Τώρα που η σκόνη σχετικά με τη διαδικασία εκλογής αρχηγού κατακάθεται διαφαίνονται οι λεπτές ισορροπίες που κράτησε το προηγούμενο διάστημα ο Νίκος Αλιβιζάτος. Ο συνταγματολόγος, επικεφαλής της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας, ήταν εκείνος που ανέλαβε να συμβιβάσει τις επιθυμίες όλων των υποψηφίων, ενώ όρισε και τον πήχη της συμμετοχής –πάνω από τις 200.000 ψηφοφόρους –για να θεωρηθεί επιτυχές το εγχείρημα.

Τις τελευταίες μέρες, μετά την οριστικοποίηση του χρονοδιαγράμματος των εκλογών, ήταν φανερή η δυσφορία από το στρατόπεδο του Σταύρου Θεοδωράκη, ενώ και επιτελικά στελέχη άλλων υποψηφίων σχολίαζαν τον τρόπο που τελικά η Χαριλάου Τρικούπη κατάφερε να περάσει τη θέση της για τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής. Με αφορμή το χθεσινό τηλεοπτικό ντιμπέιτ, ωστόσο, ο Νίκος Αλιβιζάτος φρόντισε να βάλει τέλος στη συζήτηση για την επανεξέταση των δύο καταλόγων, ένα μητρώο μελών και ένα φίλων, διαβεβαιώνοντας ότι το θέμα πρέπει να θεωρείται λήξαν. Από πολλούς ερμηνεύτηκε και ως κίνηση κατευνασμού της Σεβαστουπόλεως που υπεραμύνεται του διπλού μητρώου ψηφοφόρων.

«Εχει τελειώσει το θέμα με τις λίστες και δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά. Αυτά είναι λυμένα, κάποιοι, δεν ξέρω ποιοι, τα ανοίγουν. Είναι τελείως λυμένα. Δεν μπορεί να παγιδεύσεις κάποιον που πάει να ψηφίσει αρχηγό ως μέλος ενός κόμματος. Για όνομα του Θεού. Εγώ δεν θα φέρω τέτοιο θέμα προς συζήτηση», τόνισε ο συνταγματολόγος (Action 24), συμπληρώνοντας πως «όποιος θέλει να γίνει μέλος του νέου κόμματος θα το δηλώνει ρητά, όποιος απλώς θέλει να ψηφίσει, ψηφίζει χωρίς να δηλώσει οτιδήποτε. Αυτό έχει ληφθεί ως απόφαση από την πρώτη στιγμή. Δεν μπορεί, δηλαδή, επειδή κάποιος πάει να ψηφίσει να γίνεται αυτόματα μέλος κάποιου κόμματος».

Παράλληλα, ο Αλιβιζάτος εμφανίστηκε ενωτικός: «Θεωρώ πολύ θετικό να έχουν διαφορετικές απόψεις οι υποψήφιοί μας έστω και αν πρόκειται να γίνουν μέλη του ιδίου κόμματος. Αυτά που ενώνουν τους υποψηφίους μας θα είναι περισσότερα απ’ αυτά που τους χωρίζουν», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως αν οι ψηφοφόροι περάσουν τις 200.000 θα είναι «μεγάλη επιτυχία», ενώ αν «πλησιάσουν τις 300.000, όπως θέλω να πιστεύω, θα είναι θρίαμβος».

Η απάντηση της Φώφης. Aπό την Κρήτη η Φώφη Γεννηματά απάντησε στις κατηγορίες περί «φυγομαχίας» από τη συζήτηση για το φύλο, κάνοντας λόγο για προβοκάτσια εναντίον της. «Ολο αυτό που γίνεται σε βάρος μου ότι δήθεν η Κοινοβουλευτική Ομάδα ψηφίζει και εγώ είμαι απούσα είναι απολύτως κακόπιστη κριτική και αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας. Το νομοσχέδιο είχε ανακοινωθεί ότι θα να συζητηθεί την περασμένη Πέμπτη και είχα κρατήσει το πρόγραμμά μου κενό.Την τελευταία στιγμή, και ενώ γνώριζαν ότι αρχές της εβδομάδος θα έλειπε ακόμα και ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ, επέμεναν και έβαλαν τη συζήτηση σε μια μέρα εξαιρετικά δύσκολη για εμάς», εξήγησε η Γεννηματά, η οποία ξεκαθάρισε τη θέση της και για την απουσία της στην ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης. «Επειδή το συνδέουν κάποιοι με το σύμφωνο συμβίωσης, να τους θυμίσω ότι εγώ ήμουν που έδωσα οδηγίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης. Τι ακριβώς ισχυρίζονται; Είναι δυνατόν να λένε ότι διαφωνώ με δικές μου οδηγίες; Πόση κακοπιστία πια;», σχολίασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Το βράδυ η Γεννηματά βρέθηκε σε εκδήλωση στην πλατεία του Νέου Ηρακλείου Αττικής. «Από το Ηράκλειο στο Νέο Ηράκλειο, είμαστε κάθε μέρα πιο δυνατοί, πιο ενωμένοι, πιο αποφασισμένοι», ήταν το δικό της μήνυμα την ώρα που οι άλλοι υποψήφιοι ξεκινούσαν τη δική τους τηλεμαχία.