Διαφυγή μέσω κοινωνικού μερίσματος αναζητεί ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές της Κεντροαριστεράς και το γενικότερο βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση την έχουν στριμώξει στα σχοινιά. Ετσι, με μία κίνηση που αιφνιδίασε ακόμη και τα στελέχη του και για πολλούς έχει έντονο προεκλογικό άρωμα, ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε διάγγελμα για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Το οποίο μάλιστα θα είναι «φουσκωμένο» σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις (1,4 αντί 1,1 δισ. ευρώ).

Σε αντίθεση μάλιστα με την περσινή διανομή που αφορούσε μόνο μερικές χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, οι φετινές εξαγγελίες γίνονται με σχεδόν οριζόντια κριτήρια, αφού το μεγαλύτερο μέρος του μερίσματος θα δοθεί ως εφάπαξ βοήθημα σε 3,4 εκατ. πολίτες με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια –ορισμένοι εκ των οποίων θα απολαύσουν και τα βοηθήματα προς συνταξιούχους και καταναλωτές της ΔΕΗ που επίσης προκύπτουν από το μέρισμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως των θεσμών, προκειμένου να αποφευχθούν εμπλοκές αντίστοιχες με τις περσινές στην αξιολόγηση. Σημειώνεται ότι εντός των ημερών αναμένεται και νέα απόπειρα εξόδου στις αγορές, με ανταλλαγή χρέους.

ΑΛΛΑΓΗ ΑΤΖΕΝΤΑΣ.

Η σπουδή Τσίπρα να μοιράσει πολλαπλό χριστουγεννιάτικο μποναμά αποτελεί συνεπώς την τελευταία προσπάθεια του Μαξίμου να αλλάξει την ατζέντα, την ώρα μάλιστα που για να κλείσει η αξιολόγηση υποχρεώνεται να προχωρήσει σε ρυθμίσεις που συγκρούονται με την ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πλειστηριασμοί, για τους οποίους ανακοινώθηκε από κοινού από τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης πως αλλάζει άμεσα το νομοθετικό πλαίσιο για το αυτόφωρο όσων παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή τους, προκειμένου να επανεκκινήσουν έως το τέλος του μήνα.

Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού έρχεται μετά την αρχική σιγήν ιχθύος του Μαξίμου σε ό,τι αφορά τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά. Σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου, πάντως, η τακτική τους απέναντι στην Κεντροαριστερά και τον νέο φορέα δεν πρόκειται να αλλάξει δραστικά: θα συνεχίσει να τον αντιμετωπίζει ως «ουρά» της ΝΔ, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να προβάλλει ως ο γνήσιος εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα.

Αντιστοίχως δεν εκφράζονται προτιμήσεις για τον αρχηγό, αντιμετωπίζοντας μέσα από το ίδιο πρίσμα Φώφη Γεννηματά και Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο θεωρούν επίσης εκπρόσωπο του «παλιού» ΠΑΣΟΚ, αφού έχει σταθεί εχθρικά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στην προσέγγιση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών με τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτός είναι και ο λόγος, μάλιστα, που στην κυβέρνηση βλέπουν κατά τι θετικότερα την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Μολονότι και στους κόλπους της Κουμουνδούρου επικρατεί σύγχυση, η θέση κορυφαίων κομματικών στελεχών ήταν πιο καθαρή. Τόσο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, όσο και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το ζήτημα και να απαξιώσουν τον νέο φορέα. «Απουσιάζει ένας διαφορετικός προγραμματικός λόγος, που να διαφοροποιεί τον νέο φορέα από όσα διαμόρφωσε και έπραξε η σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια», είπε ο πρώτος (Real FM). Ενώ η δεύτερη σχολίασε (Alpha 9.89) πως «όσο η σοσιαλδημοκρατία παραμένει εκφραστής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και όσο γίνεται αντικείμενο λατρείας και θαυμασμού κυρίαρχα από τη ΝΔ, τότε δεν υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων».

Εκ διαμέτρου αντίθετη, ωστόσο, ήταν η ανάγνωση του Δημήτρη Παπαδημούλη, επιτείνοντας τη σύγχυση. «Η μαζική συμμετοχή πολιτών στην εκλογή προέδρου του νέου φορέα είναι θετική για τη δημοκρατία. Το αποτέλεσμα του α’ γύρου δείχνει ότι ο νέος φορέας είναι ΠΑΣΟΚ plus και συνιστά ήττα όσων ήθελαν ανοιχτά τη σύμπραξη με τη ΝΔ. Η Κεντροαριστερά δεν μπορεί να είναι αντι-Αριστερά», σχολίασε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

Αλλά και η ΝΔ εκτιμά πως η συμμετοχή των 210.000 και πλέον πολιτών ήταν μια σαφής δήλωση δυσφορίας έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να σχολιάσει μόνον αυτό το γεγονός. Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλα τα κορυφαία στελέχη θα αποφύγουν μέχρι την Κυριακή οποιοδήποτε σχόλιο, ακριβώς για να μην κατηγορηθούν ότι παρεμβαίνουν στην εσωτερική διεργασία άλλου κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, η πρωτιά Γεννηματά στον α’ γύρο δεν αιφνιδίασε, αλλά και δεν δυσαρέστησε το γαλάζιο επιτελείο. Τη θεωρούν –παρά τις υπαρκτές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές –αξιόπιστο συνομιλητή και σταθερή στις θέσεις της.

Για τον Ανδρουλάκη, τα ίδια πρόσωπα σημείωσαν πως το καλό ποσοστό που απέσπασε επιβεβαίωσε την ανάγκη που εκφράζει η κοινή γνώμη για ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας και συμπλήρωναν πως οι θέσεις που εκφράζει κατά του λαϊκισμού και της πελατειακής λογικής ήταν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα.

Στη ΝΔ θεωρούν ότι με τους δύο κεντροαριστερούς πολιτικούς μπορούν να συνομιλήσουν και να συμφωνήσουν σε ένα minimum προτάσεων για τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν τα γαλάζια στελέχη και την ακύρωση του νόμου για την απλή αναλογική.