«Αν τελικά στη Βουλή εμφανιστούμε με μια θέση αντίθετη μετις απόψεις της Εκκλησίας, πραγματικά αναρωτιέμαι όταν θα έρθουν οι εκλογές από πού θα συγκεντρώσουμε ψήφους…».

Ο προβληματισμός που διατύπωνε βουλευτής της ΝΔ σε συνεργάτες του λίγο πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου φανερώνει το ειδικό βάρος που έχει η Εκκλησία στην παράταξη της Δεξιάς. Οι ισχυροί δεσμοί που ανέκαθεν διατηρούσε η ΝΔ με την Ιεραρχία φαίνεται ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και στη στάση που κράτησε η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή και στη μεσοβέζικη λύση που τελικώς επέλεξε: η γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα καταψήφισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο και είπε «ναι» στη δική της τροπολογία. Πάρα πολλοί βουλευτές της ΝΔ δεν έχουν απλώς επαφές με την Εκκλησία, αλλά διατηρούν προσωπικές σχέσεις με μητροπολίτες και ιερείς. Ολα αυτά φαίνεται ότι μέτρησαν και υπολογίστηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήθελε να δείξει ότι έχει απεμπολήσει το ευρωπαϊκό του προφίλ και πως περιθωριοποιεί κοινωνικές ομάδες, αλλά την ίδια ώρα δεν ήθελε να διαταράξει και τις σχέσεις της ΝΔ με την Εκκλησία.

Τι δείχνουν όλα αυτά; Η παραπάνω τακτική αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός ευρύτερου γαλάζιου σχεδίου που αφορά την Εκκλησία. Εδώ και καιρό στην Πειραιώς θεωρούν ότι η νίκη της ΝΔ στις εκλογές –και ενδεχομένως και η αυτοδυναμία –περνάει από την Εκκλησία και από τη μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων που είναι κοντά της. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να ενισχύσει και να «χτίσει» ξανά σε πιο γερές βάσεις τη σχέση της Εκκλησίας με τη Δεξιά του Κυρίου.

Η επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ τον περασμένο Απρίλιο στον φιλανθρωπικό οργανισμό της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή» και η συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ουσιαστικά επισφράγισαν αυτόν τον σχεδιασμό. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν πήγε εκεί μόνος του. Συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μαρέβα, σε μια κίνηση που είχε συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα. Ηθελε να δείξει ότι ο ίδιος και η ΝΔ σέβονται τις αξίες και τις παραδόσεις της Εκκλησίας, όπως είναι ο γάμος και η οικογένεια. «Η σύζυγός μου και εγώ σας επισκεπτόμαστε σήμερα στα κεντρικά σας γραφεία για να ενημερωθούμε γιατο εξαιρετικά πλούσιο έργο το οποίο έχει επιτελέσει η «Αποστολή»» είχε πει χαρακτηριστικά.

Βασικός του στόχος ήταν από τη μια να στείλει το μήνυμα ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να συναινέσει σε αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος. Παράλληλα όμως επιδίωξή του ήταν να δείξει ότι ο αυθεντικός υπερασπιστής της Ορθοδοξίας και ο πραγματικός της φίλος είναι η ΝΔ και όχι ο Τσίπρας και ο Καμμένος. Γι’ αυτό και είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντας «όψιμη» την προσκόλλησή του στην Εκκλησία, ενώ ποτέ –όπως σημείωσε –δεν έχει πιστέψει και δεν έχει υπηρετήσει την Εκκλησία πνευματικά.

Στενές επαφές εκκλησιαστικού τύπου

Πριν από αυτή την επίσκεψη ο αρχηγός της ΝΔ είχε αρχίσει ήδη να πυκνώνει τις επαφές του με τον Ιερώνυμο αλλά και με την Εκκλησία γενικότερα. Τον περασμένο Μάρτιο είχε δειπνήσει με τον Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή και είχαν συζητήσει σε πολύ καλό κλίμα. Αλλά και μερικούς μήνες νωρίτερα είχε φροντίσει να κάνει πιο αισθητή την παρουσία του στο πλευρό της Εκκλησίας. Αλλωστε, δεν ήταν κάτι δύσκολο για εκείνον. Ο ίδιος και η οικογένειά του διατηρούσαν ανέκαθεν επικοινωνία με μητροπολίτες, ενώ ως Κρητικός τηρεί τις παραδόσεις της Εκκλησίας. Τον περασμένο Νοέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφτεί το Αγιον Ορος και αργότερα είχε συνάντηση και με τον μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Γαβριήλ. Αλλά και το καλοκαίρι στην περιοδεία του στη Λακωνία φρόντισε πρώτα να επισκεφτεί τον μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιο.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, εκατέρωθεν θεωρείται εποικοδομητική. Μπορεί ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας να μην έχει με τον αρχηγό της ΝΔ την πατρική σχέση –όπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος –που διατηρεί με τον Αλέξη Τσίπρα, όμως έχει εκτιμήσει τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να υποστηρίξει την Εκκλησία και να μη συμφωνήσει σε αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος. Επιπλέον, ο Αρχιεπίσκοπος, έμπειρος πλέον στο τιμόνι της Εκκλησίας έχοντας συνεργαστεί με πέντε πρωθυπουργούς, φροντίζει πάντα να οικοδομεί γέφυρες επικοινωνίας με τους εκάστοτε αρχηγούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι αυτό διότι γνωρίζει ότι στο μέλλον είναι πιθανόν να συνεργαστεί μαζί τους. Πρόκειται για μια τακτική που εξυπηρετεί –βέβαια –και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης –όπως προεξοφλείται -, γνωρίζοντας το συντηρητικό DNA της δεξιάς παράταξης αλλά και θέλοντας ταυτόχρονα να οδηγήσει το κόμμα σε πιο ευρωπαϊκά μονοπάτια, επιχειρεί να κρατήσει ισορροπίες. Ετσι, τον περασμένο χειμώνα, όταν βουλευτές της ΝΔ είχαν υπογράψει ερώτηση στη Βουλή για το Τάμα του Εθνους, έδωσε εντολή να αποσύρουν την υπογραφή τους.

Ανάχωμα στη διείσδυση των ΑΝΕΛ

Ο σχεδιασμός της ΝΔ και η οικοδόμηση πιο θερμών σχέσεων με την Ιεραρχία συνδέονται με τη διείσδυση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου στον χώρο της Εκκλησίας και την προσπάθειά τους να εμφανιστούν ως υπερασπιστές της Ορθοδοξίας. Η στάση του αρχηγού των ΑΝΕΛ στο θέμα των Θρησκευτικών, όταν απειλούσε να παραιτηθεί και να ρίξει την κυβέρνηση –ενώπιον του Αρχιεπισκόπου –αν δεν γίνονταν σεβαστές οι θέσεις της Ιεραρχίας, δεν αποκλείεται να επηρέασε μερίδα του κόσμου της Εκκλησίας. Αλλωστε, λίγο καιρό μετά, μητροπολίτες υποστήριζαν ανοιχτά ότι… αγαπούν τον Καμμένο. Στη ΝΔ θεωρούν αυτή την τακτική του προέδρου των ΑΝΕΛ απολύτως υποκριτική.

Οσοι όμως έχουν καλή γνώση των σχέσεων Πολιτικής – Εκκλησίας λένε ότι ένα μικρό πρόβλημα στις σχέσεις Εκκλησίας – ΝΔ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας το έχει δημιουργήσει. «Πράγματι ο Καμμένος έχει ερείσματα στην Εκκλησία. Εχει προνομιακές σχέσεις με τους Παλαιοημερολογίτες και τη Μονή Εσφιγμένου, με παραεκκλησιαστικές οργανώσεις» σημειώνουν. «Και επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κόσμος που πάει εκκλησία δεν είναι αφελής. Παρακολουθεί, παρατηρεί, καταγράφει τι λένε οι πολιτικοί». Οπως προσθέτουν, σύλλογοι (πολυτέκνων, τριτέκνων) που είναι κοντά στην Εκκλησία αλλά και στη ΝΔ είχαν διαμαρτυρηθεί για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το καλοκαίρι με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Ο Τσίπρας και η… Αριστερά του Κυρίου

Ενας δεύτερος λόγος που ωθεί τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναπροσεγγίσουν την Εκκλησία και να οικοδομήσουν πιο θερμές σχέσεις μαζί της είναι –όπως υποστηρίζεται –και η συστηματική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια να έρθει πιο κοντά της. Στη ΝΔ θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας –μολονότι άθεος –εδώ και περίπου μία δεκαετία έχουν αφήσει στην άκρη τις αριστερές κορόνες για τον χωρισμό Εκκλησίας – Κράτους ή για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και φτιάχνουν γέφυρες με την Ιεραρχία. Αυτό ξεκίνησε, λένε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη αντιπολίτευση. Ο Αλέξης Τσίπρας –που συμπτωματικά ανέλαβε την προεδρία του ΣΥΝ την ίδια περίοδο που ο Ιερώνυμος αναλάμβανε το τιμόνι της Αρχιεπισκοπής –άρχισε να δημιουργεί την… Αριστερά του Κυρίου. Είχε όλο και πιο συχνά επαφές με τον Ιερώνυμο, επισκέφτηκε το Αγιον Ορος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε μέχρι και σε συνέδριο που αφορούσε τις σχέσεις της Αριστεράς με την Εκκλησία. Πρακτική που ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας και όταν έγινε Πρωθυπουργός. Προσκάλεσε τον Ιερώνυμο στον Αϊ-Στράτη πέρυσι, στη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, και ήταν δίπλα του στην κοινή επίσκεψη Πάπα – Πατριάρχη στη Λέσβο πριν από δύο χρόνια.

Πρώτοι στις γιορτές οι πιστοί βουλευτές

Η σχέση της ΝΔ με την Ιεραρχία και το χριστεπώνυμο πλήρωμά της δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Οπου μεγάλες χριστιανικές γιορτές και πανηγύρια, οι… βουλευτές της ΝΔ είναι πρώτοι. Δίνουν πάντα το «παρών» σε λιτανείες εικόνων και σε θείες λειτουργίες. Το κάνουν και λόγω του συντηρητικού τους παρελθόντος που συνδέει άρρηκτα Εκκλησία και Δεξιά, αλλά και διότι γνωρίζουν πως αυτές οι επαφές μετράνε πολύ την ώρα της κάλπης.

Σχεδόν όλοι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν καλές σχέσεις με την Εκκλησία. Αλλά βέβαια κάποιοι εξ αυτών –ειδικά στην περιφέρεια –είναι ακόμη πιο κοντά σε ιεράρχες. Για παράδειγμα, ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης που είχε ταχθεί ανοιχτά κατά του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου διατηρεί προσωπικές σχέσεις με τον μητροπολίτη Κοζάνης Παύλο. Ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος, απόγονος προσφύγων της Καππαδοκίας και με σπουδές στην Κωνσταντινούπολη, έχει άριστες σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και με αρκετούς μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ανάμεσα στους ένθερμους υποστηρικτές τής Εκκλησίας είναι και ο Αντώνης Σαμαράς. Συχνά κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας έκανε αναφορές στη «βοήθεια της Παναγίας» για να ξεπεράσει η χώρα μας την κρίση. Επιπλέον, ήταν αυτός που είχε συμφωνήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το 2013 τη σύσταση εταιρείας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Αρχιεπισκοπής.