Τραμπ: Υποσχέθηκε στήριξη, επενδύσεις αλλά και... αναβάθμιση των F-16

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/10/2017 19:07 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17/10/2017 21:57 |
Τραμπ: Υποσχέθηκε στήριξη, επενδύσεις αλλά και... αναβάθμιση των F-16

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών στον κήπο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μίλησε με θερμά λόγια για την προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα να βγει από την κρίση και επισήμανε πως η χώρα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Είπε δε, πως καθώς η Ελλάδα θα εξέρχεται από την κρίση πιο δυνατή, ο ρόλος της στην σταθερότητα της περιοχής θα είναι ακόμη μεγαλύτερος. Πρόκειται για έναν σύμμαχο «κλειδί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντ.Τραμπ ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί, αρκετές φορές, και στην ανάγκη αναβάθμισης των ελληνικών F-16.

«Οι Aμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα τους. Ενθάρρυνα τον κύριο πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσα τη στήριξη μας για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δίνει τρομερές ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις. Υπάρχουν προβλήματα, οι Έλληνες τα άφησαν πίσω τους και έχουν πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, έχει μεγάλες δυνατότητες και ευχόμαστε να τις αξιοποιήσει πλήρως».

Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο για την σταθερότητα στην περιοχή και έχω την αίσθηση ότι όταν ξεπεράσει το οικονομικό εμπόδιο θα είναι πιο δυνατή. Σε αμυντικό επίπεδο η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ. Έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και ξέρουμε ότι θα είναι σύμμαχός μας για πολλά χρόνια. Η σταθερότητα είναι πολύ σημαντική και ελπίζουμε αυτό να γίνει με την Ελλάδα σε ρόλο κλειδί είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος Τραμπ.

«Εκτιμούμε τη συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, την υποστήριξη που παρέχει στο έργο του ΤΑΠ του αγωγού Ελλάδας Βουλγαρίας και του αγωγού υγροποιημένου αερίου. Είμαι πολύ υπερήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ τον επόμενο χρόνο. Θα οικοδομήσουμε πάνω στις κοινές μας αξίες και στην κοινή μας ιστορία για να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον ασφαλείας και για τα δύο έθνη μας».

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα ίσως στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η στρατηγική μας συνεργασία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τροφοδοτείται από τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ και η Αθήνα προσβλέπει στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Την ανάγκη να σταματήσει η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, τόνισε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας, παράλληλα, ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλλουν στο να απαλλαγεί η Ελλάδα από τις εθνικές της ανησυχίες.

Τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και της παραμονής της στο ΝΑΤΟ, με τον όρο ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες. «Η Ελλάδα ακολουθεί ένα νέο δόγμα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, με βασικό στόχο να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Ελλάδας, ως μια χώρας πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας, σε μια ασταθή και αποσταθεροποιημένη περιοχή», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Μίλησε για τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος και παρατήρησε: «Βεβαίως, η Ελλάδα διαδραματίζει τον ρόλο ενός αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, όμως, έχει και μια μοναδική ιδιαιτερότητα. Μπορεί να συνομιλεί η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο και με άλλες χώρες στην Ανατολή. Άρα δεν είναι απλά ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ένας χρήσιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη βάση της Σούδας ο κ. Τσίπρας απάντησε: "Σε ότι αφορά την Κρήτη και τη βάση της Σούδας είναι σε όλους γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία την οποία την αξιολογήσαμε από κοινού και πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί".

Υποδοχή στον Λευκό Οίκο

Υποδεχόμενος τον Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, ο Ντ.Τραμπ εξέφρασε τη χαρά του που φιλοξενεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και συνέχισε: «Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, αλλά κάνει σπουδαίο έργο για να επιστρέψει και σίγουρα θα επιστρέψει. Και εμείς συνεργαζόμαστε σε πολλούς και διάφορους τομείς, όπως είναι η αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Επίσης, έχουμε εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα. Μετά από αυτή τη συνέντευξη θα έχουμε συναντήσεις και γεύμα εργασίας. Θα συζητήσουμε και για επιπλέον τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα εμάς. Η ουσία είναι ότι έχουμε μια μακροχρόνια σχέση με την Ελλάδα, έχουμε υπάρξει πάρα πολύ καλοί φίλοι και σπουδαίοι σύμμαχοι και ανυπομονούμε για τη συζήτηση που θα αρχίσει».

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τη πρόσκληση που του απηύθυνε και τη φιλοξενία και σημείωσε: «Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση σήμερα. Πιστεύω ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική συνεργασία μας και είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε ότι χρειαστεί προκειμένου να ενισχύουμε αυτή τη συνεργασία. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος σε μία πάρα πολύ ευαίσθητη περιοχή, αλλά πάντα υπήρξε ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και αξιόπιστος εταίρος. Επίσης, μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκε η ελευθερία και η Δημοκρατία, αξίες τις οποίες μοιραζόμαστε. Συνεπώς είμαι πάρα πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα».

Την εξαιρετική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας επισήμανε ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά την έναρξη των διευρυμένων συνομιλιών των δύο χωρών. Έχετε κάνει πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα , είπε ο κ. Τραμπ στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ αναφερθείς στο ρεκόρ που έχει καταγράψει η Ελλάδα στον τουρισμό, σχολίασε ότι πρέπει να δοθούν τα εύσημα γι' αυτό στον πρωθυπουργό. 

«Είστε στην αίθουσα του υπουργικού Συμβουλίου, ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν εδώ. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις. Η σχέση των χωρών μας είναι εξαιρετική είναι μια σχέση πολλών ετών, έχουν περάσει πάρα πολλά. Σας συγχαίρω για όλα όσα έχετε περάσει, ειδικά στο πεδίο του τουρισμού έχετε μια πολύ σημαντική ανάκαμψη με νούμερα ρεκόρ. Έχουμε πολλούς φίλους στην Ελλάδα και είμαστε μαζί σας πραγματικά και είναι τιμή μας να σας έχουμε εδώ σήμερα», είπε ο Πρόεδρος Τραμπ, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα 
 
«Ανυπομονούμε για τις συζητήσεις και τη συνεργασία» τόνισε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, για να σημειώσει ότι «είναι μοναδική στιγμή για να ενισχύσουμε την στρατηγική μας συμμαχία και συνεργασία». Υπογράμμισε ότι «Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή».

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η ομορφότερη χώρα στην περιοχή, αλλά και η πιο σταθερή στην περιοχή. «Ανυπομονούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας γιατί έχουμε κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα στην περιοχή», είπε. Ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και πρόσθεσε: «Και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε την Ελλάδα, είστε πάντα ευπρόσδεκτος στην Ελλάδα». Επισήμανε την έντονη ελληνική παρουσία στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι Έλληνες στις ΗΠΑ παίζουν κρίσιμο ρόλο στην οικονομία και στην πολιτική.

Στις διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής με την αμερικανική πλευρά συμμετείχαν μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθώς επίσης και ο επικεφαλής του Γραφείου ευρωπαϊκών και διεθνών σχέσεων του πρωθυπουργού Παναγιώτης Παυλόπουλος.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ο προσωπάρχης Τζον Κέλι, ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χένρι ΜακΜάστερ και ο σύμβουλος του Προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ.


9
Helene
18/10/2017 01:47
ΤΣΙΠΡΑ , πολιτικέ … χ α μ α ι λ έ ο ν τ α , εγλυψες ακομη και τον … << Εχθρό του προλεταριατου και Δούλο των φονιαδων των Λαών >> !!!!!!!

Αγαπητοι μου , πηγε …να παρει λεφτά και τελικά εκλεισε συμφωνια για να …δ ω σ ο υ μ ε … 2.4 δις $ για τα …παρωχημενα F-16 των ΗΠΑ !!! 
Τεραστια , η επιτυχια σου , ΤΣΙΠΡΑ !!! 
ΝΑΙ , deal για τα F-16 , οταν οι Τουρκοι εχουν …F-35 !!!
AMRAAM ( Advanced Medium - Range Air - to - Air Missiles ) σε BVR ( beyond - visual - range ) βολή οι Τουρκοι και εσυ , ΤΣΙΠΡΑ θα τους ψαχνεις , ακομη , στο …radar !!!

ΤΣΙΠΡΑ , …πολλά θα γλύψεις ακομη , για την …κ α ρ έ κ λ α !!!

Αγαπητοι μου, η …“ Πρωτη φορά αριστερά ”!!! Απλά, …Τ Ρ Α Γ Ι Κ Ο’ !!!
pilot's brother
18/10/2017 16:40
και εσενα ποιος σου ειπε οτι τα F-35 ειναι καλυτερα απο τα F-16? επειδη εχουν καλα ηλεκτρονικα? σε ενα dogfight το F-35 ειναι sitting duck .
Helene
19/10/2017 01:38
Aκριβως , αυτό ! Τ ί ; να το κανεις το dogfight , οταν ο Τουρκος σου εχει αμολήσει τον AMRAAM σε BVR βολή και εσυ …ακομη …τον ψαχνεις στο radar ;;;
Γιατι η αντιπαραθεση των Stealth F-35 με F-16 , θα εδινε τη δυνατοτητα στους Τουρκους να …ρ ι ξ ο υ ν τα F-16 απο …μ α κ ρ ι ά , π ρ ι ν τα F-16 μπορεσουν …κ α ν , να δουν τα F-35 !!!
Βεβαια , ΑΝ νομιζεις , οτι ενας πολεμος στο Α ι γ α ί ο μας , θα ειναι κατι αναλογο με τις ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ παραβιασεις , …κάνεις καποιο λαθος !

Αγαπητε μου , Α Ν , η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ειχε ενα … Αντιαεροπορικο Συστημα σαν αυτο που αγορασαν οι Τουρκοι απο τους Ρ ω σ ο υ ς , θα μπορουσαμε να αμυνθουμε , απεναντι σε πιθανη αεροπορικη απειλή απο Τουρκια , αλλά Δ Ε Ν εχει …

Σε ρωταω , λοιπον : … 2 , 4 δις $ για …αναβαθμιση των F-16 , ενω ο Επιβουλευτης της ακεραιοτητας της ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ οπλιζεται με F-35 ;;;!!!

Ομως , ο Προδοτης ΤΣΙΠΡΑΣ θα μπορουσε ά ν ε τ α , να αγορασει μια μοιρα F-35 με αυτα τα λεφτα , αντί να αναβαθμιζει τα …π α λ ι ά αεροπλανα , π α ρ α δ ι δ ο ν τ α ς τους Αιθερες μας στους Τουρκους !!!

Τελικά , αντιλαμβανεσαι τον … ΘΡΙΑΜΒΟ του ΤΣΙΠΡΑ ;;; Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ δινει …2,4 δις $ για F-16 στις ΗΠΑ , δινει τη …Σούδα και … παίρνει τ ί;;; : μια …χλιαρή δηλωση για το Χρέος !!!!!!!

Και νομιζω , οτι … ΜΑΛΛΟΝ η αναβαθμιση των F-16 , καποια …ύ π ο υ λ α Συμφεροντα εξυπηρετει , γιατι ΔΕΝ φαινεται να εντασσεται σε καποιο Ολοκληρωμενο Αμυντικο Σχεδιο !!!
Εχεις διαβασει για τη … Lockheed ;;;


Αγαπητε μου , καταλαβε το : ΤΣΙΠΡΑΣ και ΚΑΜΜΕΝΟΣ , παιζουν την τυχη του ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ στα ζάρια …

ΠΡΟΔΟΤΕΣ της ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ , οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ , οπως και να το δεις …
κατοικος
19/10/2017 11:47
λες: ΘΡΙΑΜΒΟ του ΤΣΙΠΡΑ ;;; Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ δινει …2,4 δις $ για F-16 στις ΗΠΑ , δινει τη …Σούδα και … παίρνει τ ί;;; : μια …χλιαρή δηλωση για το Χρέος !!!!!!! απορώ πως έβγαλες τόσο γρήγορα άποψη, γιατι ούτε οι 2 κυβερνήσεις δεν έχουν βγάλει ακόμα ώριμα συμπεράσματα. ξέρεις στη πολιτική δεν υπάρχει μονοδιάστατος δρόμος και ούτε τα οφέλη μετριούνται παντά σε αριθμούς, και τη σημαντικότερο στη πολιτική αποφεύγουμε την υπερβολή. το τι κέρδος προσκόμησε ο Τσίπρας θα το δείξει ο καιρός, που όπως όλα δείχνουν θα ναι θετικό, ειδικά όσο αφορά τα κοιτάσματα αεριό σε Ιονιο και Κρήτη. Με τις ΗΠΑ σύμμαχους δεν υπάρχει περίπτωση για απειλές απ τους γνωστούς γείτονες. Βλέπε και αυτό είναι πολιτική νίκη που μακροπρόθεσμα μονο οφέλη θα χει για τη χώρα.Αλλα εαν θες παρεις κάτι λογικό είναι και να δώσεις. Οπότε οι γενικοί χαρακτηρισμοί (προδοτε κτλ) και αερολογίες καλύτερα να αποφεύγονται γιατί διαφορετικό δρόμο χαράζουν οι εξελίξεις, και η χώρα εγκαθηστάτε πάλι ως δύναμη σταθερότητα και τέτοιες λέξεις είναι πολλύ ρηχές να περιγράψουν την πολυπλοκότητα των εξελίξεων. Και απλά πληροφοριακά, η Ελλάδα δεν ζητάει μόνο αναθμισή για τα F16, το ΓΕΣ έχει μεγάλη λίστα για απάιτηση υλικού και εννοείτε πως οι ΗΠΑ θα μας κάνουν τη χάρη για πολλά απ αυτά.
Μα οι πέτρες όλες που ριχνα απάνω μου όλες πέφτουν
μετράω τα χτυπήματα που τελειωμό δεν έχουν
17/10/2017 22:14
"Ολαντρέου" για τον έναν, "απόλυτο κακό" για τον άλλον, ο ηλίθιος του χωριού βρίσκεται κάθε φορά μπροστά στον ΚΝιτάκο εαυτό του που έμαθε να βρίζει τους πάντες για να είναι αρεστός στους Καρανίκες στις πιτσαρίες. Τώρα τον ρωτούν οι δημοσιογράφοι για αυτά κι αυτός δεν τολμά να απαντήσει τίποτα απολύτως. Μεγάλη προσωπικότητα αυτός ο Τσίπρας :-P
Vagelis
17/10/2017 22:14
Απο που ξεκινησες και που κατεληξες Τσιπρα. Ποσο πουλημενος πια... τι ελεγες-πιστευες και τι λες-κανεις τωρα... και την ψυχη της μανας του θα πουλαγε στο διαολο... και μαλλον οι περισσοτεροι Συριζαιοι.
κατοικος
19/10/2017 11:33
δεν πούλησε τίποτα, ίσα ίσα τώρα οριμάζει πολιτικά και καταλαβαίνει οτι δεν αντιστέκεσαι σε μια υπερδύναμη με καταλήψεις και συνθήματα, αλλα με στρατιγική. βλέπεται, όμορφα τα αριστερά παραμύθια αλλα ο ρεαλισμός είναι ακόμα καλύτερος!
Πωλείται "ιδεολογία", ελαφρώς χρησιμοποιημένη, σε τιμή ευκαιρίας, για να αγοραστούν όπλα.
Τι τα θέλουμε τα όπλα, τα κανόνια και τα τάνκς;
17/10/2017 21:35
Τόσο ενδιαφέροντα αυτά που είπε ο Τσίπρας που τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δεν αφιέρωσαν ΟΥΤΕ ΕΝΑ σχόλιο για κάτι που είπε στον τριανταφυλλόκηπο του Λευκού Οίκου. Κατά τα άλλα, "φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι".
Πωλείται "ιδεολογία", ελαφρώς χρησιμοποιημένη, σε τιμή ευκαιρίας, για να αγοραστούν όπλα. Τι τα θέλουμε τα όπλα, τα κανόνια τα σπαθιά;
Να τα κάνουμ' F16 να οργώνει η αγροτιά!
18/10/2017 02:55
Επανέρχομαι για να επισημάνω ότι το CNN επικέντρωσε το σχολιασμό του, σε δεύτερο χρόνο, στη γνωστή τσογλανώδη συνήθεια του Τσίπρα να ρακτηρίζει ξένους πολιτικούς με τη γνωστή του χωριατιά (Ολαντρέου κλπ), για να ευχαριστήσει τον ντόπιο συριζαϊκό πολτόκαι το ότι ο Τραμπ το προσπέρασε έξυπνα. Βέβαια ο καρμίρης μας ήταν αξιοθρήνητος στην απάντησή του στον δημοσιογράφο που τον ρώτησε γι αυτά που έλεγε για τον Τραμπ πριν εκλεγεί, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για έναν χωριάτη του επιπέδου Τσίπρα.