Σε «κατάρα» εξελίσσεται για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας η σκοτεινή δραστηριότητα του επιχειρηματία Βασίλη Παπαδόπουλου, καθώς αποκαλύπτεται πολυπλόκαμη γύρω από τις αγοραπωλησίες όπλων και δεν περιορίζεται μόνο στην «εκπροσώπηση της Σαουδικής Αραβίας», όπως εξακολουθεί να διατείνεται ο Πάνος Καμμένος.

Μπροστά στην ομοβροντία των αποκαλύψεων, ο υπουργός εξαπολύει βολές κατά του έλληνα προξένου στο Ριάντ, ο οποίος προειδοποιούσε για την άγνοια των Σαουδαράβων σχετικά με τον μεσολαβητή από το Κιλκίς. Παράλληλα, ο Πάνος Καμμένος κατά την προσφιλή του μέθοδο απείλησε με μηνύσεις και αγωγές, αλλά η γραμμή άμυνάς του καταρρέει από τα νεότερα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η εμπλοκή του Παπαδόπουλου σε «ντιλ» με πολεμικό υλικό ήταν συστηματική και συνδεόταν και με άλλες χώρες.
Σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», ο εν λόγω επιχειρηματίας και η εταιρεία του Ολυμπιακή Βιομηχανία ΑΕ βρίσκονταν σε διαβουλεύσεις με το «Πεντάγωνο» και για πώληση πυρομαχικών στις ένοπλες δυνάμεις του Κατάρ. Οπως προκύπτει από, χαρακτηρισμένο ως «εξαιρετικά επείγον», αίτημα της εταιρείας, στις 3 Ιανουαρίου 2017 ζητούσε να επιτραπεί η είσοδος δύο καταριανών αξιωματικών σε μονάδα αποθήκευσης πυρομαχικών για την «οπτική αξιολόγηση» του προς πώληση πολεμικού υλικού. Το αίτημα είχε απευθυνθεί στον γενικό διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), αντιναύαρχο ε.α. Κυριάκο Κυριακίδη, ο οποίος είχε υπογράψει έξι μήνες αργότερα και τη συμφωνία με τον Παπαδόπουλο για την πώληση του πολεμικού υλικού στους Σαουδάραβες, συνολικού κόστους 66 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, με έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΔ, αποκαλύπτεται ότι ο Βασίλης Παπαδόπουλος δήλωνε εκπρόσωπος και της Ιορδανίας και επιχείρησε να αγοράσει από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας το ίδιο ακριβώς υλικό για το οποίο βρίσκονταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Οπως προκύπτει από απαντητική επιστολή του υπουργείου Αμυνας, στις 11 Ιουλίου 2016 ο εν λόγω επιχειρηματίας εμφανίζεται να εκπροσωπεί μέσω της εταιρείας Ολυμπιακή Βιομηχανία ΑΕ και το Βασίλειο της Ιορδανίας.

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κατήγγειλε στη Βουλή πως ο «μεσάζοντας» εμπλέκεται και σε υπόθεση πώλησης εξοπλιστικών συστημάτων στην Κένυα. Οπως ανέφερε, καλώντας τον Πάνο Καμμένο για σχετικές εξηγήσεις στη Βουλή, από ενημέρωση που είχε από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, «κατέστησαν πληρεξούσιο τον Παπαδόπουλο για την προώθηση εξοπλιστικών συστημάτων και στην Κένυα».

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Κατάρ, η απόπειρα για την πώληση των πυρομαχικών έμεινε στη μέση καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο αίτημα δεν ικανοποιήθηκε ποτέ, επειδή τα προς διαπραγμάτευση πυρομαχικά δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο του προς εκποίηση πολεμικού υλικού. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ζήτησε τα διαβατήρια των δύο καταριανών αξιωματικών που παρουσίασε ως αξιολογητές των πυρομαχικών ο Παπαδόπουλος, τα οποία δεν ήρθαν ποτέ.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η προσπάθεια αντεπίθεσης του υπουργού Εθνικής Αμυνας προσέκρουσε χθες στα στοιχεία που ίδιος παρουσίασε. Αφού ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τον Παπαδόπουλο (Σκάι) και απέδωσε σκοτεινά κίνητρα στην προειδοποίηση του έλληνα προξένου στο Ριάντ Ηλία – Ανδρόνικου Κλουβάτου, ο οποίος είχε γνωστοποιήσει (12/6/2017) την άγνοια των σαουδαράβων στρατιωτικών για τις δραστηριότητες του επιχειρηματία και την επιθυμία τους για συζητήσεις μόνο μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων, ο Πάνος Καμμένος παρουσίασε αραβική εξουσιοδότηση για την Ολυμπιακή Βιομηχανία ΑΕ.
Μόνο που ένας απλός έλεγχος αρκούσε για να διαπιστωθεί ότι το συγκεκριμένο έγγραφο αναφερόταν σε άλλη αγοραπωλησία πολεμικού υλικού και όχι στο «ντιλ» των 66 εκατ. ευρώ. Οπως σχεδόν άμεσα καταγγέλθηκε και από την αξιωματική αντιπολίτευση, το έγγραφο που παρουσίασε ως επίσημο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αναφέρεται σε αμερικανικές βόμβες ΜΚ82 του 1974 που ουδεμία σχέση έχουν με τα 300.000 βλήματα και τη συμφωνία που υπογράφηκε στις 13/6/2017 με τον Παπαδόπουλο.

«Εχετε αναρτήσει στον διαδικτυακό τόπο του ΥΕΘΑ έγγραφο δήθεν σχετικό με την αγοραπωλησία βλημάτων από τη Σαουδική Αραβία, αλλά με έκπληξή μας διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για άλλου είδους πολεμικό υλικό» ανέφερε με την παρέμβασή του στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος, ζητώντας εξηγήσεις από τον υπουργό.

Η ΝΔ ΚΑΛΕΙ ΤΣΙΠΡΑ.

Λόγο για «τεράστιο σκάνδαλο Καμμένου» κάνει πλέον η ΝΔ, με φόντο την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, και ζητάει από τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση και να δώσει απαντήσεις για τον «έκθετο», όπως τον χαρακτηρίζει, υπουργό Εθνικής Αμυνας. Παράλληλα, βάζει στο κάδρο των ευθυνών και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, από τον οποίο αναμένει εξηγήσεις και κυρίως για το εάν είχε ενημερωθεί για τη συμφωνία «με άγνωστο στη Σαουδική Αραβία μεσάζοντα».

Η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, διερωτώμενη «για ποιο λόγο ο Πρωθυπουργός συνεχίζει να καλύπτει αυτό το εξόφθαλμο πολιτικό σκάνδαλο». «Γιατί εδώ και πέντε μέρες σιωπά ο κ. Τσίπρας;» τόνισε, μαζί με τον τομεάρχη Αμυνας Βασίλη Κικίλια. Από την αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνεται, εξάλλου, πως ο νόμος ορίζει ρητά ότι για να προχωρήσει οποιαδήποτε αγοραπωλησία αμυντικού υλικού απαιτείται διακρατική συμφωνία. Κανένας ιδιώτης –σχολιάζουν –δεν μπορεί να υπογράψει εκ μέρους καμίας πλευράς, παρά μόνο αν είναι επίσημος εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος ενός κράτους.

Ως προς την έγκριση και από την αντιπολίτευση στη Βουλή της σύμβασης για την πώληση των 300.000 βλημάτων από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία που είχε παρουσιάσει το περασμένο καλοκαίρι ο υπουργός Αμυνας, η Πειραιώς αναφέρει ότι η Βουλή είχε ενημερωθεί από τον Πάνο Καμμένο και η ΝΔ, όπως και άλλα κόμματα, συμφώνησαν να προχωρήσει με νόμιμο τρόπο –όπως ορίζει ο νόμος. Δηλαδή να είναι διακρατική σύμβαση, χωρίς μεσάζοντες.