Τρεις μόνο εβδομάδες μένουν μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, την Κυριακή που θα λάβει χώρα ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του κεντροαριστερού φορέα. Οι – εννέα μετά την αποχώρηση Κωνσταντινόπουλου- υποψήφιοι αρχίζουν να κλιμακώνουν τις εμφανίσεις τους, διαπιστώνοντας, ωστόσο, πως το ενδιαφέρον των πολιτών έχει «ξεφουσκώσει». Τα επιτελεία τους προσπαθούν όχι μόνο να προμοτάρουν την καμπάνια του καθενός, αλλά να ενημερώσουν το κοινό που θα μπορούσε δυνητικά να συμμετάσχει ακόμα και για την ημερομηνία εκλογών -πολλοί ακόμα εμφανίζονται μπερδεμένοι, γεγονός που αποδίδεται στην μακρά συζήτηση για τα διαδικαστικά.

Έμπειρα στελέχη υποστηρίζουν πως τα δύο ντιμπέιτ, που θα διεξαχθούν στις 30 Οκτωβρίου και στις 6 Νοεμβρίου, θα δώσουν σημαντική ώθηση στο εγχείρημα. Γι’ αυτό και το μεγάλο ενδιαφέρον έχει πέσει εκεί, ειδικά για εκείνους τους υποψηφίους που «δεν το ‘χουν» πολύ με τις κάμερες. Το πρώτο, ανεπίσημο ντιμπέιτ, δείχνει τον δρόμο για όλους όσοι συμμετείχαν -εκτός από την Φώφη Γεννηματά, η οποία, χωρίς την πρώτη αυτή εμπειρία, έχει μπροστά της, βασίζεται στην τηλεοτπική της εμπειρία. Το πρώτο ντιμπέιτ, το οποίο θα διεξαχθεί με δημοσιογράφους της περιφέρειας, θα είναι επικεντρωμένο στην περιφερειακή ανάπτυξη και στις παραγωγικές ευκαιρίες για τους νέους, ενώ το δεύτερο, με δημοσιογράφους από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια, θα επικεντρωθεί στα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Στο πρώτο ρόλο συντονιστή θα αναλάβει η κεντρική παρουσιάστρια της ΕΡΤ, Δώρα Αναγνωστοπούλου, ενώ στο δεύτερο ο ρόλος θα μοιραστεί από κοινού στην ίδια και στον Παύλο Τσίμα.

Η εβδομάδα που ακολουθεί είναι πλούσια για όλους. Η Φώφη Γεννηματά, που βρέθηκε χθες στην Λάρισα και σήμερα θα πραγματοποιήσει ομιλία στην Κατερίνη, σε συνέντευξή της επανέλαβε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ φοβούνται την εκλογή της: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία προτιμούν την κατακερματισμένη Κεντροαριστερά. Το δικό μου πολιτικό σχέδιο και στόχος είναι να υποδεχτούμε ξανά σε μια σύγχρονη, ανανεωμένη, ισχυρή και αυτόνομη προοδευτική παράταξη τον μεγάλο αριθμό προοδευτικών πολιτών που τα τελευταία χρόνια μετανάστευσαν πρόσκαιρα εκλογικά είτε σε άλλα κόμματα είτε στην αποχή. Η υλοποίηση αυτού του πολιτικού σχεδίου ανατρέπει τις πολιτικές ισορροπίες και είναι λογικό να ανησυχεί και τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Κέρκυρα περιέγραψε το δικό του σχέδιο για τον νέο φορέα: «Τέλος οι παρέες, οι αρχηγίσκοι και οι κομματάρχες. Η Δημοκρατική Παράταξη μεγαλούργησε γιατί αμφισβήτησε όλα τα κατεστημένα. Είναι η ώρα να πάμε σε ένα θεσμικό κόμμα που θα τερματίσει τον καθεστωτισμό που έβλαψε ανεπανόρθωτα την Κεντροαριστερά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής της ΔΗΣΥ, ο οποίος μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ταξιδέψει στα Τρίκαλα και στην Λαμία.

«Πρέπει να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις του Κέντρου σε μια κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων. Πιστεύω ότι στις εκλογές θα πάνε να ψηφίσουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και τότε θα έχουμε κάνει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου κόμματος που θα περιέχει ΔΗΣΥ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ –όλες τις δυνάμεις του Κέντρου- αλλά θα είναι ένα εντελώς νέο κόμμα, με νέα ηγετική ομάδα, νέα όργανα και νέες αρχές», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ενώ, αναφερόμενος στις διαφορές του με τους συνυποψηφίους του, σχολίασε πως «όλοι έχουμε τις διαφορετικές αποχρώσεις μας, αλλά έχουμε μια κοινή ταυτότητα: όλοι υπερασπιζόμαστε την ανάγκη να υπάρχει μια μεγάλη κεντρώα προοδευτική παράταξη στον χώρο».

Ο Γιώργος Καμίνης, στην πρώτη του ομιλία στην Αθήνα, μίλησε για την ιστορική ευκαιρία της προοδευτικής παράταξης: «Έχει ανοίξει ένα ιστορικό παράθυρο και είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με ό,τι μας κρατά στο παρελθόν για να προχωρήσουμε μπροστά. Εμείς πρέπει να το κάνουμε τώρα, εμείς πρέπει να προχωρήσουμε σε μεγάλες τομές, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μας έχει έκανε μια χάρη. Ό,τι ψέμα ήταν να λεχθεί στη χώρα, το είπε ο κ. Τσίπρας. Η αλήθεια πια είναι μονόδρομος», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Ο Γιάννης Μανιάτης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την παρουσία Τσίπρα στις ΗΠΑ, κατήγγειλε πως «Ένας τυχερός πρωθυπουργός που του παρασχέθηκαν σημαντικά όπλα γύρισε πίσω με άδεια χέρια», αναφέροντας πως «εμείς, οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης έχουμε εξασφαλίσει μια χώρα, όαση σταθερότητας σε μια περιοχή ιδιαίτερα ταραγμένη και με αναβαθμισμένο γεωπολιτικό, ενεργειακό ρόλο».

Ο Γιάννης Ραγκούσης συνεχίζει να επιμένει «αντι-δεξιά», επισημαίνοντας τις διαφορές του με την Φώφη Γεννηματά: «Από τη μια εξαγγελία συγκυβέρνησης… με μισόλογα από την κ. Γεννηματά, από την άλλη καθαρά λόγια: όχι συγκυβέρνηση με Κ. Μητσοτάκη» σχολίασε με έμφαση ο πρώην υπουργός.