Με ανέξοδες δηλώσεις στήριξης και συμπάθειας από την αμερικανική πλευρά και έναν βαρύ λογαριασμό ύψους 2,4 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 φεύγει από τον Λευκό Οίκο ο Αλέξης Τσίπρας. Επί της ουσίας, ο Πρωθυπουργός αποχώρησε από το Οβάλ Γραφείο με ευχές και καλά λόγια που πληρώνονται πανάκριβα.

Στη συνάντησή τους με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, αλλά και στις δηλώσεις που ακολούθησαν στον Κήπο των Ρόδων, ο Πρωθυπουργός και ο αμερικανός πρόεδρος συμφώνησαν πως η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Ο Τραμπ, όμως, πέρασε από την πρώτη στιγμή στις… αμερικανικές μπίζνες, καθώς από την υποδοχή κιόλας του έλληνα Πρωθυπουργού έκανε ειδική αναφορά στους εξοπλισμούς και συγκεκριμένα στο πλάνο ανανέωσης του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Συμφωνία που θα κοστίσει στην Ελλάδα, όπως είπε ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος, 2,4 δισ. ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν μετά τη συνάντηση, επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, πως η προμήθεια θα γίνει με αντισταθμιστικά οφέλη σε βάθος χρόνου, ενώ το ταβάνι των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας παραμένει στα 1,1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να αναζητείται ο τρόπος που θα καλυφθεί η διαφορά. Τα περί οροφής δαπανών στα 1,1 δισ. και προμήθειας σε βάθος 15ετίας υποστήριξε με επίσημη δήλωσή του ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος.

«ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ…». Την προσαρμοστικότητα Τσίπρα στην Ουάσιγκτον ανέδειξε η ερώτηση αμερικανού δημοσιογράφου που θύμισε στον Πρωθυπουργό όσα είχε πει πριν από την εκλογή Τραμπ και την ευχή του να μην εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. «Διαπίστωσα ότι ο τρόπος που προσεγγίζει την πολιτική μπορεί ορισμένες φορές να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό. Οι ΗΠΑ είναι μια μεγάλη δύναμη που μπορεί να εργαστεί για το καλό» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον αμερικανό πρόεδρο να σχολιάζει σκωπτικά: «Μακάρι να το ήξερα αυτό πριν από τη συνάντηση».

Κατά τα λοιπά, ο αμερικανός πρόεδρος εξήρε τις προσπάθειες των Ελλήνων για την έξοδο από την κρίση εκφράζοντας τον σεβασμό του και μίλησε με θερμά λόγια για την ελληνική οικονομία, στέλνοντας το μήνυμα που προσδοκούσε η ελληνική πλευρά για επενδύσεις. «Η Ελλάδα επέστρεψε» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε με νόημα: «Θα συζητήσουμε επιπλέον τρόπους να βοηθήσουμε την Ελλάδα και αυτή να βοηθήσει εμάς». Αφησε έτσι να εννοηθεί ότι το αντάλλαγμα για οικονομική βοήθεια μέσω επενδύσεων, εκτός των εξοπλισμών, θα είναι οι στρατιωτικές διευκολύνσεις που αναζητεί η Ουάσιγκτον και θα συζητήσει εκτενώς ο Πρωθυπουργός στην αυριανή του συνάντηση με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ. Ο Ντόναλντ Τραμπ επίσης υποστήριξε το ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση του χρέους, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στον τουρισμό, κάνοντας μάλιστα αναφορά στο Ελληνικό και το ενδιαφέρον του στο παρελθόν ως επιχειρηματίας, όταν είχε όμως συναντήσει σοβαρά εμπόδια από τη Δημόσια Διοίκηση. Συμφωνήθηκε εξάλλου να συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας για τις επενδύσεις και την οικονομική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ, της οποίας θα προΐστανται ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος. Προς τούτο προγραμματίζεται αμερικανική επιχειρηματική αποστολή στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, με επιχειρηματίες από τον χώρο του εμπορίου και της μεταποίησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τη σειρά του, αφού ευχαρίστησε για την υποδοχή και τη φιλοξενία, σημείωσε πως η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, προσβλέποντας στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών. Μίλησε επίσης για τις κοινές αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας και τα κοινά συμφέροντα των δυο χωρών, ενώ χαρακτήρισε τη στιγμή της συνάντησης ως στρατηγικής σημασίας, υποστηρίζοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΝΣ. Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε σε καλό κλίμα και πως το μήνυμα από την πλευρά των ΗΠΑ ήταν σαφές ως προς την αναγνώριση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας και τη στήριξη στον τομέα της οικονομίας, τόσο για το χρέος όσο και για την εισροή αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα.

Κατά πληροφορίες, η συζήτηση Τσίπρα – Τραμπ δεν μπήκε στην ουσία των διπλωματικών ζητημάτων ή της στρατιωτικής συνεργασίας, παραπέμποντας στη σημερινή δεύτερη επίσκεψη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο και τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Πενς. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα της παράτασης της χρήσης της βάσης της Σούδας από τις ΗΠΑ βρίσκεται μεν στην κορυφή της ατζέντας, αλλά συμφωνήθηκε να κρατηθεί χαμηλά στις επίσημες δηλώσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως στις δηλώσεις του έκανε λόγο για αναβάθμιση της βάσης, χαρακτηρίζοντάς την εξαιρετικά σημαντική. Απέφυγε, ωστόσο, να αποκαλύψει εάν τέθηκε αμερικανικό αίτημα για χρήση και άλλων βάσεων (Καστέλλι, Αραξος, Ανδραβίδα κ.λπ.).

Η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα του Κυπριακού και των Ελληνοτουρκικών σχέσεων υπό το πρίσμα του «πάγου» στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, μολονότι επισήμως ο Λευκός Οίκος αποσυνδέει τις σχέσεις Ουάσιγκτον – Αθήνας από αυτές της αμερικανικής διπλωματίας με την Αγκυρα. Προς τούτο μάλιστα, το βράδυ πριν από τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, όπως ο ίδιος αποκάλυψε στο δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του η ΑΧΕΠΑ και το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (ΑΗΙ). Οπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή η παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο εκ μέρους της Τουρκίας και μάλιστα ζήτησε να υπάρξει δημόσια παρέμβαση της αμερικανικής διπλωματίας για το ζήτημα.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή συνεργασία, η αμερικανική πλευρά προσβλέπει τόσο στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα όσο και στο τρίγωνο Κύπρου – Ισραήλ – Αιγύπτου, χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν καλές σχέσεις στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Παράλληλα, η σύμπραξη Ελλάδας -ΗΠΑ στη λεγόμενη «διπλωματία των αγωγών» ενδιαφέρει απόλυτα την Ουάσιγκτον, δεδομένου ότι σηματοδοτεί την ενεργειακή (και πολιτική) απεξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία.