Εντονα σημάδια εσωστρέφειας εμφανίστηκαν εσχάτως στη Νέα Δημοκρατία, όπου οι ισορροπίες είναι λεπτές, ενώ αναζωπυρώθηκαν παλαιά μίση και πάθη. Ο νόμος πλέον του κράτους για την αλλαγή στην ταυτότητα φύλου, αλλά και οι ταυτόχρονες αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ προκάλεσαν εντάσεις στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης.

Παράλληλα αναδείχθηκαν οι διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ σιγά σιγά αρχίζει να μεγαλώνει ο κύκλος των βουλευτών και στελεχών που στέκονται κριτικά τόσο σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας όσο και σε επιλογές προσώπων.

Υστερα από μια μακρά περίοδο νηνεμίας, λόγω και της εκτίμησης για πρόωρες εκλογές και υπό τη σκιά των θετικών δημοσκοπήσεων, πολλά είναι τα μέλη της ΚΟ της ΝΔ που αρχίζουν να τοποθετούνται ανοικτά σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για την πορεία του κόμματος. Και μπορεί να μην αμφισβητείται ευθέως, όπως είναι και αναμενόμενο στην παρούσα φάση, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καταγράφονται γκρίνια και ενστάσεις για κινήσεις και αποφάσεις του.

Φουρτούνα από

το Οχι στη Βουλή

Η συντεταγμένη εμφάνιση της ΚΟ της ΝΔ στη Βουλή για το νομοσχέδιο σχετικά με την αλλαγή φύλου και το Οχι που είπε τελικά, έπειτα από πολλές παλινωδίες και μεγάλη εσωκομματική ένταση, εξουδετέρωσε σε πρώιμο στάδιο την επιχείρηση δημόσιας διαφοροποίησης. Αυτή η κίνηση όμως δεν ήταν ικανή να ενισχύσει γενικά την εικόνα της ενότητας στο κόμμα, καθώς τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα συνέβησαν πολλά χαρακτηριστικά παραδείγματα που έριξαν νερό στον εσωκομματικό μύλο της εσωστρέφειας.

Είχε προηγηθεί η σκληρή στάση του Αδωνη Γεωργιάδη, του Μάκη Βορίδη κ.ά. έναντι του νομοσχεδίου, παρά το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ θέλησε να πει δημόσια για τους δικούς του στρατηγικούς λόγους ότι δεν πίεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνταχθεί με το Οχι. Και μπορεί να μην απείλησε με παραίτηση, όπως επιμένει ο ίδιος, αλλά η διαφοροποίησή του ήταν σε τέτοιο σημείο, που έδωσε το δικαίωμα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή να πει ότι τη γραμμή της ΝΔ χαράσσει ο Αδωνης Γεωργιάδης. «Ψευδής η θεωρία ότι ο Αδ. Γεωργιάδης και ο Μ. Βορίδης σέρνουν τον Κυρ. Μητσοτάκη» μεταδόθηκε και αυτό στήριξε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Ομως, παρά τις διαψεύσεις και τις διευκρινίσεις, το κλίμα στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε βαρύνει πάρα πολύ, αρκετά πριν από την τελική μάχη στη Βουλή, καθώς σε αντιπολιτευόμενη εφημερίδα προς τη ΝΔ δημοσιεύθηκε ότι ο Αδωνης Γεωργιάδης απείλησε με παραίτηση. Αυτό το δημοσίευμα αξιοποιήθηκε στο έπακρο από τον επικοινωνιακό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου φρόντισαν μέσω φιλικών sites και blogs ακόμα και δεξιάς απόχρωσης να επιβαρύνουν περαιτέρω την ατμόσφαιρα στη ΝΔ.

Εξάλλου, η υπερκινητικότητα του Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος έχει καταφέρει να γίνει σημείο αναφοράς για τους σκληρούς δεξιούς ψηφοφόρους και να ανεβάσει πάρα πολύ τις πολιτικές του μετοχές, ενοχλεί τους καραμανλικούς και παράγοντες της σημερινής ηγεσίας.

Αν και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παρακολουθεί από απόσταση τα γεγονότα, δεν υιοθετεί πολλά απ’ όσα γίνονται. Και γι’ αυτό μόνο τυχαία δεν ήταν η κίνηση του Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα (βουλευτή Σερρών) που, μιλώντας εξ ονόματος όλων των καραμανλικών, έστειλε έμμεσο μήνυμα στον Αδώνη Γεωργιάδη, λέγοντας: «Στη ΝΔ δεν είμαστε μόνο φιλελεύθεροι στα οικονομικά, αλλά και στα κοινωνικά ζητήματα. Δεν μπορείς να είσαι το ένα χωρίς το άλλο». Είχε προηγηθεί και ο Ευάγγελος Αντώναρος, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και σταθερός συνομιλητής του Κώστα Καραμανλή, με αναφορές στον κοινωνικό φιλελευθερισμό, ενώ ετοιμάζεται και άλλο κτύπημα εντός των ημερών με επίκεντρο την οικονομία.

Αποστάσεις

από τον Σαµαρά

Παρά τις προσπάθειες της Ντόρας Μπακογιάννη –από τα πιο ιστορικά στελέχη σήμερα της ΝΔ με κοινή αποδοχή –να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει εσωκομματική ηρεμία (σ.σ.: ζητεί από όλους να κατευνάσουν τα πνεύματα), εντούτοις καταγράφεται μεγάλη ένταση σε πολλά επίπεδα.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι η έντονη κριτική που ασκείται από βουλευτές και στελέχη που πρόσκειται στον Αντώνη Σαμαρά, ενώ φιλικά προς τον πρώην πρωθυπουργό sites (π.χ. antinews) εξαπολύουν συνεχή πυρά στην ηγεσία της ΝΔ. Ο Αντώνης Σαμαράς, που συνομιλεί με πάρα πολλούς βουλευτές τελευταία στο γραφείο του στην οδό Δημοκρίτου, έχει πολλές ενστάσεις για πτυχές της αντιπολιτευτικής στρατηγικής που ακολουθεί η ΝΔ.

Αν και βασικός στόχος του είναι η πολιτική δικαίωση της περιόδου της πρωθυπουργίας του, ο Αντώνης Σαμαράς, που έκανε πρόσφατα μια ομιλία στη Ρώμη σε εκδήλωση του ΕΛΚ με το βλέμμα στην Ελλάδα, δεν φείδεται σχολίων σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις κρατώντας σαφείς αποστάσεις από την ηγεσία της ΝΔ. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές κινήσεις του ήταν ότι την ημέρα της ψηφοφορίας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου και ενώ οι πρώην πρόεδροι του κόμματος, ο Κώστας Καραμανλής και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης παρέστησαν και ψήφισαν Οχι, αυτός επέλεξε να είναι στην Πύλο. «Αυτά είναι τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον τόπο σήμερα;» φέρεται ότι είπε.

Και την ώρα που έλεγε αυτά στον τόπο καταγωγής του, στη ΝΔ φούντωνε η συζήτηση για την αλλαγή στο επικοινωνιακό επιτελείο με την τοποθέτηση της Μαρίας Σπυράκη ως εκπροσώπου Τύπου του κόμματος και την αντικατάσταση του Αδωνη Γεωργιάδη από τον Βασίλη Κικίλια στη θέση του τομεάρχη Αμυνας.

Η «υποβάθµιση»

του Αδωνη

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να πάρει το «χαρτοφυλάκιο» του Αδωνη Γεωργιάδη και να το δώσει στον Βασίλη Κικίλια, μέχρι πρότινος εκπρόσωπο Τύπου, πυροδότησε νέα ένταση, αν και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κινήθηκε πολύ έξυπνα και κράτησε χαμηλούς τόνους. Μάλιστα φωτογραφίστηκε με τον Βασίλη Κικίλια, ενώ εν μέσω αναρτήσεων και δημοσιευμάτων για την απουσία του από το πρώτο προσυνέδριο της Νίκαιας (βάφτιζε στη Μαγνησία), έσπευσε να φωτογραφιστεί στο εντευκτήριο της Βουλής και με τον έτερο αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη.

«Με τον φίλο μου πάνω απ’ όλα Κ. Χατζηδάκη, σχολιάζουμε γελώντας τα σημερινά πρωτοσέλιδα περί ανταρσίας μου» έγραψε στο twitter, αλλά και αυτή η κίνηση αξιοποιήθηκε από φίλια και «εχθρικά» ΜΜΕ για να συντηρηθεί το κλίμα εσωκομματικής αναταραχής.

«Ο Κυριάκος πετσόκοψε τις αρμοδιότητες του θυμωμένου Aδωνι. Βαθαίνει το ρήγμα» ήταν από τους βασικούς τίτλους της «Δημοκρατίας», ενώ σε τμήμα της ΚΟ αυτό ήταν η βασική θεωρία. Οι πιο μυημένοι όμως έλεγαν ότι αυτή η εσωκομματική αναταραχή θυμίζει την περίοδο 1990-1993 και δίνει την εντύπωση ότι υπάρχει αντιπαράθεση με το ευρύτερο σύστημα Σαμαρά. Η επιλογή του Μητσοτάκη να «υποβαθμίσει» τον Γεωργιάδη, όπως λένε όσοι τον εχθρεύονται, ήταν μονόδρομος, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη. Επί της ουσίας ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε στο ερώτημα, «ποιος είναι ο αρχηγός και έδωσε την απάντησή του». Εξάλλου, αυτή η κίνηση ήταν αναμενόμενη εδώ και πάρα πολλούς μήνες, καθώς είχε τεθεί πολλάκις στο τραπέζι από φιλελεύθερα στελέχη η εισήγηση για κατάργηση της θέσης του αντιπροέδρου.

Ο Αδωνης Γεωργιάδης, που είχε συμμαχήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον δεύτερο γύρο των εκλογών δίνοντάς του ένα κρίσιμο ποσοστό, αναγνωρίζει πολύ καλά μέχρι πού μπορεί να πάει. Ο άνθρωπος για τον οποίο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης φέρεται να έχει πει στον νυν πρόεδρο της ΝΔ «δεν θα χάσουμε την αρχηγία για μια αντιπροεδρία», ζυγίζει και σταθμίζει τις κινήσεις του.

Πολλοί λένε ότι ενδιαφέρεται μόνο να αυξήσει την επιρροή του για να γίνει πρώτος βουλευτής στη Β’ Αθηνών, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα σε όλες σχεδόν τις γαλάζιες συνάξεις τόσο στη Βουλή όσο και στα πολιτικά στέκια του Κολωνακίου, κυριαρχούσε το ερώτημα: «Πού το πάει ο Αδωνις; Θέλει να κάνει κόμμα ο Αδωνις;». «Κρύβεται από πίσω ο Σαμαράς;». Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, παλαιά «πολιτική αλεπού» που ξέρει τη Δεξιά όσο λίγοι, αν και είχε διακόψει την επαφή του με τον Αδωνη Γεωργιάδη, τον στήριξε πολλές φορές δημόσια την προηγούμενη εβδομάδα.

Επιστολή µε υπονοούµενα

Την ίδια στιγμή, αποστασιοποιημένος είναι και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που επίσης έχει πάρα πολλές ενστάσεις για τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κίνηση του προσωπικού και πολιτικού του φίλου Νίκου Καραχάλιου να στείλει επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη επικρίνοντας και με ειρωνικό ύφος τις επιλογές του, άναψε νέα εστία έντασης. Παρά το γεγονός ότι δεν δόθηκε η προβολή που έπρεπε από αρκετά ΜΜΕ, ο πρώην γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού που διατηρεί άριστη σχέση με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ εκτόξευσε βολές κατά της πολιτικής που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ επιτέθηκε ευθέως στον Τάκη Θεοδωρικάκο και τη Μαρία Σπυράκη, σημειώνοντας ειρωνικά ότι «έχουν τεχνογνωσία που φθάνει μέχρι την Κομμουνιστική Αριστερά, καθώς διετέλεσαν αντίστοιχα γραμματέας της ΚΝΕ και μέλος της ΠΑΣΠ».

Μεγάλη γκρίνια υπάρχει στο καραμανλικό στρατόπεδο για τη Μαρία Σπυράκη, ενώ από διάφορα συστήματα εντός της ΝΔ διέρρευσε στην πολιτική αγορά ότι υπό παραίτηση ήταν και ο στενός σύμβουλος επί θεμάτων στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη Τάκης Θεοδωρικάκος, που λέγεται ότι είχε διαφωνίες για τις αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο.

Σε αναζήτηση ισορροπιών

Σε αυτό το κλίμα νέα αναταραχή προκάλεσε στην καραμανλική πτέρυγα η ανακοίνωση των μελών του επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, καθώς όπως λένε σε αυτό πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε πρόσωπα από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Με σκεπτικισμό αντιμετώπισε και τμήμα της ΚΟ το νέο εξωθεσμικό όργανο που συγκρότησε ο πρόεδρος της ΝΔ και στο οποίο συμμετέχουν 12 πρόσωπα – σύμβουλοί του, άνθρωποι από τον δημόσιο τομέα, την εκπαίδευση, το πανεπιστήμιο, την αγορά, την πραγματική οικονομία.

Η γκρίνια είναι μεγάλη καθώς ομάδα βουλευτών, τόσο από το καραμανλικό όσο και από το σαμαρικό στρατόπεδο, σημειώνει ότι το κόμμα και η ΚΟ έχουν αδρανοποιηθεί με κεντρική επιλογή, το κόμμα ως συλλογική οντότητα περιθωριοποιήθηκε και πλέον μπαίνουν μπροστά νέα εξωθεσμικά όργανα που ναι μεν υπηρετούν το πνεύμα της διεύρυνσης, αλλά απέχουν πάρα πολύ από την παραταξιακή συνείδηση και το αίσθημα του μέσου νεοδημοκράτη. «Ναι στη διεύρυνση, αλλά με σύνθεση και με ισορροπίες» λένε, διαφωνώντας κάθετα με το «κόμμα Κυριάκου» που στήνεται μεθοδικά, όπως υποστηρίζουν.

«Η ΝΔ είναι ένα αρρωστημένο κόμμα με πολλές παθογένειες που τίποτα δεν αλλάζει» έλεγε στα «ΝΕΑ» πολύπειρος κοινοβουλευτικός με μακρά κομματική διαδρομή και ανέφερε ότι ο ιός της εσωστρέφειας είναι διαχρονικός και δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. «Αυτό συμβαίνει και τώρα. Νέος αρχηγός, νέο δόγμα, νέες συνταγές και άλλη νοοτροπία. Αυτό δεν αρέσει. Κάθε νέο τρομάζει, πόσω μάλλον αυτό που βλέπουν, δεν το ξέρουν και δεν το κατανοούν» υπογράμμισε άλλο στέλεχος, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή.