Ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής οι εργασίες του τριήμερου Συνεδρίου της Πλεύσης Ελευθερίας υπό τον τίτλο «Πάρε την ευθύνη».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, στην εναρκτήρια ομιλία της επισήμανε την ανάγκη συμμετοχής των πολιτών σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας ζωής και τόνισε πως «πρέπει να φτιάξουμε ένα κράτος, μια δημόσια διοίκηση καθ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν αυτού που φανταζόμαστε ως τη δημοκρατία που υπηρετεί τους πολίτες».

Οσον αφορά στα μέσα ενημέρωσης, η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι θα «κλείσουν όλα τα Μέσα προπαγάνδας και διαπλοκής, και της παλιάς και της νέας. Και θα δοθούν κίνητρα για συνεργατικά εγχειρήματα πολιτών για την ενημέρωση. Θα υπάρχει πραγματική δημόσια ενημέρωση, όχι η ντροπή της ΕΡΤ για την οποία παλέψαμε».

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας έκανε λόγο για κατάσχεση των περιουσιών των τραπεζιτών και πολιτικών προσώπων που θα κριθεί ότι συνέβαλαν στην υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια, θα διαγραφούν τα χρέη των νοικοκυριών, θα κρατικοποιηθούν τα θετικά στοιχεία των τραπεζών.

Την Κυριακή, τους συνέδρους απασχόλησαν τα ζητήματα του Τύπου και του πολιτισμού, με το σύνολο των ομιλητών να στηρίζουν τις δράσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τη συμμετοχή των πολιτών σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες.

Δημιουργίατηλεοπτικής διαδικτυακής πλατφόρμας

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας τόνισε ότι ρίχνει το βάρος στα ηλεκτρονικά μέσα που εξασφαλίζουν την άμεση πρόσβαση των πολιτών στους πολιτικούς φορείς.

Οπως τονίστηκε, σε Γαλλία, Καταλονία και Βέλγιο υπάρχουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες ώστε οι πολίτες να έχουν άμεση πρόσβαση στην ενημέρωση αλλά και να μεταφέρουν τις απόψεις τους για τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας εξέφρασε την πρόθεσή της για τη δημιουργία τηλεοπτικής διαδικτυακής πλατφόρμας, η οποία θα στηρίζεται από τους πολίτες και θα εξυπηρετεί τους πολίτες και ανακοίνωσε την αναβάθμιση του ιστότοπου της Πλεύσης με στόχο τη διαρκή επικοινωνία με τους πολίτες.

Από τους ομιλητές υπογραμμίστηκε τόσο η ανάγκη για ανεξάρτητη δημοσιογραφία όσο και η ανάγκη να υποστηριχθούν πολιτιστικές δραστηριότητες.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τάχθηκε υπέρ των πολιτιστικών εκδηλώσεων που ενώνουν τους λαούς παρά τις όποιες διαφορές προκύπτουν από τις πολιτικές επιταγές.

Τόνισε την υποστήριξή της σε πολιτιστικά δρώμενα, κάνοντας ειδική αναφορά σε εκδηλώσεις όπως η documenta14 την οποία μοιράζονται οι επισκέπτες και οι καλλιτέχνες της.