πολιτών έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας. «Ο κ. Τσίπρας λειτουργεί με μια αυτοκρατορική λογική και διανέμει πλεονάσματα που παρανόμως απέκτησε το Δημόσιο από τους πολίτες. Δεν είναι δικά του τα λεφτά για να τα χαρίζει σαν Αγιος Βασίλης με τους τρεις μάγους της τρόικας», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. Για «πολιτικό τέχνασμα με σκοπό την αλίευση ψήφων» μίλησε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εκτίμησε ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών στην Κεντροαριστερά είναι αποδοκιμασία στις πολιτικές της κυβέρνησης και η μαζική συμμετοχή εκφράζει όλους τους πολίτες που στέλνουν μήνυμα κατά της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ».