Για αντιθεσμική πρακτική που «παραπέμπει σε πολιτεύματα άλλου είδους», κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για το τηλεοπτικό του διάγγελμα για το κοινωνικό μέρισμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.

Η έντονη αντίδραση του κ. Δένδια εστιάστηκε στο ότι ο πρωθυπουργός προχώρησε σε αυτήν την κίνηση, χωρίς να έχει ενημερωθεί προηγουμένως η Βουλή, και μάλιστα ενώ την ίδια ώρα στο κοινοβούλιο συζητείται οικονομικό νομοσχέδιο (για τα τυχερά παιχνίδια).

«Είναι πρωτοφανές, συνεδριάζοντος του κοινοβουλίου και μάλιστα επί θέματος αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών, να κάνει ο πρωθυπουργός διάγγελμα επί θεμάτων οικονομικών και να αγνοεί το κοινοβούλιο» είπε ο κ. Δένδιας, ενώ σχολίασε ότι ο κ. Τσίπρας «άδειασε» με αυτόν τον τρόπο και τον υπουργό Οικονομικών.

«Αγνόησε συνολικά το εθνικό κοινοβούλιο, παραπέμποντας στη λογική άλλων εποχών, της κατευθείαν σχέσεως του ηγεμόνος με το λαό», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο «δεν ανήκει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, είναι βαρύτατο λάθος».

Απαντώντας στο Νίκο Δένδια, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε ότι «ο κ. Δένδιας έχει μια μικρή τάση υπερβολής» και προσέθεσε πως δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για «αλλαγή πολιτεύματος» επειδή ο πρωθυπουργός έκανε διάγγελμα για το κοινωνικό μέρισμα.