Πλησιάζει μεσημέρι Κυριακής. Δίπλα στο πρώην Φρουραρχείο και σε απόσταση λίγων μέτρων από την είσοδο του Σταθμού Λαρίσης, η μικρή αφίσα στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων (Δομοκού 2) υπενθυμίζει πως το σημείο αποτελεί για την ημέρα και μόνον ένα από τα εκλογικά κύτταρα για την ψήφιση επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Η λέξη «Κεντροαριστερά» τονίζεται και στην αφίσα και εδώ προσέρχονται πολίτες του 30ού, του 4ου και του 6ου κυρίως Διαμερίσματος της Αθήνας. Πλάι στην προτομή του Αγγελου Σικελιανού, στην είσοδο του εκλογικού κέντρου, μια κοπέλα χαζεύει στο smartphone. Η προσέλευση δεν είναι τη συγκεκριμένη ώρα μεγάλη, παρ’ όλ’ αυτά ορισμένοι που καταφθάνουν στο κέντρο είναι απολύτως αποφασισμένοι και σαφείς με τις επιλογές τους. Οπως ο Γιώργος Γκιουμές με κοστούμι και καζάκα, που ξεκάθαρα ανήκει στο παλιό ΠΑΣΟΚ, το ορθόδοξο, μας δηλώνει πως ψήφισε τη «νυν» αρχηγό, δηλαδή τη Φώφη Γεννηματά, και λέει με περηφάνια πως υπήρξε στέλεχος της Οργάνωσης Νέων Ενώσεως Κέντρου στα συγκλονιστικά χρόνια του Ανένδοτου Αγώνα.

«Μας νοιάζει η προσέλευση του κόσμου» απαντά και αποχωρεί προς την παλιά ταβέρνα Τριχωνίδα στην Πλατεία Αττικής.

Το μικρό εκλογικό κέντρο στην καρδιά της ηλιόλουστης Αθήνας δίνει μια πρώτη εικόνα για την ταξική και κοινωνική διαστρωμάτωση όσων επέλεξαν να αφιερώσουν μερικές ώρες από την Κυριακή τους, συμπορευόμενοι στην υπόθεση του νέου φορέα, όπως τον εννοεί ο καθένας. Μέχρι τις 13.30 στο ίδιο τμήμα είχαν ψηφίσει 248 άτομα, όπως μας λένε οι άνθρωποι της εφορευτικής επιτροπής. Ουρά δεν έχει, έχει όμως κόσμο που με μια αραιά ροή συμμετέχει στη διαδικασία ήσυχα. Οπως ο Γιάννης από τα Πατήσια, νέος ελεύθερος επαγγελματίας στα χρόνια της κρίσης, που ήλθε να το ρίξει «δαγκωτό», όπως δηλώνει, στον Γιώργο Καμίνη. «Μου αρέσει το προφίλ του. Μου αρέσουν οι κινήσεις που έκανε στον Δήμο Αθηναίων για να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της πόλης. Και βέβαια επικροτώ και τη στάση του στο θέμα της Χρυσής Αυγής» λέει στα «ΝΕΑ» και στέκεται διαβάζοντας από το κινητό του νεότερα για την εξέλιξη της διαδικασίας.

Το κέντρο της πόλης την ίδια ώρα ημίκλειστο, στο ύψος Ακαδημίας και Χαριλάου Τρικούπη, αναγκάζει τα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες σε αναγκαστική εκτροπή. Από το σημείο της παλιάς Λυρικής Σκηνής μέχρι το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, δίπλα στη Νομική Σχολή, αντιλαμβάνεσαι πως η μέρα έχει κάτι το ιδιαίτερο. Και αυτό δεν είναι μόνον ο Μαραθώνιος, αλλά και η επιστροφή ενός κόσμου στα της πολιτικής, το μαζικό ενδιαφέρον για τα δρώμενα στην Κεντροαριστερά.

«Αποφασιστικό βήμα»

Ο κόσμος που προσέρχεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην Ακαδημίας 50, αναγκάζεται να κάνει έναν μικρό κύκλο για να φτάσει στην είσοδο του εκλογικού κέντρου από την πλευρά της Σόλωνος. Ανάμεσα σε Νομική και Πολιτιστικό Κέντρο, οι σκληρές εικόνες τοξικομανών αναγκάζουν την παρέα των καλοντυμένων κυριών να στρέψει το βλέμμα αλλού για λίγο, μέχρι να προστεθούν στις πολύ μεγάλες ουρές των ψηφοφόρων που κάποια στιγμή ακουμπούν τη γωνία Ασκληπιού και Σόλωνος.

Εδώ η ανθρωπογεωγραφία δείχνει πολλά. Και το άρωμα Καμίνη είναι έντονο. Εξάλλου, εδώ ψηφίζει όλο το Κολωνάκι αλλά και παλαιοί Αθηναίοι των πέριξ περιοχών, παλαιοί ρηγάδες ή πασπίτες του ’80, στελέχη γνωστά της ΔΗΜΑΡ. Νωρίς έχει καταφθάσει για να ψηφίσει και ο Κώστας Σημίτης, πεζός, με τη σύζυγό του Δάφνη. Για την Ιστορία, ο Σημίτης έχει κάνει προεγγραφή, το διευκρινίζει διακριτικά και δεν περιμένει στην ουρά.

Κάνει και δήλωση, ενώ αρκετοί τον χαιρετίζουν εγκάρδια. Το άρωμα είναι «εκσυγχρονιστικό» –στο παραβάν, μπροστά στην εφορευτική επιτροπή, στην ουρά που έβγαινε στον δρόμο. «Σήμερα πραγματοποιείται ένα αποφασιστικό βήμα για την αναγέννηση της Κεντροαριστεράς ώστε να παίξει ως πολιτική δύναμη αποφασιστικό ρόλο στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις» λέει ο πρώην πρωθυπουργός στις τηλεοπτικές κάμερες.

Κυρίες με σκυλιά περιμένουν με υπομονή. Μερικοί ξεφυλλίζουν κυριακάτικες εφημερίδες.

«Kερδίσατε το στοίχημα»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας για τον νέο φορέα Νίκος Αλιβιζάτος κινείται διακριτικά με πορτοκαλί γραβάτα για να εποπτεύσει τη διαδικασία. «Το κερδίσατε το στοίχημα, κύριε καθηγητά» του λέει με ενθουσιασμό ένας πενηντάρης, που με τρόπο τού ψιθυρίζει στο αφτί πως υπήρξε και φοιτητής του.

Τα παράπονα πολλών αμβλύνονται, όταν ο Αλιβιζάτος ανακοινώνει πως θα προσθέσει και άλλη ταμπλέτα στο εν λόγω τμήμα (κάθε ταμπλέτα και τμήμα) για να επιταχυνθεί η ψηφοφορία. Οι πιο πασόκοι είναι πιο γκρινιάρηδες με την αναμονή, ίσως και από τον κίνδυνο «εισοδισμού» στο ΠΑΣΟΚ που πιθανώς διαισθάνονται. Στα πηγαδάκια σχεδόν όλοι ρωτούν για τον αριθμό των συμμετεχόντων. Για το ποια τμήματα έχουν κόσμο. Μια κυρία ενημερώνει πως στο Παλαιό Ψυχικό η συμμετοχή είναι μεγάλη. Οπως και στην Πανόρμου. Κάποιοι αποχωρούν από Σόλωνος για να κατέβουν σε Σταθμό Λαρίσης, όπου η κίνηση μαθαίνουν ότι είναι πιο αναιμική. Αλλοι συναντιούνται με παλιούς του χώρου, οι οποίοι έχουν προσδοκία για έναν νέο φορέα που θα δυναμώσει και θα ρυθμίσει τα πολιτικά πράγματα. «Μας γεμίζει χαρά πως ήδη στις 14.00 ξεπερνάμε τις 100.000. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον κόσμο να συμμετάσχει σε μια εορτή της δημοκρατίας» δηλώνει ο Αλιβιζάτος που υπομονετικά απαντά σε ερωτήσεις του κόσμου. «Επρεπε να φτιάξουμε πιο πολλά τμήματα» μας λέει ολίγον αυτοκριτικά για τον αριθμό που συνεχώς μεγαλώνει. «Εμείς θα περιμένουμε όσο χρειαστεί» φωνάζει ένας πολίτης, ενώ μόλις μαθεύεται ο αριθμός των συμμετεχόντων, επικρατεί μια υπόκωφη χαρά. Εδώ ψηφίζει νωρίτερα και ο Καμίνης. Εδώ περνούν αρκετοί γνωστοί. Κάποιοι, κλασικές φιγούρες του ευρύτερου Κέντρου ή της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, όπως ο Παύλος Αθανασόπουλος, ο Θόδωρος Μαργαρίτης ή ο Θόδωρος Τσίκας, πιθανώς έχουν κατηφορίσει από το Φίλιον (πρώην Dolce), το καφέ της εκσυγχρονιστικής και ευρωπαϊκής Αριστεράς στην οδό Σκουφά. Και έχουν διακόψει για λίγο τον κλασικό κυριακάτικο καφέ τους για να ψηφίσουν και να ζυμωθούν με τον κόσμο.

Ο Στέλιος μάς δηλώνει παλιός πασπίτης στη Νομική και εξηγεί γιατί ψήφισε Γιάννη Μανιάτη: «Εχει κάνει δουλειά ως υπουργός και έχει αναπτυξιακή λογική και τεχνογνωσία». Συμπληρώνει με νόημα: «Εγώ που προέρχομαι από τα έγκατα του ΠΑΣΟΚ, θέλω να ξεκολλήσουμε από το παλιό».

Ο κυριλέ ντυμένος δικηγόρος Μιχάλης Καλαντζόπουλος είναι εθελοντής εκπρόσωπος του Νίκου Ανδρουλάκη και ακούραστα επιβλέπει τη διαδικασία, ενώ ανταλλάσσει χειραψίες με συναδέλφους του που επίσης έχουν έλθει για ψήφο. «Ο Νίκος είναι η μόνη λύση και για τον χώρο και για τη χώρα» μας διαβεβαιώνει ο νεαρός δικηγόρος.

Χωρίς παρωπίδες

Η απόσταση μέχρι τον πεζόδρομο της Δράκου, στο Κουκάκι, είναι μικρή αν και περιπετειώδης λόγω των ρυθμίσεων της κυκλοφορίας και οι καφετέριες της πιο περιζήτητης αθηναϊκής περιοχής στο Airbnb μοιάζουν ατάραχες από τις αναζητήσεις της Κεντροαριστεράς.

Και όμως. Καθώς ανηφορίζουμε προς τη Λέσχη Φιλίας του Κουκακίου, η ροή του κόσμου, και μάλιστα αισθητά νεανικού, υπενθυμίζει πως η μέρα έχει κάτι πολιτικό, αν και ποπ στον πυρήνα του. Οσους ρωτάμε, στον τακτοποιημένο χώρο με τους καναπέδες και την plasma τηλεόραση, έχουν έλθει χωρίς κομματικές παρωπίδες.

Μια κυρία λέει πως πρέπει ο χώρος της δημοκρατικής παράταξης να ανασυγκροτηθεί στο 12% και έτσι να πιέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Νέα κορίτσια και πιτσιρικάδες με φόρμες περιμένουν σε μια ουρά που σταδιακά μεγαλώνει. Τα χρήματα πάνω στο τραπέζι της εφορευτικής επιτροπής είναι ο οβολός των ψηφοφόρων, ενώ στις 15.30 έχουν ψηφίσει εδώ 350 άτομα.

«Είναι και δεξιά περιοχή» σχολιάζει ο 20χρονος εθελοντής υποστηρικτής του Ανδρουλάκη, Νίκος Μουστάκας, και περιγράφει πως εδώ καταφθάνουν πολίτες από Θησείο, Μακρυγιάννη, Φιλοπάππου. Φοιτητής Παντείου ο ίδιος, δηλώνει εκσυγχρονιστής και μας λέει πως «με Νίκο θα ξεφύγουμε από τη στασιμότητα». Ενα μικρό αμάξι παρκαρισμένο έξω από τη Λέσχη Φιλίας έχει φάει κλήση για παράνομο παρκάρισμα. Ο ιδιοκτήτης του θα θυμάται τη μέρα, όχι μόνον ως μέρα γιορτής της Κεντροαριστεράς.