Ντιμπέιτ τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου και μία εβδομάδα αργότερα, στις 6 Νοεμβρίου, αποφάσισε η επιτροπή Αλιβιζάτου, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο σχετικά με τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις των εννέα υποψήφιων αρχηγών του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Αντίθετα, ωστόσο, με την αρχική συμφωνία που έκανε λόγο για διεξαγωγή τηλεμαχιών σε εξωτερικό χώρο, οι εκπρόσωποι των υποψηφίων κατέληξαν τελικά στην παραδοσιακή λύση των στούντιο της ΕΡΤ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση συμφωνήθηκε επίσης ο αριθμός των καλπών, οι οποίες θα συνδεθούν ηλεκτρονικά με 1.200 tablets –τα οποία δεν θα χειρίζονται εθελοντές, όπως αρχικά είχε ειπωθεί, αλλά επαγγελματίες, ανεβάζοντας το κόστος του εγχειρήματος και ταυτόχρονα μηδενίζοντας την πιθανότητα λάθους. Το αντίτιμο συμμετοχής στις εκλογές ορίστηκε στα 3 ευρώ, ενώ παραμένει διαφωνία ως προς τον αριθμό των εκλογικών τμημάτων. Αρχές Νοεμβρίου θα γίνει και η συνολική δοκιμή πάνω στο σύστημα, έτσι ώστε να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα μπλακάουτ την ημέρα των εκλογών.

Το δεύτερο χρονικά ντιμπέιτ θα συντονίζει ο Παύλος Τσίμας, θα διεξαχθεί σε διακαναλική σύνδεση, ενώ θα συμμετάσχουν δημοσιογράφοι από όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια –με σημαντική, όπως όλα δείχνουν, γυναικεία παρουσία. Οσον αφορά το πρώτο, ο συντονισμός θα μοιραστεί στον Τσίμα και στην κεντρική παρουσιάστρια της ΕΡΤ Δώρα Αναγνωστοπούλου. Σε αυτό θα κάνουν ερωτήσεις δημοσιογράφοι από την περιφέρεια. Γίνεται προσπάθεια και τα δύο ντιμπέιτ να δίνουν στον κάθε υποψήφιο όσο μεγαλύτερη ελευθερία γίνεται –συζητήθηκε τόσο η κίτρινη κάρτα, που στην Ελλάδα γνωρίζουμε από προηγούμενες τηλεοπτικές αναμετρήσεις, αλλά και η δυνατότητα να διακόπτει ο ένας τον άλλον τουλάχιστον μια φορά προς χάριν ενός πιο ενδιαφέροντος τηλεοπτικού θεάματος και μιας ζωντανής συζήτησης. Το ντιμπέιτ με τους δημοσιογράφους της περιφέρειας θα έχει, εκ των πραγμάτων, πιο ειδικό χαρακτήρα, καθώς οι υποψήφιοι θα είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν ερωτήσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη και τις δημιουργικές δυνατότητες εκτός πρωτεύουσας.

Τα διαδικαστικά ζητήματα φαίνεται πως κλείνουν το ένα μετά το άλλο χωρίς ιδιαίτερους διαξιφισμούς. Ακόμα και η ενόχληση της Χαριλάου Τρικούπη από την παρέμβαση της πλευράς Ανδρουλάκη και Καμίνη σχετικά με τις περιοχές όπου θα λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα υποχώρησε χθες –με τις τρεις πλευρές να οδηγούνται σε συμφωνία. Επίσης αποφασίστηκε ότι τα ψηφοδέλτια δεν θα μοιράζονται εκ των προτέρων από τους υποψηφίους, αλλά μόνο από τις εφορευτικές επιτροπές την ημέρα των εκλογών. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα προσέρχονται ψηφοφόροι με προσημειωμένα ψηφοδέλτια –μια πρόταση που συνάντησε ενστάσεις, όμως στο τέλος έγινε αποδεκτή. «Κλείδωσε», επίσης, και η σύνθεση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής, η οποία θα απαρτίζεται από νομικούς και με προεδρεύοντα τον Νίκο Αλιβιζάτο θα έχει την υψηλή εποπτεία των εκλογών σε πανελλαδικό επίπεδο. Εξετάστηκε επίσης το μέρος στο οποίο θα γίνει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Ενώ προτάθηκε η λύση του Ζαππείου, για προφανείς σημειολογικούς λόγους, φαίνεται πως κατά πάσα πιθανότητα θα προτιμηθεί η λύση κεντρικού ξενοδοχείου.

Η διπλή λίστα. Οριστικά, εξάλλου, τελείωσε και το ζήτημα με τη διπλή λίστα μελών και φίλων. Ενώ το ζήτημα του διπλού μητρώου ξανατέθηκε, συνάντησε τη σθεναρή άρνηση του Νίκου Αλιβιζάτου να επανεξεταστεί το θέμα. Διευκρινίστηκε σε όλες τις πλευρές και σε όλους τους τόνους πως ο ψηφοφόρος θα ερωτάται ρητά αν επιθυμεί να γραφτεί μέλος στον νέο φορέα. Αν δεν θέλει, θα εγγράφεται στην «λίστα φίλων», η οποία θα καταστραφεί δύο μήνες μετά τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου. Η λίστα αυτή θα μείνει στην κατοχή του Νίκου Αλιβιζάτου και πρόσβαση σε αυτήν θα μπορούν να έχουν και οι υποψήφιοι μόνο σε περίπτωση που υποβάλουν ένσταση για το αποτέλεσμα σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή. Η απόφαση αυτή, άλλωστε, λαμβάνει υπόψη την εισήγηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.