Πρόσκληση στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να επισκεφθεί την Αθήνα θα απευθύνει η ελληνική πλευρά, όπως ανακοίνωσε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούν ότι αν γίνει αποδεκτή η εν λόγω πρόσκληση, θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο του 2018.

Σε δηλώσεις από κοινού με τον τούρκο ομόλογό του, ο Νίκος Κοτζιάς είπε: «Και επίσης θα σας το πω από τώρα, αν και δεν είναι ίσως κομψό: θα απευθύνουμε σήμερα και επίσημη πρόσκληση στον Πρόεδρο Ερντογάν, που είναι καλοδεχούμενος. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, τον περιμένει με μεγάλη χαρά και φιλία».

Πάντως, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στους παριστάμενους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης το γεγονός ότι στη συνάντηση Κοτζιά – Ερντογάν δεν υπήρχε πουθενά η ελληνική σημαία, κατά παράβαση του διπλωματικού πρωτοκόλλου.

Χαρούμενος για τη συνάντησημε τον «σπουδαίο ηγέτη της γείτονος χώρας»

Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε χαρούμενος για τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, τον «σπουδαίο ηγέτη της γείτονος χώρας» καιευχαρίστησε θερμά τον «φίλο» τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για την πρόσκληση που του απηύθυνε να παρευρεθεί στην Αγκυρα, πόλη που «συνεχώς ομορφαίνει».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι επιδιώκει και επιθυμεί να είναι οι σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα «όσο το δυνατόν πιο φιλικές, στενές και ανθρώπινες», ενώ τόνισε πως «οι λαοί μας και οι χώρες μας έχουν να κερδίσουν πάρα πολλά από την ανάπτυξη της συνεργασίας μας, και από το να παρεμποδίζουμε τρίτους να ανακατεύονται σε αυτήν τη σχέση».

Επίσης, ο κ. Κοτζιάς διευκρίνισε ότι η Ελλάδα έχει ταχθεί με τη μεγαλύτερη ειλικρίνεια, πεποίθηση και συνέπεια προς την ένωση ΕΕ-Τουρκίας και, ταυτόχρονα, τάχθηκε κατά της απόπειρας πραξικοπήματος, αλλά και τάσσεται ενάντια σε κάθε είδους πραξικόπημα.

Ο έλληνας υπουργός ξεκαθάρισε ότι μέρος της ατζέντας με τον κ. Τσαβούσογλου ήταν το θέμα της μετανάστευσης και επισήμανε ότι «γενικά με τον Μεβλούτ αναπτύσσουμε μια θετική ατζέντα». Οι δύο πολιτικοί συζήτησαν ζητήματα που αφορούν στην καλύτερη διαβίωση της μουσουλμανικής μειονότητας και της εκπαίδευσής της και της ελληνικής παρουσίας από την Ιμβρο μέχρι την Κωνσταντινούπολη, «για να λυθούν και ορισμένα προβλήματα νομικού ή γραφειοκρατικού χαρακτήρα που υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια».

Επανέφεραν το θέμα της έκδοσης των τούρκων στρατιωτικών

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέφερε το θέμα της έκδοσης των τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία τον περσινό Ιούλιο.

Ο κ. Κοτζιάς πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, στο πλαίσιο της οποίας είχε συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του στην Αγκυρα. Αμέσως μετά τη συνάντηση, οι δύο ΥΠΕΞ παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκδώσει τα μέλη του δικτύου του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί υποκινητή του πραξικοπήματος.

Ο έλληνας ΥΠΕΞ απάντησε ότι «οι αποφάσεις για το άσυλο λαμβάνονται από την ελληνική δικαιοσύνη και πρέπει να γίνονται σεβαστές, ακόμα και όταν δεν είναι ευχάριστες».

Ο Αρειος Πάγος έχει απορρίψει τελεσίδικα την έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη λίγες ώρες μετά το πραξικόπημα. Η απόφαση βασίστηκε στο σκεπτικό ότι τυχόν έκδοσή τους στην Τουρκία θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους, θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και ταπεινωτικούς εξευτελισμούς.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Κοτζιάς έγινε δεκτός από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.