Την ευρωπαϊκή ταυτότητα της ΝΔ επιδιώκει να επαναφέρει στο προσκήνιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος την Πέμπτη στις Βρυξέλλες θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στον απόηχο των πρόσφατων ευρωπαϊκών ευσήμων για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να κάνει πιο αισθητή την παρουσία του, όπως και την παρουσία της ΝΔ στο ευρωπαϊκό πεδίο, μέσα και από σειρά συναντήσεων με ομολόγους του και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Οπως τονίζουν στην Πειραιώς, η ΝΔ έχει αποδείξει διαχρονικά ότι εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει το know how των διαπραγματεύσεων και κυρίως είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να συνεννοηθεί με τους ευρωπαίους εταίρους. Βασικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι να στείλει μέσω Βρυξελλών αυτήν ακριβώς την εικόνα, διευρύνοντας και τους ευρωπαϊκούς διαύλους του. Η κίνηση θεωρείται αναγκαία και λόγω των αναταράξεων που προκάλεσε η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ταυτότητα φύλου. Προς την κατεύθυνση αυτή μάλιστα έχει ήδη ενεργοποιηθεί και η νέα εκπρόσωπος της ΝΔ, ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, η οποία αποτελεί παράλληλα και βασικό σύνδεσμο της κομματικής ηγεσίας με τη βελγική πρωτεύουσα.

Πάντως, στο γαλάζιο στρατόπεδο αξιολογούν ως ιδιαίτερα σημαντικό το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κομισιόν. Ο αρχηγός της ΝΔ, σημειώνουν, θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το σχέδιό του για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Ως στοιχείο της ενισχυμένης προσβασιμότητας της ΝΔ στις Βρυξέλλες και την ισχυροποίηση της θέσης της στην ευρωπαϊκή οικογένεια θεωρούν οι ίδιες πηγές το ότι το αίτημα για τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγινε άμεσα αποδεκτό και μάλιστα η Κομισιόν εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση για να την προαναγγείλει.

Ενόχληση για τις εκλογές. Μέσω Γιούνκερ και άλλων κοινοτικών αξιωματούχων ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεξοφλείται ότι θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις στους ευρωπαίους εταίρους και για τον εκλογικό ορίζοντα στην Ελλάδα –μεταφέροντας ουσιαστικά την ενόχλησή του για παρεμβάσεις και σχόλια που ερμηνεύονται ως στηρίγματα του σχεδιασμού Τσίπρα. Μετά τις πρόσφατες συστάσεις του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ για διενέργεια εκλογών το 2019, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επαναλάβει ότι η προσφυγή στις κάλπες είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας.

Την έντονη ενόχληση της Πειραιώς από τέτοιου είδου συστάσεις επιβεβαιώνει, άλλωστε, και η παρέμβαση του συντονιστή στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της ΝΔ Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος διαμήνυσε («Real») ότι «η πολιτική αλλαγή στη χώρα είναι επιτακτική ανάγκη και προϋπόθεση για ισχυρή και σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας» και τόνισε: «Θα μετανιώσει ο Τσίπρας που δεν έκανε εκλογές. Στην Ελλάδα ψηφίζουν οι πολίτες και όχι ο Ντεϊσελμπλούμ».

Αναχώματα. Την ίδια ώρα, στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις επαφές του στις Βρυξέλλες είναι να δημιουργήσει αναχώματα απέναντι σε συγκεκριμένους υποψηφίους της Κεντροαριστεράς, που ποντάρουν σε ένα ευρωπαϊκό προφίλ και θα μπορούσαν να βάλουν εμπόδια στα πολιτικά ανοίγματα της ΝΔ. Το μήνυμα που μεταφέρουν γαλάζιοι παράγοντες είναι ότι ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος μάλιστα την περασμένη εβδομάδα ήταν στις Βρυξέλλες, αλλά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, πρέπει να είναι αποκομμένοι από ευρωπαίους αξιωματούχους που κινούνται στο χώρο του ΕΛΚ. Στις Βρυξέλλες, εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας που διοργανώνει προς τιμήν του ο έλληνας επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Βλέπουν και στις ΗΠΑ. Η ΝΔ είναι επικεντρωμένη στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το βλέμμα της δεν είναι στραμμένο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Ντόναλντ Τραμπ. Πηγές της Πειραιώς επισημαίνουν ότι κάθε ταξίδι έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είναι σημαντικό κυρίως για τα εθνικά μας θέματα. Το συγκεκριμένο μάλιστα, λένε, γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την περιοχή και δεν αποκλείεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναφερθεί στα αποτελέσματα με τα οποία θα έπρεπε να επιστρέψει από αυτό το ταξίδι ο Πρωθυπουργός.