«Με το bullying που έχει ασκηθεί –επειδή κάποιοι ήθελαν να χτυπήσουν εμένα -, ο κόσμος δεν ξέρει την πραγματική μας στάση», κατήγγειλε χθες η Φώφη Γεννηματά, ενώ η εικόνα της Συμπαράταξης μέσα στη Βουλή, μια εβδομάδα μετά την υπερψήφιση της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, αποτελεί βασικό θέμα εντός και εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενόψει και άλλων «προοδευτικών» νομοσχεδίων που η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να καταθέσει.

Η αντίδραση της Γεννηματά, η οποία κινήθηκε ουσιαστικά σε μια γραμμή «μόνη εναντίον όλων», τροφοδότησε συζητήσεις στο κεντροαριστερό στερέωμα, αλλά οι συνυποψήφιοί της επέλεξαν να μη σχολιάσουν τη δήλωσή της –με τα επιτελεία να απαντούν πως «στο τέλος οι ψήφοι είναι που μετράνε».

Η εικόνα διχασμένης παράταξης μέσα στη Βουλή έχει εδώ και καιρό προβληματίσει τα στελέχη του χώρου, αναδεικνύοντάς την και σε κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Γιάννης Μανιάτης έκανε λόγο για την ανάγκη ενοποίησης των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού ώστε να εκπέμπει ο χώρος μια ενιαία φωνή. Η πρόταση αυτή, ωστόσο, έχει ήδη απορριφθεί από τον επικεφαλής του Ποταμιού, με το επιχείρημα ότι θα αποδυναμωθεί αντιπολιτευτικά ο νέος φορέας.

Την ίδια στιγμή και ενώ παραμένει ζητούμενο αν θα υπάρξει έστω και τυπική συνεννόηση μεταξύ των Κοινοβουλευτικών Ομάδων πριν τη δημιουργία του νέου φορέα, αναδεικνύεται από τους υποψηφίους και η ανάγκη δημιουργίας ενός ανοιχτού κόμματος βάσης, μακριά από παλαιοκομματικά πρότυπα. «Η υποψηφιότητά μου δεν αφορά ένα κλειστό κλαμπ στελεχών κι έναν παλαιότερο μηχανισμό εξουσίας. Κατεβαίνω στις εκλογές γιατί θέλω να δω πολλούς ανθρώπους να εντάσσονται στο πολιτικό σύστημα χωρίς να είναι γενόσημα της μιντιοκρατίας, της δημαγωγίας και του πελατειακού κράτους», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ η Φώφη Γεννηματά σε εκδήλωσή της στην Ελευσίνα τόνισε πως «δεν δώσαμε τέλος στην πολυδιάσπαση για να πέσουμε σε βαρονίες και τιμάρια. Οι βαρόνοι και οι φεουδάρχες τέρμα. Ο λόγος και οι αποφάσεις στα μέλη, στην ίδια τη βάση του νέου φορέα».

Από τα Ιωάννινα, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε πως «οι πολίτες πρέπει να δώσουν το «παρών» στην εκλογή. Η σύγχρονη πολιτική απαιτεί μάζες, απαιτεί συμμετοχή, γι’ αυτό καλώ τον κόσμο σε ενεργή συμμετοχή. Κάποιοι βολεύονται με ένα μικρό κόμμα που θα είναι ελεγχόμενο, αλλά εμείς όχι. Πρέπει να απευθυνθούμε στις μεγάλες μάζες των εν δυνάμει ψηφοφόρων μας. Να δυναμώσουμε. Δεν πρέπει να κρατήσουμε μικρό το κίνημα».

ΔΥΟ ΝΤΙΜΠΕΪΤ. Παράλληλα, συνεχίζονται οι εργασίες της επιτροπής Αλιβιζάτου, η οποία συνεδριάζει σήμερα με στόχο να κλείσει εκκρεμή ζητήματα ενώ τρέχει η αντίστροφη μέτρηση προς τις κάλπες. Μικρής εμβέλειας προβλήματα ανά τη χώρα όπως διαφωνίες για το πού ακριβώς πρέπει να στηθούν τα εκλογικά τμήματα καθώς και πόσοι αντιπρόσωποι από κάθε κόμμα θα έχουν την επιτήρηση κάθε κάλπης αποτελούν δική της αρμοδιότητα. Πρόκειται για προβλήματα με εντελώς διαδικαστικό χαρακτήρα και στόχος είναι να παραπέμπονται στις αντίστοιχες υποεπιτροπές και να μην απασχολούν παραπάνω από όσο πρέπει την ολομέλεια της επιτροπής. Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, μιλούν για συντεταγμένη προσπάθεια από πλευράς του Νίκου Ανδρουλάκη και του Γιώργου Καμίνη να στενέψουν τη διαδικασία αρνούμενοι τη δημιουργία παραπάνω εκλογικών τμημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές. «Στρέφονται στην ουσία κατά της ίδιας της επιτροπής», αναφέρουν με νόημα στελέχη του επίσημου ΠΑΣΟΚ. Στη σημερινή συνεδρίαση, πάντως, δεν αποκλείεται να ληφθούν και οριστικές αποφάσεις για το ζήτημα των ντιμπέιτ, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα λάβουν χώρα σε δύο διαδοχικές εβδομάδες: στις 30 Οκτωβρίου (ή 31, ανάλογα με τα προγράμματα των υποψηφίων) και στις 6 Νοεμβρίου, και τα δύο σε διακαναλική σύνδεση.

Θέμα με τις λίστες. Τις τελευταίες ώρες, εξάλλου, μια πλευρά της επιτροπής που πρόσκειται στη Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζεται να ανακινεί ξανά το θέμα των δύο καταλόγων, για μέλη και για φίλους. Στον δεύτερο κατάλογο θα καταγράφονται τα στοιχεία όσων δεν επιθυμούν την εγγραφή τους στο νέο κομματικό φορέα και ο οποίος θα καταστραφεί δύο μήνες μετά τις εκλογές. Το ζήτημα την ενιαίας καταγραφής των ψηφοφόρων έχει κλείσει και με δημόσια παρέμβαση του Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος διευκρινίζει πως ο ψηφοφόρος θα ερωτάται ρητά αν θέλει να εγγραφεί μέλος στον νέο φορέα. Ο επικεφαλής της επιτροπής εμφανίζεται ανένδοτος στη θέση του και δεν αφήνει περιθώριο για περαιτέρω αμφισβητήσεις.