Διευκρινίσεις αναμένουν οι Βρυξέλλες ως προς το πώς και πότε θα υλοποιηθεί η αμυντικού χαρακτήρα συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, στην οποία αναφέρθηκε o αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον έλληνα Πρωθυπουργό. Καλά ενημερωμένες πηγές της ευρωζώνης βεβαίωναν χθες ότι δεν έχουν συγκεκριμένη ενημέρωση για τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς, κυρίως δε σε σχέση με το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας και το χρονοδιάγραμμα της εκτέλεσής της. Για τους ευρωπαίους ιθύνοντες εξίσου σημαντικό με το οικονομικό ύψος της συμφωνίας είναι και το «άπλωμά» της σε βάθος χρόνου, ούτως ώστε να είναι διαφανείς οι επιπτώσεις της στο δημοσιονομικό έλλειμμα και στο δημόσιο χρέος της χώρας κατά τα προσεχή έτη. Θεωρούν όμως σε κάθε περίπτωση πως σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2018 δεν θα υπάρξουν νέα δεδομένα συνεπεία της αμυντικής συμφωνίας. Ως προς τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις θεωρείται πλέον βέβαιο ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών, που θα βρίσκονται από την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, θα ζητήσουν λεπτομερή και αναλυτικά στοιχεία τα οποία θα λάβουν υπόψη τους κατά τη διαδικασία του κλεισίματος της τρέχουσας αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος της χώρας.
Παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμαιναν εξάλλου χθες πως το θέμα του τρόπου καταγραφής των αμυντικών δαπανών είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει τις σχέσεις της Ελλάδας με την ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια, υπενθυμίζοντας την περίφημη «απογραφή της αλήθειας» της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, με υπουργό Οικονομικών τον Γιώργο Αλογοσκούφη, η οποία οδήγησε και στη δημιουργία του διόλου κολακευτικού για τη χώρα όρου «greek statistics». Επί της ουσίας το πρόβλημα αφορούσε το αν οι αμυντικές προμήθειες, που δεν υπάγονται στους ευρωπαϊκούς κανόνες περί ελεύθερου ανταγωνισμού, θα πρέπει να καταγράφονται άμα τη παραγγελία ή άμα τη παραδόσει του στρατιωτικού υλικού. Εκτοτε οι ευρωπαϊκοί κανόνες καταγραφής έχουν ώς έναν βαθμό ομογενοποιηθεί, χωρίς ωστόσο να έχουν τη διαφάνεια που υποχρεωτικά έχουν όλες οι υπόλοιπες κρατικές προμήθειες των χωρών της ΕΕ.
Στο Βερολίνο
«Η απάντησή μου είναι: Εμείς με τους υπόλοιπους εταίρους της ευρωζώνης στηρίζουμε την Ελλάδα». Αυτή ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης και της καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, όταν κλήθηκε χθες να σχολιάσει την υποστήριξη του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Ελλάδα. Περισσότερο δεν θέλησε να επεκταθεί, ούτε για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, υπέρ του οποίου τάχθηκε ο Τραμπ. «Για το θέμα αυτό διατυπώσαμε πολλές φορές τη θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αυτή είναι και η στάση της ευρωζώνης. Δεν υπάρχει καμία νεότερη εξέλιξη», είπε ο Ζάιμπερτ.

Ακόμα πιο συγκρατημένος ήταν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών: «Δεν σχολιάζουμε κάθε μεμονωμένη δήλωση άλλων πολιτικών που γίνεται για το θέμα αυτό. Γνωρίζετε τη θέση μας», είπε.

Διπλωματική απάντηση έδωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ σχετικά με τη συμφωνία για τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη F-16: «Εμείς ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις αποφάσεις που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση στον τομέα της αμυντικής πολιτικής», είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου.

Τα γερμανικά μέσα δεν έδωσαν ιδιαίτερη διάσταση στη συνάντηση Τραμπ – Τσίπρα. Το τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa από την Ουάσιγκτον με τίτλο «Τραμπ και Τσίπρας κατακλύζουν ο ένας τον άλλον με επαίνους» αναπαρήγαγαν οι ιστοσελίδες των εφημερίδων «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ», «Στουτγκάρτερ Ναχρίχτεν» και του εβδομαδιαίου περιοδικού «Focus». «Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πλήρης επαίνων για την Ελλάδα. Και ο αριστερός πρωθυπουργός Τσίπρας στην επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον είχε καλές κουβέντες στις αποσκευές του –την προηγούμενη χρονιά ακουγόταν εντελώς διαφορετικός», σχολίασε η ανταπόκριση του πρακτορείου από την Ουάσιγκτον. «Σε ένα σημείο η διάθεση πάγωσε», σημείωσε σχετικά με την παλαιότερη κριτική του Τσίπρα για τον Τραμπ, αλλά και την απάντηση του αμερικανού προέδρου: «Μακάρι να το ήξερα πριν από την ομιλία μου».