Από τη «δεξαμενή» των 30άρηδων και 40άρηδων του κόμματος επιχειρεί να χτίσει τη γαλάζια εμπροσθοφυλακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με προφανή επιδίωξη να διεισδύσει στα πιο νεανικά κοινά του εκλογικού σώματος που έχουν απομακρυνθεί από τη ΝΔ τουλάχιστον από τις ευρωεκλογές του 2014.

Η στόχευση φάνηκε και στις αλλαγές του επικοινωνιακού επιτελείου της ΝΔ, το οποίο σήμερα αναλαμβάνει και επισήμως καθήκοντα. Από τη ΔΕΘ, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκπέμψει το μήνυμα ότι η ανανέωση των στελεχών είναι προτεραιότητά του, ενώ στην Πολιτική Επιτροπή είχε σχεδόν προειδοποιήσει και το πολιτικό δυναμικό του κόμματος που παρέμενε διαχρονικά αλώβητο: «Προχωράμε στην προγραμματική και στελεχιακή μας ανανέωση και διευρύνουμε την κοινωνική και πολιτική μας απήχηση».

Η επιμονή και η βούληση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συνεργάζεται και να δίνει βασικούς ρόλους σε νέα στελέχη συνδέονται και με τις χαμηλές επιδόσεις της ΝΔ στους νέους ψηφοφόρους, όπως αναγνωρίζουν και στο κομματικό επιτελείο. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, για παράδειγμα, και στις ηλικίες 18-24 ετών η εκλογική επιρροή της ΝΔ ήταν πολύ χαμηλή, μόλις 17%. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που η ΝΔ επικεντρώνεται στη νέα γενιά και στις προσυνεδριακές της διαδικασίες. Το πρώτο προσυνέδριο της Νίκαιας αφορούσε την εργασία και την ανεργία που πλήττει πρωτίστως τους νέους, ενώ το επόμενο στην Πάτρα, στις 21 Οκτωβρίου, θα ασχοληθεί με το θέμα της παιδείας.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. Ενδεικτικό του βάρους που δίνει η ΝΔ στην προσέλκυση των νέων είναι ότι το ερωτηματολόγιο του δεύτερου προσυνεδρίου απευθύνεται κυρίως σ’ αυτήν τη γενιά. Μία από τις ερωτήσεις είναι «ποια θα έπρεπε να είναι η βασική προτεραιότητα μιας κυβέρνησης για τους νέους». Ζητείται επίσης απάντηση για τους τρόπους αναβάθμισης του Λυκείου, ενώ οι πολίτες ερωτώνται και για το brain drain. Δηλαδή, για το πώς θα ανακοπεί η φυγή των νέων με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Ακόμη ζητούνται απαντήσεις για το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, καθώς είναι γνωστή η θέση της ΝΔ υπέρ της λειτουργίας και μη κρατικών ΑΕΙ.

Το στοίχημα της ανανέωσης περνά πλέον και μέσα από συγκεκριμένα στελέχη. Στην πρώτη γραμμή πυρός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρίσκεται ως αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου ο 36χρονος ψυχολόγος Νίκος Ρωμανός, ο οποίος είχε ήδη σημαντική συμβολή στον τομέα της επικοινωνίας αφού το αντικείμενό του στη γραμματεία ήταν τα social media και επιμελούνταν και τον προσωπικό λογαριασμό twitter του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αρκετοί νέοι επιστήμονες –πολλοί απ’ αυτούς και με εμπειρία από την αγορά εργασίας –στελεχώνουν σήμερα νευραλγικές θέσεις της ΝΔ. Και είναι πολύ πιθανόν κάποιοι απ’ αυτούς να επιλεγούν για πιο κεντρικούς ρόλους στο κόμμα. Αναπληρωτής γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού είναι ο 34χρονος δικηγόρος Νίκος Σωτηρόπουλος, όπως και ο 36χρονος ηλεκτρολόγος μηχανικός Κώστας Μπακογιάννης. Τριαντάρηδες ως επί το πλείστον βρίσκονται και στη γραμματεία παραγωγικών τομέων της ΝΔ. Γραμματέας είναι ο 36χρονος Βασίλης Ξυπολυτάς, ιδιοκτήτης δύο startup εταιρειών, ενώ αναπληρωτές γραμματείς είναι ο 31χρονος δικηγόρος Χρήστος Θεοδωρόπουλος και ο 31χρονος οικονομολόγος Ελευθέριος Παπαγεωργίου.

Στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκονται στα ταξίδια του στο εξωτερικό ακόμη δύο εκπρόσωποι της γενιάς των 30άρηδων: ο 38χρονος γραμματέας διεθνών σχέσεων του κόμματος Γιάννης Σμυρλής και ο 36χρονος διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου. Αλλά και στη γραμματεία επιστημονικών φορέων καθήκοντα αναπληρωτή έχει ο 33χρονος δικηγόρος Γιώργος Κώτσηρας, ο οποίος έχει ήδη επιστρατευθεί –όπως και ο Ρωμανός –για τη μάχη της ΝΔ στα τηλεοπτικά πάνελ. Κεντρικό ρόλο σε αυτό έχουν από μήνες, εξάλλου, οι αναπληρωτές εκπρόσωποι Τύπου Κώστας Κυρανάκης και Σοφία Ζαχαράκη.

ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ. Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι η τροφοδοσία της ΝΔ με φρέσκα πρόσωπα και μέσω του Μητρώου Στελεχών. Από το περασμένο φθινόπωρο περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν υποβάλει αιτήσεις στο Μητρώο Στελεχών. Οπως προκύπτει από την επεξεργασία των δεδομένων των υποψηφίων, ο μέσος όρος ηλικίας των ενδιαφερομένων είναι 42 ετών, ενώ πάνω από 50% έχουν ένα μεταπτυχιακό.

Στο μεταξύ, με γνωστούς καθηγητές στελεχώνεται το επιστημονικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» έπειτα από χθεσινή απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάνθης Χατζηβασιλείου και γενική διευθύντρια η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Μπότσιου. Μέλη είναι οι καθηγητές Γιώργος Γεραπετρίτης, Μιχάλης Αργυρού, Θοδωρής Πελαγίδης, Αγγελος Συρίγος, Σπύρος Βλαχόπουλος, Χρήστος Ταραντίλης, Γιώργος Πρεβελάκης.