Στις εντατικές επαφές του Πρωθυπουργού με επιχειρηματίες και επενδυτές σε Σικάγο και Ουάσιγκτον και την εκτίμηση που φαίνεται να προκύπτει πως «το κλίμα αλλάζει υπέρ της Ελλάδας» επιχειρεί να εστιάσει η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι σχεδόν σε όλες τις συναντήσεις το «παρών» έδωσε ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος έχει πράγματι ενεργό ρόλο στις επαφές με αμερικανούς επιχειρηματίες και στην προσπάθεια προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Για τον σκοπό αυτόν συνεργάζεται στενά εδώ και καιρό με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, εξού και το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της συνάντησης Τσίπρα – Τραμπ είναι η δημιουργία ελληνοαμερικανικής ομάδας εργασίας για τις επενδύσεις και η προαναγγελία επίσκεψης αμερικανών επενδυτών στην Αθήνα τον Νοέμβριο.

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε νέο μπαράζ επαφών με επιχειρηματίες και γερουσιαστές, ενώ συνάντησε και εκπροσώπους διεθνών μέσων ενημέρωσης, με τους οποίους συζήτησε θέματα πέραν της επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε και σε εκείνους τη σημασία που έχουν για την Ελλάδα οι επενδύσεις, αλλά και τη βούληση της κυβέρνησης να διευκολύνει τους επενδυτές με νομοθετικές παρεμβάσεις, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος τέθηκε επικεφαλής της αντίστοιχης task force.

ΜΠΙΖΝΕΣ ΜΕ FUNDS. Στις επαφές με επιχειρηματίες συμμετείχαν, όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, οι εκπρόσωποι μερικών εκ των σπουδαιότερων αμερικανικών επενδυτικών funds (Marathon Asset Management, ABS, Silver Point Capital, Greylock Capital), χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό εάν εκδήλωσαν συγκεκριμένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Στις συναντήσεις αυτές, ο Τσίπρας επιχείρησε να εκμεταλλευτεί το momentum της θετικής στάσης του ΔΝΤ, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις Λαγκάρντ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον για έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους. Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε μάλιστα πως αυτό αποδεικνύει πως δεν ήταν η ελληνική πλευρά που καθυστέρησε στις προηγούμενες αξιολογήσεις, αλλά οι διαφωνίες μεταξύ των εταίρων.

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ». Η επίσκεψη Τσίπρα έκλεισε με ομιλία στο Brookings Institution. Εκεί, ο Πρωθυπουργός ουσιαστικά προχώρησε σε μια σύνοψη των πέντε ημερών παραμονής του στις ΗΠΑ και επανέλαβε πως «η Ελλάδα επέστρεψε». Αυτός είναι, άλλωστε, ο τίτλος που συνοψίζει κατά το Μαξίμου το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκ νέου στον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και τόνισε τη σημασία που έχει η συμμαχία με τις ΗΠΑ, όπως αποτυπώθηκε στις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στην οικονομία και στην πορεία προς την ανάκαμψη μέσω των επενδύσεων, ενώ εκτίμησε πως η Ελλάδα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα την ανάσχεση του brain drain, δηλαδή του κύματος φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. «Δεν θέλαμε ποτέ να βγάλουμε την Ελλάδα από την Ευρώπη. Τη λιτότητα θέλαμε να τερματίσουμε…», είπε χθες το βράδυ. Η ομιλία του, όπως αναμενόταν, ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με την προηγούμενη στον ίδιο χώρο, πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση. Τότε, ο Τσίπρας είχε καλέσει τους Αμερικανούς να μη φοβηθούν την κυβέρνηση της Αριστεράς. Ακόμη και τότε, όμως, πολλοί είχαν μιλήσει για στροφή του προς τον ρεαλισμό, η οποία φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε με τη χθεσινή αναχώρησή του από τις ΗΠΑ. Κάτι που αναγνώρισε με τα λόγια του και κυρίως τις… συμφωνίες που επετεύχθησαν ο Τραμπ.