Για τη διατήρηση της ενότητας στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί αρχηγός βεβαίωσαν οι εννέα υποψήφιοι αρχηγοί, αν και όχι όλοι με την ίδια θέρμη και χωρίς όρους, στο debate, που έγινε στη σκιά της επίθεσης στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, την οποία σχολίασαν με την πλειονότητα να ζητά άμεσα παραίτηση Τόσκα.

Οι υποψήφιοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τη φυσιογνωμία και το όραμα που πρέπει να έχει ο νέος φορέας, για τις πιθανές συνεργασίες, τη λειτουργία των θεσμών και της Δημοκρατίας, την οικονομική πολιτική, χωρίς να λείπουν οι προσωπικές κόντρες και τα καρφιά για παράδειγμα προς Γεννηματά και Θεοδωράκη μετά και τις αποφάσεις που πήραν για μη διάλυση της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού μέχρι τις εθνικές εκλογές.

Μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της ενότητας;

Νίκος Ανδρουλάκης: Οι διαφορές δεν είναι τόσο τερατώδης όπως τις παρουσιάζετε. Θα τα καταφέρουμε, είμαι αισιόδοξος. Θα γίνει ένα ιδρυτικό συνέδριο που θα αποφασίσει για όλα αυτά. Είχα θέσει το θέμα των κοινοβουλευτικών ομάδων. Το πώς θα το καταφέρουμε δεν θα το αποφασίσω ούτε εγώ, ούτε κάποιος άλλος. Θα το αποφασίσουν οι πολίτες που στις 12 και στις 19 Νοεμβρίου θα γίνουν συνιδρυτές και θα καθορίσουν τις αποφάσεις του συνεδρίου. Θα κάνουμε ένα κόμμα θεσμό που θα σέβεται τις αποφάσεις των μελών του.

Ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί να είναι απλή αναλογική. Πρέπει να σπάσουν οι περιφέρειες που δεν αφήνουν έναν υποψήφιο χωρίς να έχει σχέση με τον αρχηγό, χωρίς να έχει χρήματα να εκλεγεί. Για τα θέματα ενότητας πρέπει να φτιάξουμε έναν νέου τύπου ενότητας που θα αφορά στις συλλογικότητες, τις αξίες, τις ιδέες μας και το πρόγραμμα μας. Και να μην δίνει εξουσίας σε παλιούς πρωταγωνιστές. Το είχαμε κάνει και υπονόμευσε την ενότητα της παράταξης.

Γιώργος Καμίνης: Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι και κατά βάση έχει γίνει. Πρέπει να ιδρύσουμε μια μεγάλη παράταξη. Θα φέρει ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό υπό μια προϋπόθεση, να αποδείξουμε εμπράκτως την ενότητα και να το αποδείξουμε. Για αυτό αντέδρασα στο θέμα των ξεχωριστών κοινοβουλευτικών ομάδων. Αλλά για να σπάσουν οι κομματικοί μηχανισμοί πρέπει να αφήσουμε πίσω το παρελθόν. Σημασία έχει μετά το συνέδριο να καταλήξουμε σε ένα πρόγραμμα που να κατατείνει στις βασικές πολιτικές. Με αυτές θα πάμε στο εκλογικό σώμα. Μα αυτές θα πάμε στις επόμενες εκλογές.

Γιάννης Μανιάτης: Είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα συμβεί τίποτα άσχημο. Ο Έλληνας πολίτης θα αποδείξει ότι με τη μεγάλη συμμετοχή είμαστε πάρα πολλοί. Αρνούμαι να εμπλακώ στη συζήτηση με ποιον θα συνεργαστούμε. Δεν είμαστε συμπλήρωμα κανενός, θα γίνουμε μεγάλη δύναμη του χώρου. Από την αρχή καταδίκασα τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες. Περνάμε αρνητικό μήνυμα με τους δύο αρχηγούς. Να υπάρχει ένα μικρό μπόνους στο πρώτο κόμμα, να σπάσουν οι περιφέρειες και να δοθεί δικαίωμα ψήφου στον απόδημο ελληνισμό.

Δημήτρης Τζιώτης: Είμαι περήφανος που ανήκω στην ιστορική αυτή παράταξη. Ποια άλλη παράταξη θα είχε το μεγαλείο να δεχθεί τόσες διαφορετικές απόψεις. Εκπροσωπούμε τη μισή Ελλάδα, αυτό πρέπει να αντιληφθούμε. Η μισή Ελλάδα είναι ΠΑΣΟΚ. Αυτούς πρέπει να ξανακερδίσουμε. Να στοχεύσουμε στην πρώτη θέση. Οι πολίτες θα επιλέξουν αυτόν που θα τα αλλάξει όλα. Αυτό που μπορεί να κερδίσει.

Κωνσταντίνος Γάτσιος: Δεν μπορούμε να μιλάμε για την ενότητα με θεολογικούς όρους. Δεν ωφελεί σε τίποτα. Εκεί που θα κριθούμε είναι το κατά πόσο μπορούμε ως χώρος να προσφέρουμε λύσεις στα υπαρκτά προβλήματα της χώρας. Έχω βάλει την υπογραφή μου σε ένα ενιαίο φορέα, αν στηθεί σωστά θα πρέπει οι άλλοι να δεχθούν το πρόγραμμα μας εναντίον του παρασιτισμού που υπηρετούν τα άλλα κόμματα. Η απλή αναλογική είναι ο δρόμος της καταστροφής. Να φτιαχτεί ένα νέο πολιτικό προσωπικό που θα είναι σοβαρό και θα συζητήσουμε τότε για την απλή αναλογική.

Απόστολος Πόντας: Η ενότητα του χώρου είναι ο βασικός παρονομαστής αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι είμαι υπέρ της απλής αναλογικής. Δεν είναι δρόμος προς την καταστροφή. Πρέπει να φτιάξουμε έναν δορά που θα εκφράζει τους πολίτες. Που θα κυβερνά και δεν θα κυβερνάται. Αυτή τη σιωπή πρέπει να σπάσουμε.

Σταύρος Θεοδωράκης: Η ενότητα είναι μια πολύ ωραία λέξη, όπως και η παγκόσμια ειρήνη. Αυτός που θα εκλεγεί θα οδηγήσει στις εκλογές. Ένας θα είναι ο αρχηγός και όχι δύο, αυτές τις αποφάσεις τις πήραμε και θα αναγνωριστούν. Εγώ μπορώ να είμαι και στρατηγός και στρατιώτης και αυτό πρέπει να απαντηθεί από όλους. Αν αποτύχω δεν θα διεκδικήσω ρόλο στο πλευρό του αρχηγού, δεν θα προσπαθήσω να εκλεγώ βουλευτής επικρατείας, θα μείνω στη μάχη σαν ενεργός βουλευτής, για την ενότητα.

Φώφη Γεννηματά: Η ενότητα αποτελεί μια κατάκτηση για το χώρο μας. Δεν είναι αυτονόητη για αυτό δεν μπορούσε τόσα χρόνια να κάνει το βήμα εμπρός. Δεν μπορούσε να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα. Η ενότητα ήταν από τους πρώτους στόχους. Πρέπει όλοι να συμβάλουμε ώστε να αποτελεί κατάκτηση και μετά από τις εκλογές. Δίνω μια μάχη για να την κερδίσω με πίστη και αισιοδοξία. Από την πλευρά μου θέλω να απαντήσω ότι σέβομαι τη συλλογικότητα και την κοινή προσπάθεια. Έβαλα τον εαυτό μου στην κρίση ενώ ήμουν ήδη αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής για να αναδειχθεί η διαδικασία. Όσο για το ΠΑΣΟΚ πρωτοστατεί στο εγχείρημα και κανένας δεν μπορεί να πει ότι θα υπονομεύσουμε την ενότητα την επόμενη μέρα. Τα υπόλοιπα έχουν απαντηθεί. Δεν υπάρχει πολιτικό λάθος, υπάρχει πολιτική επιτυχία. Είναι σημαντική στιγμή ότι πορευόμαστε μαζί.

Γιάννης Ραγκούσης: Το γεγονός ότι βρισκόμαστε εδώ και πολλοστή φορά και μαζί μας χιλιάδες άνθρωποι είναι ζήτημα ενότητας. Και μάλιστα μας κατηγορούν ότι έχουμε καθυστερήσει. Η ενότητα είναι ένα κεκτημένο αλλά από την άλλη οφείλω να υπογραμμίσω ότι η ενότητα μόνη της δεν είναι αρκετή. Υπάρχει ανάγκη για αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην πορεία που έχει ξεκινήσει και θα συνεχίσει. Οι κινέζοι έχουν μια παροιμία που λέει για την υγεία, ότι αν έχει την υγεία σου, έχεις το ένα. Αν έχει τα υπόλοιπα έχεις πολλά μηδενικά και γίνονται χίλια. Αν χάσεις το ένα όμως μένουν μόνο τα μηδενικά. Αν έχεις ενότητα έχεις το ένα, αν χαθεί το ένα γίνονται μηδενικά αλλά αν τα μηδενικά δεν έρθουν το ένα δεν αρκεί.

Τι θα είναι η καινούρια παράταξη

Η Γεννηματά και ο Θεοδωράκης έχουν θέση στη νέα παράταξη ή έχουν δώσει ό,τι είναι να δώσουν;

Μανιάτης: Τιμώ και σέβομαι όλα τα μέλη της παράταξης, είναι υπερπολύτιμη η συμμετοχή τους. Με τη Φώφη και τον Σταύρο κάνω μόνο πολιτική κριτική. Διανύουμε περίοδο στασιμότητας και πρέπει να υπάρξει ανατροπή και αξιοκρατία. Ο πολίτης που έχει πετύχει επαγγελματικά, πρέπει να κάνει βήματα μπροστά. Έξω η δημαγωγία και ο λαϊκισμός. Έχω αναφέρει τον όρο «ΑΣΕΠ της πολιτικής». Εγώ δεν αναδείχτηκα από την πολιτική, τη συνάντησα.

Τι σχέση έχετε εσείς με την παράταξη; Είστε ξανά υποψήφιος. Αυτή η παράταξη μπορεί να σωθεί από αλεξιπτωτιστές και ουρανοκατέβατους;

Τζιώτης: Δεν είμαι πολιτικός και δεν σκοπεύω να γίνω. Ένα πράγμα ζητώ. Να αναλάβω την ανανέωσή της. Για να αλλάξουμε εποχή πρέπει να τα αλλάξουμε όλα. Δεν μπορεί να γίνει με έναν αρχηγό. Θέλω μια νέα εποχή. Όραμά μου είναι ένα κόμμα που θα συνυπάρχουν 400-500 μέλη και θα αποφασίζουμε μαζί. Υποχρέωσή μας να διαλέξουν οι πολίτες τον αρχηγό.

Που βρίσκεται η υγιής κεντροαριστερά;

Γάτσιος: Οι όροι είναι έξω από τη δική μου λογική. Ο νέος φορέας που οραματίζομαι είναι αυτός ου θα εκφράσει τα πιο παραγωγικά κομμάτια της κοινωνίας. Φορέας που θα είναι η εθνική συνείδηση του πολιτισμού. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα ανεχτούμε και θα στηρίξουμε ό,τι είναι πιο παρασιτικό ή θα στηρίξουμε μια δημιουργική κοινωνία; Τα κόμματα έχουν μετατρέψει τους πολίτες σε πελάτες. Χρειαζόμαστε μια παραγωγική Ελλάδα, τους ανθρώπους που θέλουν να ζουν και να προσφέρουν χωρίς κομματικούς μηχανισμούς.

Συνάδουν οι θέσεις σας για fast track επενδύσεις με ένα κεντροαριστερό κόμμα και για τον Τραμπ;

Πόντας: Ο Τραμπ δεν είναι οι ΗΠΑ, δεν ενσωματώνει ένα ολόκληρο κράτος, οι ΗΠΑ ήταν και είναι ο βασικότερος σύμμαχος γεωπολιτικά. Πρόθεση αρχηγού όχι να διοικεί πληβείους, αλλά να καθοδηγεί πολίτες. Υπέρ της απλής αναλογικής τάχθηκε ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε την κεντροαριστερά ότι θα πάρει τον κόσμο, ούτε λίγο ούτε πολύ. Μήπως η κεντροαριστερά έχει ηγέτη τον Τσίπρα κι εσείς ματαιοπονείτε;

Θεοδωράκης: Δεν είμαστε απλώς κεντροαριστερά. Είμαστε η παλιά μεγάλη παράταξη που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Τσίπρας μέσα σε ένα αδιέξοδο πολιτικής θέλει να κλέψει τον κόσμο της κεντροαριστεράς. Ο χώρος που οραματίζομαι είναι ένας χώρος με νέο όνομα, κίνημα, κόμμα με νέα ηγετικά ομάδα, με στελέχη όχι μόνο από το παρελθόν, που θα κοιτάξει τολμηρά τους πολίτες και θα δώσει λύσεις από το μέλλον.

Ποιες είναι οι θέσεις που έχετε αποφασίσει ότι θα βάλετε στον Τσίπρα ως απαράβλεπτο κανόνα για συνεργασία; Ποιο ποσοστό στις εθνικές εκλογές θα είναι για εσάς επιτυχία και θα σας κάνουν να είστε ρυθμιστές;

Γεννηματά: Θα αναμετρηθούμε στα ίσα με ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα προχωρά χωρίς εθνική γραμμή και πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα, αναδιάρθρωση χρέους κ αλλαγή ρόλου υπερταμείου. Χρειαζόμαστε σχέδιο, το «Ελλάδα», με ανάπτυξη, ανατροπές στο κράτος, στήριξη μεσαίας τάξης. Διαφωνώ με λογικές Μητσοτάκη για οριζόντιες περικοπές, θα πλήξει τομείς όπως η υγεία και η παιδεία. Αυτοί είναι οι κύριοι στόχοι, μπορούμε να το επιτύχουμε.

Όλους τους βουλευτές που έδωσαν τη μάχη για να κρατήσουν την παράταξη για να τους πετάξετε απέξω, με βάση τον κανόνα για τα 12 χρόνια;

Ραγκούσης: Χρησιμοποιείτε ρήματα που δεν χρησιμοποίησα. Χρειάζεται να ανανεωθούμε όχι με επιφανειακό τρόπο, αφήνοντας πίσω όλο το προσωπικό ακέραιο. Η χώρα χρειάζεται νέους δρόμους. Να καθιερωθεί ένας κανόνας, όσοι έχουν συμπληρώσει 12 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας έχουν δώσει όσα έχουν να δώσει. Η πολιτική δεν είναι μόνο του κουστούμι, είναι να προσφέρεις εκεί που υπάρχει ανάγκη. Θαρραλέο βήμα ο κανόνας ανανέωσης, θα δώσει τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να μπουν στην πολιτική.

Το ΠΑΣΟΚ έχει πολλά προβλήματα. Ποια πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι η θέση μελών για να αντιμετωπιστούν;

Ανδρουλάκης: Φτιάξαμε μια βιώσιμη κατάσταση. Τα χρέη δεν αφορούν μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά όλα τα κόμματα και έχουν και οι τράπεζες ευθύνη. Να υπάρχει ένα συνολικό πόρισμα. Η διαχείριση πρέπει να είναι να μην πληρώσει τίποτα ο ελληνικός λαός, εμείς να φτιάξουμε ένα πολιτικό σχήμα με πλήρη διαφάνεια στα οικονομικά. Να υπάρχουν κωδικοί, που πάνε τα χρήματα, με απόλυτη διαφάνεια.

Το πώς θα είναι οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα το αποφασίσουν οι πολίτες που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία. Όχι στην απλή αναλογική, το βασικό είναι να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες.

Σχετικά με το θέμα των δύο ξεχωριστών κοινοβουλευτικών ομάδων. Πώς θα επιβάλλετε το ενιαίο κόμμα; Υπάρχουν διαδικασίες, ποιος θα σας εκπροσωπεί στο κοινοβούλιο;

Κατά της ύπαρξης δύο ξεχωριστών κοινοβουλευτικών ομάδων τάχθηκε ο Γιώργος Καμίνης.

Καμίνης: Ανταποκρινόμαστε στην επιθυμία του κόσμου να πάμε σε έναν ενιαίο χώρο. Ο κόσμος θέλει να καταλάβει είναι ότι πάμε για την ενότητα. Θα συζητήσω και θα προσπαθήσω να πείσω. «Συμφωνίες εκ των προτέρων εν αγνοία των άλλων χωρίς τη γνώμη του μελλοντικού ηγέτη είναι κάτι απαράδεκτο».

Δημοκρατία, Θεσμοί και Πολίτευμα

Κ.Γάτσιος: Απαντώντας σε ερώτηση εάν στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να προβλεφθεί η θεσμοθέτηση συνταγματικού δικαστηρίου που θα έβγαζε εκτός νόμου τη Χρυσή Αυγή, υπενθύμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια το ποσοστό της ΧΑ που σήμερα φθάνει στο 7% ήταν 0,5%. «Τι σημαίνει αυτό;» αναρωτήθηκε και συνέχισε «ότι ξαφνικά ένα 6,5% από εκεί που ανήκε σε κόμματα του δημοκρατικού τόξου τώρα έγιναν ακροδεξιοί και πρέπει να τους ρίξουμε στον Καιάδα; Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή προσέγγιση». Είμαι σαφώς εναντίον του φασισμού αλλά δεν νομίζω ότι το πρόβλημα της βίας μπορεί να πολεμηθεί με αυτόν τον τρόπο. Η Δημοκρατία είναι ανεκτική σε ιδέες, αλλά όχι στη Βία, τόνισε. Σημείωσε δε ότι η πολιτική τάξη της χώρας έχει τεράστια ευθύνη για τα φαινόμενα βίας που εκδηλώνονται, εξαιτίας του τρόπου που έχει αντιμετωπίσει τη βία μέχρι τώρα. Κόμματα προσπάθησαν να πάρουν οφέλη από τη βία, είπε χαρακτηριστικά.

Κόντρα με τον Ανδρουλάκη: Σημειώνεται ότι η απάντηση αυτή του κ. Γάτσιου σχολιάστηκε κατόπιν από τον κ. Ανδρουλάκη ο οποίος τόνισε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση που δολοφονεί και πρέπει να φύγει από τη πολιτική ζωή. Το σχόλιο αυτό δεν άφησε φυσικά αναπάντητο ο κ. Γάτσιος που όταν ξαναήρθε η σειρά του να απαντήσει σε άλλη ερώτηση αξιοποίησε τα πρώτα λεπτά για να απαντήσει ότι η Δημοκρατία δεν διώκει ιδέες, διώκει πράξεις και ότι όσοι κάνουν εγκλήματα πρέπει να μπουν φυλακή. Δεν υπάρχει δεξιά και αριστερή βία, τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να ηρωποιήσουμε τη ΧΑ βγάζοντας την από το πολιτικό τόξο.

Απ.Πόντας: Ερωτηθείς πώς θα αντιμετώπιζε το άβατο των Εξαρχείων, τον Ρουβίκωνα, τον νόμο για την κουκούλα κτλ, απάντησε ότι πρέπει να διακρίνουμε την έννοια της ασφάλειας. Η ασφάλεια είναι ένα αγαθό που πρέπει να προστατεύεται για όλους τους πολίτες και όχι στόχος αναζήτησης. Είπε ότι ακριβώς για την προστασία της ασφάλειας δεν πρέπει να υπάρχει κατάχρηση της μη χρήσης βίας και ζήτησε ποινικοποίηση της κουκούλας και όλων των ενδυμασιών που κρύβουν τα χαρακτηριστικά του ατόμου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα θέματα αυτά έχουν λυθεί αναφερόμενος στο τι ισχύει σε ευρωπαϊκές χώρες και για την μπούργκα , τη μαντήλα κτλ.

Στ.Θεοδωράκης: Ερωτηθείς για τη θεσμική λειτουργία του νέου κόμματος και τον τρόπο λήψης των αποφάσεων από τα συλλογικά όργανα, -ερώτηση που συνοδεύθηκε από την παρατήρηση ότι στο Ποτάμι έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι «ο Σταύρος αποφάσιζε για όλα»- αλλά και για την πρότασή του ότι ο αρχηγός ενός κόμματος πρέπει να εγγυάται τα χρέη του, ο κ. Θεοδωράκης είπε καταρχάς ότι το πιο δημοκρατικό κόμμα που έχει υπάρξει είναι το Ποτάμι, έχοντας κάνει παρά τη μικρή διάρκεια ζωή του ήδη δύο συνέδρια. Παρουσίασα συνολικό σχέδιο για τη λειτουργία του νέου κόμματος –κινήματος, είπε ο κ. Θεοδωράκης, επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του για νέο κόμμα, νέο όνομα κτλ. Οι αποφάσεις, συνέχισε, θα ληφθούν από όλους μαζί στο Συνέδριο του νέου φορέα την άνοιξη. Πάντως, τάχθηκε κατά των πλαδαρών διαδικασιών που δεν επιτρέπουν τη λήψη αποφάσεων. Σε ό,τι αφορά τα χρέη των κομμάτων τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν χρεοκοπημένα κόμματα και πλούσιοι πολιτικοί. Ο αρχηγός που δημιουργεί χρέη, θα πρέπει να τα πληρώνει.

Φ.Γεννηματά: Ερωτηθείσα για τα ζητήματα διαφθοράς και τι στάση που θα κρατήσει απέναντι σε αυτά, απάντησε ότι «όσο με αφορά θα είμαι αμείλικτη στα θέματα της διαφθοράς και της διαφάνειας. Ένα είναι το μήνυμα: διαφάνεια παντού, για όλους και για όλα». Όσο απομακρυνόμαστε από τη διαφάνεια και την ηθική, τόνισε η κυρία Γεννηματά, τόσο οι πολίτες απομακρύνονται από την πολιτική και το πολιτικό σύστημα. Ανέφερε μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ το έχει συνειδητοποιήσει αυτό και έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα. Ο νέος φορέας θα στηθεί στη βάση της λογικής, της ειλικρίνειας, του σεβασμού στους πολίτες που στηρίζουν τόσα χρόνια το χώρο αυτό ανιδιοτελώς.

Γ.Ραγκούσης: Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ακυβερνησίας της χώρας, δεδομένων των δηλώσεων του ότι με την ΝΔ δεν συνεργάζεται, ενώ στηρίζει το σύστημα της απλής αναλογικής ο κ. Ραγκούσης απάντησε ότι «η χώρα έχει μεγάλη ανάγκη από μια νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη και όχι από ένα μικρό κόμμα συμπλήρωμα στη ΝΔ». Τόνισε δε ότι αν η χώρα μείνει ακυβέρνητη, γιατί πχ ο κ. Μητσοτάκης θα αρνηθεί να σχηματίσει μια κυβέρνηση ανοχής τότε την ευθύνη την φέρει αυτός. Έχω διαφορετική αντίληψη περί συνεργασίας των κομμάτων, πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης εξηγώντας ότι είμαι έτοιμος να ψηφίσω νομοσχέδια με τα οποία συμφωνώ μαζί με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ν.Ανδρουλάκης: Ερωτηθείς για τη στάση και τις αντιδράσεις της εκκλησίας σε σειρά θεμάτων τελευταία και για αν τελικά η εκκλησία μπορεί να εκφράζει την άποψή της και ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της, ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι φυσικά έχει δικαίωμα η εκκλησία να λέει τη γνώμη της, αλλά να μην εμπλέκεται στην πολιτική ζωή του τόπου. Ξεκάθαρα πράγματα. Σέβομαι την Εκκλησία και τον ρόλο της αλλά είμαι υπέρ του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας.

Γ.Καμίνης: Ερώτηση για το αν θα στηρίξει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάποιον για παράδειγμα προερχόμενο από τη δεξιά παράταξη ή όχι, κάτι που θα οδηγούσε σε νέες εκλογές εάν οι εθνικές εκλογές γίνουν το 2019, δέχθηκε ο κ. Καμίνης. Η ιστορία που ζούμε όλα αυτά τα χρόνια να χρησιμοποιείται η εκλογή ΠτΔ για να εκβιάσουμε κυβέρνητικές εκλογές είναι μια μεγάλη παθογένεια του πολιτικού συστήματος, τόνισε. Μας στοίχισε πολύ ακριβά το 2015, πρόσθεσε για να σημειώσει ότι ο Πρόεδρος, όπως ορίζει το Σύνταγμα, είναι εθνικό σύμβολο. Τόνισε δε ότι στη προσεχή αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να ληφθεί πρόνοια ώστε να αποκόψουμε την εκλογή Προέδρου από τη διάλυση της βουλής.

Γ.Μανιάτης: Δεχόμενος ερώτηση για τις επενδύσεις και την γραφειοκρατία, απάντησε ότι είναι κορυφαίο θέμα. Υπενθύμισε ότι ως υπουργός Περιβάλλοντος προχώρησε επενδύσεις πολλών δισ. ευρώ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι προκειμένου να συντμηθεί ο χρόνος αδειοδότησης χρειάστηκε να αλλάξει 23 νόμους. Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο και επιτελικό κράτος, αρωγό στις επιχειρήσεις, σημείωσε, τονίζοντας την ανάγκη να αποκομματικοποιηθεί το κράτος.

Δ.Τζιώτης: Στη δήλωσή του ότι η χώρα χρειάζεται επανάσταση για να αλλάξει στηρίχθηκε η ερώτηση στον κ. Τζιώτη. Όλοι χρησιμοποιούμε τη λέξη αλλαγή, αλλά στην πράξη δεν αλλάζει τίποτα. Επτά χρόνια κρίσης και δεν έχει αλλάζει τίποτα. Χρειαζόμαστε μια νέα μεταπολίτευση, μια δημοκρατική επανάσταση, είπε. «Οραματίζομαι μια προεδρική δημοκρατία» πρόσθεσε.

Οικονομία και Ανάπτυξη

Θεοδωράκης: Ερωτηθείς για το ποιες δαπάνες θα κόβονται για να πιάσουμε τα πλεονάσματα, απάντησε ότι έχω υποδείξει πολλές φορές σημεία που σπαταλάμε χρήματα. Η χώρα έχει 151 γενικές γραμματείες. Ας μην πάμε μακριά ας πάμε στο μοντέλο της Κύπρου. Υπάρχει ένας γενικός διευθυντής σε κάθε υπουργείο, ο οποίος είναι ανώτατος δημόσιος υπάλληλος. Εκεί πρέπει να πάμε και εμείς. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να μειώσουμε τις σπατάλες. Τα πλεονάσματα είναι θηριώδη. Η φορολόγηση δεν είναι η λύση. Η κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει την μεσαία τάξη. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φτιάχνουν φτωχούς και προνομιούχους. Προνομιούχους σε συναλλαγή με το κράτος και φτωχούς να περιμένουν για κανένα επίδομα.

Γεννηματά: Ερωτηθείσα για το ζήτημα του ΕΝΙΦΑ και τι πρέπει να γίνει απάντησε ότι εάν δεν είχε μεσολαβήσει η λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο ΕΝΦΙΑ θα είχε ήδη εξορθολογιστεί. Σήμερα ακούμε ότι επίκειται καθαρή έξοδος από την κρίση από τα μνημόνια το 2018. Ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευτεί με επιτροπεία ως το 2060, με θηριώδη πλεονάσματα ως το 2022, έχει υποθηκεύσει τον εθνικό πλούτο για 99 χρόνια. Πρόκειται προφανώς για μια ακόμη πολιτική εξαπάτηση. Είναι μια κοροϊδία απέναντι στον ελληνικό λαό. Και από την άλλη έχουμε τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι οι ανισότητες είναι φυσικό φαινόμενο, με άλλα λόγια ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να αλλάξει, μεταξύ των άλλων.

Ραγκούσης: Ερωτηθείς από πού θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών απάντησε ότι η Ελλάδα πρέπει να μετατραπεί σε φορολογικό παράδεισο για ό,τι παράγει. Η μείωση των φόρων σε εταιρείες που παράγουν θα είναι επιπλέον έσοδα, πρόσθεσε.

Ανδρουλάκης: Ερωτηθείς για το δικό του στίγμα στη φορολογική πολιτική, με τον Κ.Μητσοτάκη να υπόσχεται λιγότερους φόρους και τον Α.Τσίπρα να μοιράζει κοινωνικό μέρισμα και προσλήψεις, απάντησε ότι ο κ. Τσίπρας κατήργησε τα επιδόματα των ΑΜΕΑ και το ΕΚΑΣ. Από την άλλη ο Κ.Μητσοτάκης μιλά μόνο για τις επιχειρήσεις. Εμείς στην Κεντροαριστερά πιστεύουμε στην προοδευτική φορολόγηση. Ο πλούτος να φορολογείται εκεί που παράγεται, είναι ξεκάθαρη η θέση μας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρόσθεσε. Έθεσε δε το κρίσιμο ζήτημα της ανταποδοτικότητας των φόρων, που όπως είπε δεν υπάρχει. Εμείς λοιπόν προτείνουμε ένα ψηφιακό κράτος, στο οποίο ο πολίτης θα γνωρίζει ανά πάσα ώρα τα πάντα.

Καμίνης: Για τη διαχείριση του χρέους ρωτήθηκε, για να απαντήσει ότι οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 5 χρόνια, είναι δυσβάστακτοι και πρέπει να αλλάξουν. Πρέπει να το πάμε στο 2% και να προκαλέσουμε αύξηση του ΑΕΠ, μέσω αποτελεσματικού αναπτυξιακού σχεδίου, που θα αφορά τη σωστή αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, είπε. Από την άλλη χρειάζεται «οικονομία στις δημόσιες δαπάνες» τόνισε, φέρνοντας το παράδειγμα της διαχείρισης του Δήμου της Αθήνας που από ελλειμματικό τον έκανε πλεονασματικό μέσα από οικονομία δαπανών, συγχώνευση υπηρεσιών, κτλ. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, πρόσθεσε.

Μανιάτης: Εάν θα ψηφίσει τη διανομή κοινωνικού μερίσματος παρά το ότι κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το υπερπλεόνασμα προήλθε από περικοπές σε συντάξεις και μισθούς και από υπέρμετρη φορολόγηση, ρωτήθηκε ο κ. Μανιάτης για να απαντήσει: «Είναι αυτονόητο ότι θα ψηφίσουμε κάθε μέτρο που ενισχύει τους οικονομικά ασθενέστερους». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι μόλις τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύουν ακριβώς το πρόβλημα: μέσα σε ένα χρόνο χάθηκε από το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων 2,6 δισ. ευρώ και τώρα η κυβέρνηση θα επιστρέψει σε κάποιους ψίχουλα. Δεν μπορεί να προχωρήσει το μοντέλο αυτό, τόνισε, και επανέλαβε τις προτάσεις για μείωση φορολογίας και ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Τζιώτης: Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να συνεχίσουν να ισχύουν τα μέτρα για την ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων, απάντησε ότι κατά την άποψή του πρέπει να συνεχίσουν, αν και έτσι δεν λύνεται το πρόβλημα. Το ζήτημα είναι να αυξήσουμε το ΑΕΠ, τα έσοδα της οικονομίας. Πολύ φοβάμαι ότι θα ξαναχρεοκοπήσουμε ακριβώς γιατί δεν αλλάζουμε παραγωγικό μοντέλο, πρόσθεσε, αναφερόμενος στη γραφειοκρατία που διώχνει επενδύσεις και στο συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό πλαίσιο, που επίσης λειτουργεί ανασταλτικά. Η χώρα έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιήσουμε, είπε.

Γάτσιος: Ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να ψηφιστεί από την νέα παράταξη το 2018 η συμφωνία με τους θεσμούς ακόμη και εάν δεν πρόκειται για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, απάντησε ότι δεν μπορούμε να ζούμε με ψευδαισθήσεις. «Η χώρα πρέπει να παράξει τόσο πλεόνασμα όσο χρειάζεται για να πληρώνει τόκους και χρεολύσια. Τελεία και παύλα. Ο αριθμητής (χρέος) δεν μπορεί να μεγαλώνει άλλο. Πρέπει να αυξηθεί ο παρανομαστής, δηλαδή το ΑΕΠ της χώρας. Η χώρα πρέπει να παράξει, δεν έχει άλλο δρόμο».

Πόντας: Σε ποιον τομέα, υπουργείο θα ήθελε να δραστηριοποιηθεί και να προσφέρει ρωτήθηκε, για να απαντήσει ότι δεν έχει σκεφτεί τον ρόλο που μπορεί να έχει σε μελλοντική κυβέρνηση. Σε ότι αφορά την οικονομία είπε ότι «καλώ τους συνυποψήφιους και τους πολίτες να σκεφτούμε» το τώρα και το αύριο και όχι μόνο το απώτερο μέλλον. Αναφερόμενος στην πολυπλοκότητα του ζητήματος του χρέους είπε ότι πολύ σύντομα οι εταίροι μας θα έρθουν με νέες προτάσεις που θα αφορούν μια διζωνική σπονδυλωτή Ευρώπη και θα πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό.

Ερωτήσεις μεταξύ των υποψηφίων

Ραγκούσης σε Γεννηματά: Δεν θέλω να γυρίσω στο παρελθόν. Ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είσαι έτοιμη να πεις ένα καθαρό όχι σε ψήφο εμπιστοσύνης για κυβέρνηση με Μητσοτάκη;

Ο τρόπος που προσεγγίζεις το ερώτημα είναι ηττοπαθής. Το εγχείρημα μας είναι η ανατροπή κι έχουμε το σχέδιο «Ελλάδα». Το ζητούμενο είναι να βάλουμε τέλος στις πολιτικές λιτότητας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ο Μητσοτάκης υπόσχεται ότι η ΝΔ θα ανακάμψει. Ζητώ από τους προοδευτικούς πολίτες να μας δώσουν τη δύναμη να αλλάξουμε την πολιτική.

Ανδρουλάκης σε Γεννηματά: Ο Σημίτης και ο Παπανδρέου έλεγαν ότι μέσω της πολιτικής με Τουρκία θα λύναμε τις διαφορές μας; Ποια θα πρέπει να είναι η σχέση μας με την Τουρκία;

Δεν πρέπει να σταματήσει ο διάλογος για την ενταξιακή πολιτική της Τουρκίας. Χρωστάμε στην Τουρκία ξεκάθαρα μηνύματα.

Καμίνης σε Μανιάτη: Σχέδιο για Αθήνα, ένα μεγάλο στρατηγικό σχέδιο. Πώς θα το έκανες αν ήσουν υπουργός;

Μου αρέσει η ερώτηση γιατί αναδεικνύει το θετικό για να ξεπερνάμε την παθογένεια. Θυμίζω ότι για την απόφαση αυτή χρειάστηκαν πολλές υπογραφές, καταλήξαμε σε ένα εξαιρετικά πρωτοποριακό έργο, λύσαμε τα λάθη. Είχαμε με τον κ. Καμίνη μια εξαιρετικά αποδοτική συνεργασία, κάναμε μια τομή στο πώς αντιλαμβανόμαστε το αύριο. Καταφέραμε το Υπουργείο μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση να είμαστε υπόδειγμα, να χρησιμοποιηθεί το έργο μας ως καλή παρακαταθήκη.

Μανιάτης σε Θεοδωράκη: Θέμα δύο κοινοβουλευτικών ομάδων. Το νέο δεν πρέπει να είναι νοσταλγική φωτογραφία του παρελθόντος. Κρατάμε τις παλιές μας σχέσεις και όχι το καινούριο;

Ο νέος αρχηγός οδηγεί το κόμμα ενιαία. Μια τολμηρή απόφαση, έτσι θα πρέπει να την αντιμετωπίζεις. Υπάρχει επίσης ένα ζήτημα δημοκρατίας. Τα δυο κόμματα τα ψήφισαν 600.000 άνθρωποι. Τα δύο κόμματα θα συνεργάζονται μέχρι τις εκλογές, αυτό είναι το δημοκρατικό. Ένα κόμμα ενοποιημένο.

Τζιώτης σε Γάτση: Το βιογραφικό σας μας τιμά όλους. Σκοπός όλων είναι η ανανέωση. Θα ήθελα την πρότασή σας για την οικονομία.

Η χώρα θα έπρεπε να έχει ένα μνημόνιο και έχει τρία γιατί ζει σε παραισθήσεις ακόμη. Πρέπει η χώρα να κάνει πρωτογενή πλεονάσματα. Αλλιώς θα αυξάνουμε το χρέος. Ο παρονομαστής πρέπει να στραφεί στην παραγωγή και στους νέους. Πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες. Όταν υπάρξει πολιτική θέληση, μπορούμε να μειώσουμε τις δαπάνες, θέλουμε να έχουμε ένα πολιτειακό κράτος, αυτό είναι το πρόβλημα.

Γάτσης σε Ανδρουλάκη: Ποια νομίζεις ότι είναι τα λάθη του ΠΑΣΟΚ που μας έφεραν σε αυτή τη κατάντια και τι προτείνει για να τα αλλάξουμε;

Δεν έκανε μόνο λάθη, πρέπει να περάσουμε τα θετικά. Υπήρχε η Ευρώπη, η πατριωτική στάση τα τελευταία χρόνια όταν ο Καραμανλής άφησε μια χρεοκοπημένη Ελλάδα. Έπρεπε να σκοτώσουμε το πελατειακό κράτος του ’80. Όλα αυτά πρέπει να μείνουν στο χθες. Η γενιά μου σηκώνει 72 δις περισσότερο βάρος σε χρέη. Το καινούριο είναι να σκοτώσουμε το πελατειακό κράτος.

Πόντας σε Καμίνη: Πώς φαντάζεστε τον εαυτό του ως «Ρομπέν των Δασών» της νέας γενιάς;

Δεν κατάλαβα το «Ρομπέν των Δασών». Το ζήτημα είναι να δημιουργήσουμε κάτι καλύτερο για τους νέους, να μην επαναλάβουμε το λαϊκίστικο κράτος, που ανάγκασε χιλιάδες παιδιά να μεταναστεύσουν, πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες για να επιστρέψουν τα παιδιά αυτά. Αν καλώ κόμματα να αυτοδιαλυθούν,… Δεν πάμε να κάνουμε ένα νέο κόμμα, κάνω λάθος; Ο κόσμος λέει ότι πάμε να κάνουμε μια προσπάθεια αλλαγής. Φυσικά και θα πάμε κάποια στιγμή στη διάλυση των κομμάτων, πάμε να κάνουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

Θεοδωράκης σε Γεννηματά: Ξεκινήσαμε,. Πρέπει να περιγράψουμε την επόμενη ημέρα, τι είναι αυτό που τους ετοιμάζουμε. Εγώ τόλμησα και παρουσίασα ένα πλάνο. Θέλω λίγο από το όραμά σας από το νέο κόμμα.

Κόμμα θεσμικό. Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι οι δύο βασικοί πυλώνες. Κόμμα ανοιχτό που θα δίνει λόγο στα μέλη του, με ενεργή δράση των μελών, ένα ενιαίο κόμμα. Θα παίρνουν αποφάσεις τα εκλεγμένα όργανα. Τέλος στις λογικές των βαρόνων και φεουδαρχών. Ενιαία λειτουργία, συνέδριο σε ετήσια βάση, τι έχουμε να πούμε και πώς ανανεώνουμε το λόγο. Δημοκρατική λειτουργία, προχωράμε όλοι μαζί.

Σχόλιο κας Γεννηματά: Επειδή ακούστηκαν πολλά για τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος. Δυστυχώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται τις ευθύνες τους.

Ποιος πρέπει να κλείσει τη συμφωνία; Η σημερινή κυβέρνηση ή κάποια άλλη; Τι εναλλακτική προτείνετε;

Ανδρουλάκης: Το αφήγημα του κ. Τσίπρα είναι ότι θα βγάλει την Ελλάδα του χρόνου από τα μνημόνια. Οι εταίροι μας λένε ότι η φορολογική ικανότητα των Ελλήνων δεν θα αντέξει μακροπρόθεσμα. Η λογική ότι αυτοί σας έβαλαν στα μνημόνια και εγώ θα σας βγάλω δεν καμία βάση. Θα έρθουν και άλλα μέτρα. Μπορεί να υπάρξει συναίνεση; Με την σημερινή κυβέρνηση όχι γιατί είναι προτεραιότητά τους τα επικοινωνιακά παιχνίδια σε όλα τα εθνικά ζητήματα και στο χρέος, που υπήρχε συμφωνία αλλά την υπονόμευσε ο κ. Τσίπρας. Τη λύση τώρα θα τη δώσουν οι βουλευτικές εκλογές. Πρέπει να έχουμε ένα πρόγραμμα που να ρυθμίζει τις δουλειές με αξιοκρατίας για να σταθούμε όρθιοι με σταθερότητα και ευημερία.

Καμίνης: Θα πρέπει να πάμε σε έναν ρυθμό πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% για να ξεπληρώσουμε το χρέος και να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση. Να μην περιμένουμε μέχρι τον Αύγουστο του 2018, να τεστάρουμε από τώρα τη δύναμή μας στις αγορές και από εκεί και πέρα να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κόσμος αυτό που θέλει είναι να φύγουμε από τη διχαστική δημοκρατία και να πάμε σε μια μεγάλη συμφωνία που να περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε στο κράτος για να προχωρήσει η οικονομία και στην ίδια την οικονομία.

Μανιάτης: Δεν εμπιστεύομαι σε τίποτα μια δημαγωγική καταστροφική κυβέρνηση. Θα ήθελα το μέλλον της πατρίδας μας να το διαπραγματευτεί μια άλλη κυβέρνηση με σοβαρότητα. Έχει ανάγκη η χώρα μια νέα εθνική συμφωνία, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στους εργαζόμενους, την πολιτική τάξη και ένα σύγχρονο δημόσιο. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να αυξήσουμε την παραγωγή και να φτιάξουμε μια Ελλάδα που δημιουργεί πλούτο και θέσεις εργασίας.

Πρέπει να κάνουμε τολμηρά βήματα για να υπερβούμε τη σταθερότητα του 7% και να γίνουμε εμείς ο σταθερός παράγοντας. Πρέπει επίσης να καταλάβουν Τσίπρας και Μητσοτάκης ότι το δικομματικό παιχνίδι δεν οδηγεί πουθενά. Η πρόταση για την ανάπτυξη θα έρθει με προοδευτικό πρόσημο μόνο μέσα από την μεγάλη παράταξη που δημιουργούμε. Τώρα επανιδρυόμαστε.

Τζιώτης: Η Ελλάδα χρειάζεται ασφάλεια και σταθερότητα. Πρέπει να σταματήσουμε να βάζουμε τα χέρια μας για να βγάζουμε τα μάτια μας. Να βάλουμε πάνω από όλα την Ελλάδα.

Κωνσταντίνος Γάτσιος: Μέχρι τώρα αναρωτιόμαστε ποιος έφερε την κρίση. Το 2018 τα μνημόνια θα έχουν τελειώσει αλλά η κρίση θα συνεχίζεται. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να στηρίξουμε την παραγωγή. Δεν χρειάζεται εκλογές η χώρα. Χρειάζεται μυαλό και υπευθυνότητα. Έχει χάσει την πολιτική του ισχύ ο Τσίπρας γιατί μπόρεσε να κάνει όλα αυτά που υποσχέθηκε. Πρέπει να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών με έργα και όχι με λόγια.

Απόστολος Πόντας: Η κυβέρνηση αυτή είναι ανίκανη και αδύναμη να διαπραγματευτεί κάτι καινούργιο. Πρέπει να υπάρξει μια ικανή κυβέρνηση και πρέπει να προσδιορίσουμε το χαρακτήρας μιας ικανής κυβέρνησης. Δύο βασικά χαρακτηριστικά είναι η σοβαρότητα και η συνέπεια. Η σοβαρότητα που έγκειται στο γεγονός ότι έχει γνώση για το τι μιλάς και συνέπεια ότι πράττεις και εφαρμόζεις αυτά που υπόσχεσαι.

Το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο. Χρειάζεται συναίνεση. Μια άλλη αλήθεια είναι ότι θα υπάρξει αλλαγή συμπεριφοράς των εταίρων δανειστών που θα έρθουν με προτάσεις έξω από το κουτί που θα περιγράφουν μια Ευρώπη πιο σύγχρονη που θα προϋποθέτει μια πολύ βαριά προετοιμασία από την Ελλάδα για να αντεπεξέλθει και να μετατρέψει το σενάριο από καταστροφή σε επιτυχία.

Θεοδωράκης: Κάναμε πολλά στα τρία μνημόνια, ένα αρνηθήκαμε να κάνουμε, αυτό που έλεγε το πρώτο, επαναλάμβανε το δεύτερο και επέβαλε το τρίτο, ένα αναπτυξιακό σχέδιο. Δεν καταφέραμε να το κάνουμε. Αυτό πρέπει να κάνει η χώρα. Μπορούν οι ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ; Όχι και το απέδειξαν. Πρέπει να υπάρχει μια κυβέρνηση με σταθερό τιμόνι που μπορεί να αποφύγει και τις ξέρες των λαϊκιστών και τους υφάλους των συντηρητικών.

Γεννηματά: Δεν είμαστε σε καθαρό τοπίο, δεν διαγράφηκαν όλα για μια νέα συμφωνία. Η χώρα έχει δεσμεύσεις που φτάνουν μέχρι το 2060. Δεν θεωρώ ικανή αυτή την κυβέρνηση να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας. Θέλουμε αξιόπιστη κυβέρνηση για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα.

Ραγκούσης: Η Εθνική μάχη μπροστά μας πρέπει να κερδίσουμε. Αν η χώρα μείνει με τη συμφωνία Τσίπρα-Καμμένου δηλ. με 3,5% πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια δεν υπάρχει περίπτωση να βγει από την κρίση. Άρα υπάρχει επιτακτική εθνική ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης που δεν μπορεί να μην γίνει αυτή τη φορά από μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Η λύση δεν είναι να φύγει η χώρα από τα χέρια του Πάνου Καμμένου και να πάει στα χέρια του Αδωνι Γεωργιάδη και του Μκη Βορίδη. Η εμμονή αυτή δεν προκύπτει από ηττοπάθεια αλλά από την λογική ότι η χώρα θα αντιμετωπίζει την μία κρίση μετά την άλλη.