Πόσο ενδοπαραταξιακή υπόθεση θα είναι τελικά ο δεύτερος γύρος; Με τους δύο φιναλίστ, Φώφη Γεννηματά και Νίκο Ανδρουλάκη, να ετοιμάζονται για τη μάχη της Κυριακής, είναι φανερό πως το βασικό στοίχημα για τον δεύτερο γύρο είναι η τήρηση των απαραίτητων ισορροπιών, ο σωστός συνδυασμός της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ και της σύστασης του νέου, ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς –εκεί θα δώσουν σημαντικό βάρος και οι δύο υποψήφιοι, επενδύοντας στο ενωτικό κλίμα, αποτέλεσμα της μαζικής συμμετοχής των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο.

Η Φώφη Γεννηματά, με τον αέρα του 41%, θα συνεχίσει στην ίδια ενωτική στάση που κράτησε όλο το προηγούμενο διάστημα, παρουσιάζοντας την υποψηφιότητά της ως εγγυήτρια της ενότητας της παράταξης. «Η Γεννηματά», επεσήμαινε χθες η Χαριλάου Τρικούπη, «είναι η μόνη που μπορεί να ολοκληρώσει την προσπάθεια που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι και να διασφαλίσει την πορεία προς τη δημιουργία μιας νέας, μεγάλης παράταξης και τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ». Το επιτελείο της τονίζει διαρκώς πως το τολμηρό βήμα της Γεννηματά να διευρύνει την Κεντροαριστερά δικαιώθηκε, με τον δεύτερο γύρο να αποτελεί το επόμενο βήμα προς μια «καθαρή νίκη». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επενδύει στην ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου, συνδέοντας την επόμενη Κυριακή με την ευρύτερη στρατηγική για την αναγέννηση της παράταξης, προτάσσοντας την αντικυβερνητική ψήφο και προσελκύοντας τους ψηφοφόρους που επέστρεψαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, εκτιμήσεις από το επίσημο ΠΑΣΟΚ απορρίπτουν τους φόβους που θέλουν τον νέο φορέα να είναι υπόθεση πασοκική, καθώς η υποψηφιότητα Γεννηματά από την αρχή έκανε λόγο για την ανασύσταση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. «Τόσο ο Σταύρος Θεοδωράκης όσο και ο Γιώργος Καμίνης πρέπει να έχουν ορατό ρόλο ως τάση μέσα στη νέα παράταξη» έλεγε χθες επιτελικό στέλεχος. Η προσπάθεια η παράταξη να μη θυμίζει αποκλειστικά παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ αρχίζει ήδη, με τη Γεννηματά να συναντά το απόγευμα με δική της πρωτοβουλία τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

Από τη δική του πλευρά, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει το δικό του σκεπτικό σχετικά με το αποτέλεσμα της Κυριακής. Ο ευρωβουλευτής, όπως ανέφερε και σε συνέντευξή του (Σκάι), δεν μπορεί να παραβλέψει πως οι περισσότεροι από εκείνους που ήρθαν στην κάλπη «προέρχονταν ή ήταν μέλη του ΠΑΣΟΚ». Εκτιμήσεις από το επιτελείο του αναφέρουν πως το ποσοστό που συγκέντρωσε η Γεννηματά ήταν «μάλλον αναπάντεχο», καθώς πολλοί ψηφοφόροι «φοβήθηκαν πως θα χαθεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας του κόμματος». Από τη στιγμή, ωστόσο, που η Γεννηματά δεν ξεπέρασε το 45%, δεν υπήρχε πιθανότητα μη διεξαγωγής του δεύτερου γύρου.

Η υποψηφιότητα Ανδρουλάκη θα συνεχίσει στη γραμμή από την οποία ξεκίνησε, απευθυνόμενος στους προοδευτικούς πολίτες με ή χωρίς κομματικό παρελθόν, θεωρώντας πως την Κυριακή έγινε «το πρώτο βήμα η παράταξη να προχωρήσει παρακάτω». Η καμπάνια του για την τελευταία εβδομάδα επικεντρώνεται κυρίως στην ανάδειξη της πολιτικής, αυτοδημιούργητης νέας γενιάς του ΠΑΣΟΚ, την οποία εκπροσωπεί ο Ανδρουλάκης. «Για εμένα στρατηγικός αντίπαλος είναι το κληρονομικό δικαίωμα στην πολιτική. Είχες μια κληρονομιά, είχε κάποιος χρήματα, γίνεσαι ισχυρότερος. Ηταν ο πατέρας σου πολιτικός; Αρα πιθανότατα να γίνεις κι εσύ πολιτικός σε σχέση με κάποιον που δεν έχει την κληρονομική ισχύ. Εγώ δεν θέλω αυτή την κοινωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά, δίνοντας το στίγμα της τακτικής του.

Σε κάθε περίπτωση, Γεννηματά και Ανδρουλάκης σπεύδουν να καθησυχάσουν τους φόβους στελεχών περί «εβδομάδας αγριοτήτων», γνωρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό και συνειδητοποιώντας πως η ενότητα θα έχει πραγματικά κατακτηθεί μόνο στις επόμενες εθνικές εκλογές. Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία χθες το απόγευμα ευχήθηκαν ο ένας στον άλλο «καλό αγώνα» και έκαναν την πρώτη συζήτηση για ενδεχόμενο ντιμπέιτ, το οποίο, εφόσον συμφωνηθεί, θα διεξαχθεί την Πέμπτη.