Στο μικροσκόπιο εκλογολόγων και των επιτελείων των υποψηφίων για την ηγεσία του νέου φορέα έχουν μπει τα χαρακτηριστικά των 210.264 ψηφοφόρων, πολλοί εκ των οποίων, ύστερα από καιρό, συμμετείχαν σε εσωτερική εκλογική διαδικασία του κεντροαριστερού χώρου. Από την στιγμή που exit poll δεν έγινε, εκείνοι που προσήλθαν στις κάλπες αποτελούν το πρώτο δείγμα ενός πρωτοεμφανιζόμενου εκλογικού σώματος. Επισημαίνεται, ωστόσο, πως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που είναι στην διάθεση της Επιτροπής αφορούν μόνον εκείνους που επέλεξαν να εγγραφούν ως μέλη στον νέο φορέα και όχι εκείνους που συνέχισαν ως φίλοι –και στους οποίους, πέραν του ονόματος, δεν ζητήθηκαν άλλες προσωπικές πληροφορίες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είναι εμφανές πως οι εκλογές δεν προσείλκυσαν ιδιαιτέρως τη νέα γενιά και αυτό έχει τη σημασία του και για την ηγεσία που θα αναδειχθεί την προσεχή Κυριακή, η οποία θα κληθεί να σχεδιάσει και την επόμενη ημέρα του χώρου. Μόνο το 2% όσων ψήφισαν ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 17-24, ενώ 3% της ίδιας ηλικίας επέλεξε να προεγγραφεί ηλεκτρονικά κάνοντας πολλούς να συζητούν πόσοι θα είχαν έρθει να ψηφίσουν αν τελικά είχε περάσει η ηλεκτρονική ψήφος εξ αποστάσεως. Αντίθετα, οι ηλικίες 55-64 και 65 και άνω κυριάρχησαν στην κάλπη, πράγμα που ήταν εμφανές σε οποιονδήποτε τύχαινε να περάσει από εκλογικό κέντρο την Κυριακή. Σε σχέση με το φύλο, οι άνδρες ξεπέρασαν κατά πολύ τις γυναίκες, με ποσοστό που αγγίζει το 64%.

Είναι επίσης φανερό από τη ανάλυση των ίδιων στοιχείων πως η Φώφη Γεννηματά κέρδισε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στις λαϊκές γειτονιές τόσο της Αττικής όσο και της Θεσσαλονίκης. Η ψήφος προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ήταν κατά βάση ταξική, καθώς είναι άξια αναφοράς η απόκλιση των ποσοστών της στους λαϊκούς και στους αστικούς δήμους. Από τις καλύτερες επιδόσεις της η Γεννηματά πέτυχε στον δήμο της Φαιστού, κατακτώντας το απόλυτο 100%, καθώς και στην Ιθάκη με 93,3%. Αντίστοιχα, ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε 95,4% στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης και 81,8% στο Νεστόριο Δράμας. Δυναμικά μετρήθηκε η παρουσία του Γιώργου Καμίνη στον Δήμο Αθηναίων παρότι το ποσοστό του στην Αττική δεν το δείχνει, κερδίζοντας σε ένα από τα πολλά τμήματα του δήμου το 61,7% καθώς και στο Δέλτα Εβρου, το 70,9%. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε ρεύμα στις πιο αστικές περιοχές, όπως το Ψυχικό, με 42,1%, αλλά και στη γενέτειρά του Κρήτη, στον δήμο Κισσάμου στα Χανιά, με 82,4%. Στο εξωτερικό, η Γεννηματά κέρδισε τη Νέα Υόρκη και το Σίδνεϊ, ο Νίκος Ανδρουλάκης τη Λευκωσία και την Οξφόρδη και ο Γιώργος Καμίνης τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο.

ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ. Οι περιοχές-κάστρα της παράταξης, για πρώτη φορά εδώ και καιρό, έδωσαν κι αυτές δυναμικό «παρών» στην κάλπη. Στην Κρήτη, με δύο γηγενείς υποψηφίους, τον Θεοδωράκη εκ Χανίων και τον Ανδρουλάκη εξ Ηρακλείου, 19.096 πολίτες στήθηκαν στην ουρά για να ψηφίσουν. Στην Πελοπόννησο ο αριθμός έφτασε τις 12.385, ενώ συγκεκριμένα από την Αχαΐα ψήφισαν 4.831 πολίτες. Μεγάλη ήταν η προσέλευση στην Κεντρική Μακεδονία, η οποία έφτασε τους 30.246 (περίπου 17.000 εξ αυτών ψήφισαν στη Θεσσαλονίκη), ενώ στην Αττική οι ψηφοφόροι έφτασαν τους 73.384.

Η μοιρασιά των ψήφων στην Αττική έκρινε και το τελικό αποτέλεσμα: καθώς έφταναν τα πρώτα αποτελέσματα από την περιφέρεια, υπήρχε η εκτίμηση πως η Γεννηματά ίσως θα μπορούσε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο ενώ θεωρούνταν βέβαιο πως ακόμα και με ένα ποσοστό της τάξεως του 48% δεύτερος γύρος δεν θα διεξαγόταν. Ωστόσο, η αύξηση των ποσοστών Καμίνη και Θεοδωράκη στα αστικά κέντρα δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο, καθώς και οι δύο, αντλώντας ψήφους από τους δύο πρωτοπόρους, έριξαν τα ποσοστά τους, επιτρέποντας στον Νίκο Ανδρουλάκη να διεκδικεί για ακόμα μια εβδομάδα την ηγεσία του νέου φορέα.