«Δεν υπάρχουν νέα δημοσιονομικά μέτρα» ενόψει της διαπραγμάτευσης για

την γ΄ αξιολόγηση που μπαίνει από σήμερα στην τελική ευθεία, ξεκαθάρισε ο

κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης

Τζανακόπουλος. Αναφέρθηκε ακόμη στη συμφωνία με τα F-16, το κοινωνικό

μέρισμα αλλά και τα αναδρομικά που ζητούν πρώην βουλευτές.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην τηλεόραση του ANT1 επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «αν υπάρξει δημοσιονομικό κενό, θα βρούμε τρόπο να το καλύψουμε, καθώς είναι υποχρέωση της ελληνικής πλευράς να είναι συνεπείς σε όσα έχει συμφωνήσει». Οι εκτιμήσεις του ΔΤΝ, πρόσθεσε, «είναι υπερ-απαισιόδοξες, σε σχέση με αυτές των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι δεν ζητούν νέα μέτρα. Το 2018 θα πιάσουμε τον δημοσιονομικό στόχο και δεν θα υπάρξει απαίτηση για νέα μέτρα».

Αναφορικά με την δήλωση της Έλενας Κουντουρά ότι «είναι επιτυχία της Κυβέρνησης ότι οι άνθρωποι έχουν σταματήσει να τρώνε από τα σκουπίδια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «υπήρξε από την μεριά της Κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή, προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση, η ακραία φτώχεια, με μια σειρά προγραμμάτων».

Αναφερόμενος στο κοινωνικό μέρισμα, τόνισε με νόημα ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα υπάρχει κοινωνικό μέρισμα ύψους 1 δισ, προσθέτοντας ότι ο τρόπος διανομής θα καθοριστεί τον Νοέμβριο και πως τα χρήματα θα πάνε σε όσους έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Σχολιάζοντας τα πυρά εκ των έσω, όπως π.χ για τη αναβάθμιση του στόλου των F-16 και την διαφορετική γνώμη που διατύπωσε ο κ.Φίλης, σημείωσε: «Ο κ. Φίλης μπορεί να έχει μια διαφωνία από διάφορα τμήματα της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά μετέχει στην λήψη των αποφάσεων και ουδέποτε έχει πει ότι διαφωνεί συνολικά με την κυβερνητική επιτροπή».

Υπήρξε, πρόσθεσε, « συμφωνία για την αναβάθμιση των F16, που θα επιβαρύνει κατά 110 εκ. τον χρόνο για την επόμενη δεκαετία, με τρόπο που δεν επηρεάζει την δημοσιονομική πολιτική».

Επιτιθέμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ αναφορικά με τα αναδρομικά που ζητούν πρώην βουλευτές, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «η δυνατότητα επιστροφής των παρακρατηθέντων είναι βασική έννοια της Δημοκρατίας, γίνεται βάσει των θεμελιωδών εννοιών του Δικαίου.

Αυτό που λέει ο Νόμος Κατρούγκαλου είναι ότι ο ρυθμός αποπληρωμής των χρημάτων αυτών θα είναι συγκεκριμένος για να μην επηρεάσει τα δημοσιονομικά. Το πρόβλημα είναι ότι συγκεκριμένα στελέχη πολιτικών κομμάτων προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη κι ύστερα ο κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να πάρει από πάνω του την πολιτική ευθύνη, είπε όσα είπε. Πρόκειται για μια πλήρως υποκριτική στάση».

Ερωτηθείς για την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε παράνομες τις περικοπές συντάξεων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «η προσαρμογή στο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι τέτοια, διότι είναι απαραίτητο να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή βάσει των συμφωνιών με τους θεσμούς», ενώ δίχως να τοποθετηθεί σαφώς αναφορικά με εξαιρέσεις που ισχύουν για τους βουλευτές σε ότι αφορά την υπαγωγή τους στον ΕΦΚΑ και τα αναδρομικά τους, είπε ότι πρόκειται για νόμους προ του 2015 κι επανέλαβε ότι «πρέπει να ακολουθηθεί ένα πρόγραμμα προσαρμογής, σε συμφωνία με τους δανειστές».