Νέα επιχείρηση κάλυψης του Πάνου Καμμένου βρίσκεται σε εξέλιξη από το Μαξίμου, παρά τις συνεχείς αποκαλύψεις για τον ρόλο του περίφημου μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου στις πωλήσεις στρατιωτικού υλικού από το υπουργείο Αμυνας. Με εύσχημο τρόπο, το Μαξίμου αποφεύγει να μπει στο κάδρο και να πάρει θέση, ωστόσο η σιωπή του ερμηνεύεται σχεδόν απ’ όλους στον ΣΥΡΙΖΑ ως απόλυτη κάλυψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας. Απτόητος, μάλιστα, ο συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται από προχθές στο Ντουμπάι, όπου επισκέφθηκε την έκθεση οπλικών συστημάτων Dubai Airshow 2017, ενώ συναντήθηκε με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το Μαξίμου οργανώνει αντιπερισπασμό στην υπόθεση Καμμένου, με συνεχείς επιθέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας για τον υπουργό Αμυνας και έστρεψε τα πυρά του κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ειδικότερα (στο Ε) πως ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη με την υπόθεση Καμμένου, προκειμένου να αποφύγει έτσι να απαντήσει επί της ουσίας για την οφσόρ της συζύγου του και την αναφορά τού ονόματός της στα Paradise Papers. Μια υπόθεση, ωστόσο, η οποία μετά τις εξηγήσεις της Μαρέβας Γκραμπόφσκι φαίνεται να έχει ατονήσει και να μην υπάρχουν νέες αποκαλύψεις, όπως άφηναν να εννοηθεί κυβερνητικά στελέχη.

Την ίδια στιγμή, η ΝΔ δεν σταματά να αντιδρά στις αποκαλύψεις που αφορούν τον υπουργό Αμυνας και ζητεί από τον Αλέξη Τσίπρα την απομάκρυνση Καμμένου από την κυβέρνηση. «Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί πια να κρύβεται στο γραφείο του. Τον καλούμε να πάρει δημοσίως θέση για τις σκοτεινές συναλλαγές του συναρχηγού της κυβέρνησής του» αναφέρει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Action 24) ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση ακόμη και πρόταση μομφής κατά του υπουργού Αμυνας. «Καλοδεχούμενη» τη χαρακτηρίζει από την πλευρά της η κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές της, εκτιμώντας ότι περισσότερο θα συσπειρώσει το κυβερνητικό στρατόπεδο παρά θα πλήξει την ίδια και τον Πάνο Καμμένο.

Σε ανακοίνωσή της, εξάλλου, η ΝΔ αποκάλεσε «ψεύτη» τον Καμμένο, εκτιμώντας ότι «βρίσκεται σε πανικό». Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας περιορίστηκε να απαντήσει διά μέσου του γραφείου του πως η ΝΔ υιοθετεί «fake news», διαψεύδοντας και πάλι ότι ο Παπαδόπουλος ενεργεί ως μεσάζοντας.

ΕΚΔΙΚΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΞΕΝΟ. Μετά τον Πάνο Καμμένο, ωστόσο, στο κάδρο της υπόθεσης μπαίνουν και ο Νίκος Κοτζιάς με το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΥΠΕΞ ακύρωσε πριν από μερικές ημέρες για άγνωστο λόγο και κατά παράβαση του οργανισμού του ΥΠΕΞ –όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές –τη μετάθεση στο Λονδίνο του επικεφαλής του προξενικού γραφείου της πρεσβείας στη Σαουδική Αραβία Ηλία Κλουβάτου. Ο εν λόγω διπλωμάτης ήταν αυτός που είχε ενημερώσει τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Αμυνας, ταξίαρχο Μιχαήλ Παπαδάκη, σχετικά με τον ύποπτο ρόλο του μεσάζοντα Παπαδόπουλου και την άγνοια της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας περί του θέματος.

Η ενημέρωση αυτή καταγράφεται στην αναφορά Παπαδάκη που είχε δει το φως της δημοσιότητας με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος. Ο ταξίαρχος τυγχάνει ο άνθρωπος του οποίου διέταξε ο Καμμένος τη σύλληψη εντός του γραφείου του και στη συνέχεια τον «καρατόμησε» από τη θέση του στη ΓΔΑΕΕ, επειδή αντέδρασε στους ισχυρισμούς του υπουργού για τον Παπαδόπουλο.

Επιπλέον, μετά τη δημοσιότητα που πήρε το όλο ζήτημα, ο Ηλίας Κλουβάτος όχι μόνο δεν ανακάλεσε όσα ανέφερε στην αρχική του ενημέρωση από το Ριάντ, αλλά επιπλέον απέστειλε και νέες ενημερώσεις, με αποτέλεσμα οι ίδιες διπλωματικές πηγές να θεωρούν τη μετάθεση του Μιχαήλ Παπαδάκη και την «τιμωρία» του Ηλία Κλουβάτου, με την ακύρωση της μετάθεσής του, συντονισμένες ενέργειες από τα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών.

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΟΤΖΙΑ. Τη στάση του υπουργείου Εξωτερικών στηλιτεύει ο Ανδρέας Λοβέρδος, αναδεικνύοντας νέα ερωτήματα για την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με νέα επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ζητεί εξηγήσεις από τον υπουργό Εξωτερικών, κατηγορώντας τον πως δεν προστάτεψε τα συμφέροντα της χώρας και τους υφισταμένους του διπλωμάτες, σε σχέση με την επίμαχη αγοραπωλησία.

«Το ΚΥΣΕΑ, στο οποίο συμμετέχουν ο Πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Αμυνας, αποφάσισε ομόφωνα την πώληση του στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία» υποστηρίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος και ρωτάει τον Νίκο Κοτζιά αν γνώριζε πως ο αντισυμβαλλόμενος του ελληνικού κράτους θα ήταν μια εταιρεία. «Γνωρίζατε, όταν παίρνατε ομοφώνως τη συγκεκριμένη απόφαση, πως εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας θα υπογράψει –άκουσον άκουσον –μια εταιρεία;» αναφέρει, καλώντας παράλληλα τον υπουργό να απαντήσει και για το αν είχε δώσει την απαιτούμενη πληρεξουσιότητα προς το ΥΕΘΑ για τη διακρατική συμφωνία, διότι αυτό δεν αναφέρεται πουθενά στο προοίμιο της συμφωνίας. «Στις 13 Ιουνίου 2017 η δήθεν διακρατική συμφωνία υπεγράφη ανάμεσα σε εκπρόσωπο της Ελληνικής Δημοκρατίας, δίχως όμως στο προοίμιο της ψευδοσυμφωνίας αυτής να γίνεται μνεία της εξουσιοδότησης που εσείς ως υπουργός Εξωτερικών έπρεπε να έχετε παράσχει προς το υπουργείο Αμυνας» προσθέτει στην ερώτηση, κάνοντας λόγο για «βάναυση παραβίαση της νομιμότητας».

Επίσης, ζητεί εξηγήσεις από τον υπουργό Εξωτερικών γιατί δεν προστάτεψε τα συμφέροντα της χώρας όταν οι έλληνες διπλωμάτες ενημέρωσαν το υπουργείο πως οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν γνωρίζουν τον φερόμενο ως μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλο, αλλά και γιατί ως πολιτικός προϊστάμενος δεν προστάτεψε τον έλληνα διπλωμάτη όταν τον κατηγορούσε δημόσια ο Πάνος Καμμένος.

«Γιατί δεν ασκήσατε παρέμβαση για να προστατεύσετε τα συμφέροντα της Ελλάδας από μια προσβλητική προς τη Σαουδική Αραβία συμπεριφορά, όταν μάλιστα οι υφιστάμενοί σας διπλωμάτες παρείχαν επανειλημμένη ενημέρωση αρμοδίως για την άγνοια των σαουδαραβικών Αρχών ως προς το πρόσωπο του έλληνα μεσάζοντα» αναφέρει ο ερωτών βουλευτής, τονίζοντας ότι «ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ απέστειλε απόρρητη ενημέρωση προς την κυβέρνηση της χώρας, σύμφωνα με την οποία έρχονταν τον Αύγουστο του 2017 οι πραγματικοί εκπρόσωποι της Σαουδικής Αραβίας, αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας της χώρας αυτής, πως άλλον πληρεξούσιο δεν αναγνωρίζουν και πως πρέπει αυτοί να επιθεωρήσουν το προς πώληση προϊόν, αλλιώς δεν θα το αγόραζαν».

«Ο πρόξενος της Ελλάδας στο Ριάντ κ. Κλουβάτος, πριν από την υπογραφή της δήθεν διακρατικής συμφωνίας στις 13 Ιουνίου 2017, ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση πως οι σαουδάραβες αρμόδιοι αγνοούσαν τον φερόμενο ως εκπρόσωπό τους κ. Βασίλη Παπαδόπουλο. Παρά την ενημέρωση αυτή, ο υπουργός Αμυνας της Ελλάδας διέταξε να υπογραφεί η δήθεν διακρατική αυτή συμφωνία και, ερωτηθείς για την ενημέρωση του προξένου κ. Κλουβάτου, μίλησε με τρόπο απαξιωτικό για τον έλληνα διπλωμάτη» συμπληρώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ. Σχετικά μάλιστα με την πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του Πάνου Καμμένου, όπου επιτέθηκε φραστικά στον έλληνα πρόξενο, λέγοντας ότι «φωτογραφίζεται με καμήλες στην έρημο» κι αφήνοντας υπαινιγμούς για σκιές στους χειρισμούς της υπόθεσης από διπλωματικής πλευράς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ διερωτάται πώς είναι δυνατόν να ανέχεται ο υπουργός Εξωτερικών να προσβάλλουν δημοσίως άλλοι υπουργοί τους διπλωμάτες της υπηρεσίας του.