Οι αλλαγές στη ΝΔ φέρνουν γκρίνια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι με τη συνεχή ανανέωση και τους ρόλους που δίνει σε καινούργια πρόσωπα η αξιωματική αντιπολίτευση εκπέμπει φρεσκάδα και γίνεται πιο ελκυστική στην κοινωνία. Εντούτοις, αυτό δεν φαίνεται να το συμμερίζεται το σύνολο του κόμματος.

Τη νέα μουρμούρα στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα πυροδότησε η πρόσφατη ανακοίνωση της 12μελούς ομάδας των προεδρικών συμβούλων.

Οι σύμβουλοι –όπως τόνισε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ –θα συνδράμουν στη διαμόρφωση του προγράμματος της ΝΔ και των θέσεων των τομέων. Η κίνηση όμως προκαλεί τριβές, καθώς στους κόλπους της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας καταγράφεται έντονη ενόχληση. Οπως αναφέρουν στις μεταξύ τους συζητήσεις, με τη συγκρότηση του σώματος συμβούλων ουσιαστικά υποβαθμίζεται η σημαντική δουλειά που ήδη κάνουν οι βουλευτές και οι τομεάρχες. «Απαξιώνεται και ακυρώνεται ο δικός μας ρόλος και η εργασία που κάνουμε σε συγκεκριμένους τομείς» είναι η βασική διαμαρτυρία τους, επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσουν τους σχεδιασμούς της ηγεσίας. Προσθέτουν μάλιστα ότι υπάρχουν οι τομεάρχες και οι αναπληρωτές τομεάρχες στο κόμμα, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια στη διαμόρφωση των βασικών θέσεων της ΝΔ.

Από την Πειραιώς αποκρούουν τις ενστάσεις, αναφέροντας ότι δεν υφίσταται θέμα, καθώς οι ρόλοι των συμβούλων δεν συγκρούονται με των τομεαρχών. Ούτως ή άλλως, υποστηρίζουν, «οι 12 σύμβουλοι είναι σύμβουλοι του προέδρου, όχι του κόμματος. Αλλωστε, ήδη κάποιοι από τους συμβούλους συνεργάζονταν αρμονικά με πολλούς από τους τομεάρχες της ΝΔ». Επιπλέον, προσθέτουν, ένας από τους λόγους που ανακοινώθηκαν αυτά τα πρόσωπα είναι για να επισημοποιηθεί ο ρόλος τους· συμβούλευαν εδώ και καιρό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά αυτό δεν ήταν γνωστό ευρέως ή στα μέσα ενημέρωσης.

Ο ΣΤΟΧΟΣ.

Παράπονα διατυπώνονται πάντως και για τα νέα στελέχη που προκύπτουν από το Μητρώο Στελεχών της ΝΔ, το οποίο αποτελεί προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μολονότι ο στόχος ήταν να έρθουν στη ΝΔ καινούργια πρόσωπα από την κοινωνία μέσα από μία διαδικασία αξιολόγησης, από κάποιες περιφέρειες υποστηρίζεται ότι προβάλλονται συγκεκριμένα στελέχη. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με 32 στελέχη που αξιολογήθηκαν από το Μητρώο Στελεχών.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ενστάσεις και γκρίνιες στο εσωτερικό της ΝΔ υπήρχαν από το ξεκίνημα του Μητρώου Στελεχών πριν από έναν χρόνο. Ενας από τους λόγους ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η δυνατότητα που δίνει το Μητρώο στα υποψήφια στελέχη να δηλώσουν στη διαδικασία αν επιθυμούν να είναι και υποψήφιοι βουλευτές. Αρκετοί πολιτευτές αλλά και βουλευτές υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο προκρίνονται πρόσωπα για τις λίστες των ψηφοδελτίων που μπορεί να μην έχουν καμία επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, όπως κάνουν οι ίδιοι και οι παλαιότεροι βουλευτές.
Προσυνέδριο στην Πάτρα

Με στόχο να κλείσει κάθε δίοδος στην εσωστρέφεια, η ηγεσία της ΝΔ επικεντρώνεται στην επανασύνδεσή της με την κοινωνία και ειδικότερα τους νέους. Μετά τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με πολλούς ευρωπαίους επιτρόπους και τη χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ –στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος -, το βάρος πέφτει αύριο στην Πάτρα και στο 2ο Προσυνέδριο του κόμματος που είναι αφιερωμένο στη νεολαία. Η ΝΔ επιδιώκει να αναδείξει και να εξειδικεύσει τους βασικούς άξονες των προγραμματικών της θέσεων δίνοντας απαντήσεις σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Στην Πάτρα αναμένεται να συζητηθούν θέματα που απασχολούν τη νέα γενιά, όπως η δημιουργία νέων ευκαιριών, η παιδεία και η αναβάθμισή της, ζητήματα των πανεπιστημίων, η επιστροφή των νέων από το εξωτερικό μετά το brain-drain αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

Και σ’ αυτό το Προσυνέδριο –όπως συνέβη και στο 1ο της Νίκαιας –έχουν κληθεί να συμμετάσχουν καθηγητές, ειδικοί, άνθρωποι της αγοράς σε μια προσπάθεια να καταδειχθεί ότι η ΝΔ αφουγκράζεται την κοινωνία και κάνει διάλογο. Για παράδειγμα, για το θέμα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναμένεται να μιλήσουν διευθυντές σχολείων. Επίσης, ανάμεσα στους ομιλητές για την επαγγελματική εκπαίδευση και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας θα είναι ο Νίκος Παΐζης, βασικός ερευνητής του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ. Στη συνεδρίαση που θα αφορά τα ζητήματα της ανώτατης εκπαίδευσης καλεσμένοι είναι μεταξύ άλλων οι καθηγητές Γιώργος Ιωάννου και Αχιλλέας Γραβάνης και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης. Από τη ΝΔ επισημαίνεται πως μεγάλη ήταν η ανταπόκριση πολιτών και στο ερωτηματολόγιο για το 2ο Προσυνέδριο, καθώς περίπου 18.000 ήταν αυτοί που το απάντησαν. Στην ερώτηση «ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκάλεσε στους νέους το πολιτικό σύστημα», 41,7% απαντούν ότι είναι θύματα της αναξιοκρατίας και 38,3% ότι δεν μπορούν να βρουν δουλειές.