Με προσωπική παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη κλιμακώνει η ΝΔ την αερομαχία με την κυβέρνηση για το θέμα της αναβάθμισης των F-16. Στη μεθαυριανή συνεδρίαση της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον κυβερνητικό συνασπισμό, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις για όλα τα σκοτεινά σημεία της συμφωνίας. Κι αυτό διότι στην Πειραιώς θεωρούν ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα πολεμικά αεροσκάφη είναι υψηλότατου κόστους και εξαιρετικά «θολή», την οποία θολώνουν ακόμη περισσότερο, όπως λένε, υπουργοί της κυβέρνησης που εμφανίζουν καθημερινά διαφορετικές και αλληλοαναιρούμενες εκδοχές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει ήδη το στίγμα των προθέσεών του επικρίνοντας –από το βήμα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου –τους κυβερνητικούς χειρισμούς και επισημαίνοντας ότι «στο θέμα της αναγκαίας αναβάθμισης των πολεμικών μας αεροσκαφών F-16, τα ερωτήματα που παραμένουν είναι περισσότερα από τις απαντήσεις που δόθηκαν». Διεμήνυσε, εξάλλου, ότι θα χρειαστεί αξιόπιστη ενημέρωση της Βουλής, διότι«κάθε μέρα ακούμε και μια διαφορετική εκδοχή για το τι έχει συμβεί».

Αλλωστε, η ΝΔ μέσω του τομεάρχη Αμυνας, Βασίλη Κικίλια, έχει ζητήσει την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για να ενημερωθούν οι πολίτες και να υπάρξει διαφάνεια.Σύμφωνα με τη ΝΔ, ζητούνται απαντήσεις για μια σειρά από ερωτήματα, όπως: Πόσο τελικά θα κοστίσει η συμφωνία;Πόσα αεροσκάφη αφορά;Υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα ή δεν υπάρχουν;Θα εμπλακεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία και πώς συγκεκριμένα;

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΦΙΛΗ – ΒΙΤΣΑ. Την ίδια ώρα, η επίμαχη συμφωνία για τα F-16 προκαλεί έντονες αναταράξεις στην κυβέρνηση, με τον Νίκο Φίλη να επιμένει ότι, παρά τη στήριξη που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ντόναλντ Τραμπ και η Ελλάδα από τις ΗΠΑ, η συμφωνία για τα μαχητικά αεροσκάφη είναι αχρείαστη. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί εκ νέου το Μαξίμου, διαμηνύοντας ότι «όλα αυτά πρέπει να τα κουβεντιάσουμε, γιατί δεν είναι μια εύκολη απόφαση». Οι αιχμές Φίλη πως το κόμμα δεν είχε επαρκή ενημέρωση από την κυβέρνηση, συνδυάστηκαν με βολές και για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, καθώς τόνισε ότι «δίνουμε 2,4 εκατ. δολάρια, την ώρα που δεν έχουμε ανταλλακτικά για τα ασθενοφόρα και τα πυροσβεστικά».

Το Μαξίμου, ωστόσο, επιμένει στη θέση του για επωφελή συμφωνία, ενώ απαντήσεις στον Νίκο Φίλη εκλήθη να δώσει ο Δημήτρης Βίτσας. «Εχω αντίθετη άποψη, οι δηλώσεις Φίλη αποτελούν ένα μείγμα άγνοιας που δεν θα έπρεπε να υπάρχει» δήλωσε (Σκάι) ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, ο οποίος προσπάθησε ακόμη φορά να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι από τη συμφωνία θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, διότι μέρος της αναβάθμισης των αεροσκαφών θα γίνει από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ).

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ. Πέραν της αντεπίθεσης για τα F-16, στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω της σύγκλησης της ΚΟ είναι να σβήσει εν τη γενέσει της κάθε σπίθα εσωστρέφειας μετά τις αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο και την επισημοποίηση της ομάδας των δώδεκα προεδρικών συμβούλων, που προκαλούν εσωτερικές γκρίνιες. Τις τελευταίες ημέρες βουλευτές και τομεάρχες φέρονται δυσαρεστημένοι από την προώθηση της ομάδας των συμβούλων, οι οποίοι θα καλύπτουν συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, καθώς θεωρούν ότι υποβαθμίζεται ο δικός τους ρόλος. Ετσι, με τη συνεδρίαση της ΚΟ, ο πρόεδρος της ΝΔ επιδιώκει να ενισχύσει την κομματική συνοχή και να επαναφέρει την ηρεμία στην Πειραιώς. «Ολοι θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους. Ομως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει πως κάθε βουλευτής θα πρέπει να επικεντρωθεί στον προγραμματικό λόγο και τις προτάσεις της ΝΔ για την κοινωνία και βέβαια στις αστοχίες της κυβέρνησης» είναι το μήνυμα της κομματικής έδρας.

Η ΠΑΙΔΕΙΑ. Προς αυτή την κατεύθυνση, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζωπύρωσε τον πόλεμο με την κυβέρνηση και για την ατζέντα της Παιδείας. Από το 2ο Προσυνέδριο της ΝΔ, που πραγματοποιήθηκε προχθές στην Πάτρα και στόχευε στην επαναπροσέγγιση του κόμματος με τη νέα γενιά, τόνισε ότι για την αξιολόγηση στα σχολεία δεν θα κάνει πίσω και αυτό αποτελεί προσωπική δέσμευσή του. «Απόλυτη προτεραιότητα για τη ΝΔ είναι η κατάργηση των εκτρωματικών νόμων Φίλη, Μπαλτά, Γαβρόγλου» προανήγγειλε σε ιδιαίτερα αυστηρούς τόνους. Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έκανε λόγο για «θράσος», υποστήριξε ότι ο νόμος του εφαρμόζεται στα ΑΕΙ με επιτυχία και αποδοχή και κατέληξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αυτοπαγιδεύεται σε αδιέξοδες προτάσεις που υπονομεύουν την προοπτική μιας ουσιαστικής και δημοκρατικής εκπαίδευσης».