Πώς θα αναβαθμιστεί η δημόσια εκπαίδευση; Με ποιους τρόπους τα Πανεπιστήμιά μας θα προσφέρουν ποιοτική εκπαίδευση και θα γίνουν ανταγωνιστικά του εξωτερικού; Πώς θα συνδεθεί η επαγγελματική εκπαίδευση με την αγορά εργασίας; Τι πρέπει να γίνει για να επιστρέψουν οι νέοι επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό;

Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα θα επιχειρήσει να δώσει η ΝΔ στην κοινωνία στο 2ο Προσυνέδριό της που πραγματοποιείται το Σάββατο στην Πάτρα. Με μία διαφορά όμως. Τις προτάσεις και τις λύσεις δεν θα τις διατυπώσουν τα κομματικά στελέχη της ή τουλάχιστον όχι μόνον αυτά. Καλεσμένοι να μιλήσουν είναι εκπαιδευτικοί, καθηγητές Πανεπιστημίου, φοιτητές, ειδικοί από τον χώρο της Παιδείας. Στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι δηλαδή με αυτή τη σύνθεση στα πάνελ της δεύτερης προσυνεδριακής της εκδήλωσης να καταδειχθεί ότι η ΝΔ ακούει τους πολίτες και βρίσκεται σε συνεχή διάλογο μαζί τους.

Μάλιστα, η ΝΔ με το 2ο Προσυνέδριο που είναι αφιερωμένο στους νέους («Για του νέους» ο τίτλος του) και τα ζητήματα της εκπαίδευσης συνεχίζει να επικεντρώνεται στη νέα γενιά καθώς επιχειρεί να αυξήσει την επιρροή και την απήχησή της σ’ αυτές τις ηλικίες. Άλλωστε και το 1ο πρώτο στη Νίκαια αφορούσε τα θέματα της ανεργίας και της εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι και αυτό το προσυνέδριο δεν θα θυμίζει σε τίποτα τα τυπικά κομματικά συνέδρια στην Ελλάδα. Επιδίωξη της Πειραιώς ήταν να φέρει καινοτομίες από την Ευρώπη. Έτσι, σε όλα τα προσυνέδριά της δεν θα πραγματοποιούνται απλώς ομιλίες από γαλάζιους βουλευτές αλλά το κοινό θα μπορεί να απευθύνει ερωτήσεις στους καλεσμένους. Επιπλέον, το προσυνέδριο θα μεταδίδεται απευθείας μέσω ίντερνετ και όσοι το παρακολουθούν από μακριά θα μπορούν να στείλουν ερωτήσεις ηλεκτρονικά.

Στο προσυνέδριο της Πάτρας θα πραγματοποιηθούν 4 επιμέρους θεματικές συνεδριάσεις. Η πρώτη συνεδρίαση, αφορά την προσχολική αγωγή και τα δημόσια σχολεία και θα παρουσιαστούν οι τρόποι αναβάθμισης. Η δεύτερη συνεδρίαση αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Στο τρίτο μέρος θα αναλυθούν τα ζητήματα της Ανώτατης εκπαίδευσης και σημαντικό θέμα της συζήτησης αναμένεται να αποτελέσει και το πανεπιστημιακό άσυλο και το πώς αυτό θα αποκτήσει ξανά το πραγματικό του νόημα. Η τελευταία ενότητα θα έχει θέμα «Αναστρέφοντας τη ‘Φυγή’» (“Brain Gain”) και αφορά τις πολιτικές που θα ανακόψουν το κύμα φυγής των νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό καταστήσουν ξανά την Ελλάδα ελκυστική για τους νέους. Ομιλητής σε αυτή την ενότητα θα είναι μεταξύ των άλλων και ο συνιδρυτής αλλά και εμπνευστής του ονόματος της αντίστοιχης πρωτοβουλίας, Φωκίων Σίνης.

Όπως επισημαίνεται από την Πειραιώς μεγάλη ήταν ξανά η συμμετοχή των πολιτών στο ερωτηματολόγιο που είχε «ανέβει» στο ίντερνετ και αφορούσε το 2ο Προσυνέδριο και τα θέματα Παιδείας. Οι πολίτες που απάντησαν προσεγγίζουν τις 18.000. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που έδωσαν στην ερώτηση «ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκάλεσε στους νέους το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα». Το 41,7% απαντά πως είναι θύματα της αναξιοκρατίας και το 38,3% πως δεν μπορούν να βρουν δουλειές».

Μετά το 2ο Προσυνέδριο θα ακολουθήσουν άλλα πέντε μέχρι την πραγματοποίηση του 11ου Συνεδρίου της ΝΔ, 16-17 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.