Η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση των επίδοξων ηγετών του νέου φορέα έδωσε μια πρώτη γεύση για το πολιτικό τους στίγμα. Με αισθητή την απουσία της Φώφης Γεννηματά – καθώς σχεδόν όλοι οι παριστάμενοι αναφέρθηκαν σ’ αυτή- και με κανόνες γνώριμους για τους Έλληνες λάτρεις των τηλεμαχιών, οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Ραγκούσης και Γιάννης Μανιάτης ανέδειξαν για πρώτη φορά δημόσια τις διαφορές τους.

Οι υποψήφιοι απάντησαν όλα τα ερωτήματα που πλανώνται τον τελευταίο καιρό. Ο Σταύρος Θεοδωράκης εμφανίστηκε πιο άνετος, κάτι που μπορεί να αποδοθεί και στην τηλεοπτική του εμπειρία. Δεσμεύτηκε να παραμείνει στην παράταξη ακόμα κι αν χάσει, καλώντας την Φώφη Γεννηματά να πράξει το ίδιο.

Με την ερώτησή του στον Γιώργο Καμίνη, σχετικά με την διπλή ιδιότητα του αρχηγού και του δημάρχου, ανάγκασε τον Καμίνη να αναφερθεί στο θέμα: «Το έκανε ο Ρέντσι, το έκανε και ο Συράκ», απάντησε ο δήμαρχος Αθηναίων, τονίζοντας πως «το θέμα είναι πώς κατανέμει κανείς δημιουργικά το χρόνο του. Εδώ δεν πάμε για ένα αρχηγικό κόμμα, πάμε να φτιάξουμε συλλογική ηγεσία όπου θα έχουμε όλοι ρόλο. Πάντοτε στη ζωή μου έκανε δύο πράγματα με επιτυχία και συνέπεια».

Ο Θεοδωράκης, με την σειρά του, αναγκάστηκε να απαντήσει στην ερώτηση του Γιάννη Μανιάτη σχετικά με την πτώση των ποσοστών του Ποταμιού: «Η ΔΗΑΝΑ απέτυχε; Ο Κύρκος απέτυχε; Ο Μάνος απέτυχε; Το ίχνος που αφήνει κάθε κόμμα δεν είναι πάντα ανάλογο με τα ποσοστά του. Χρειάζεται τολμηρότητα και γρήγορες αποφάσεις», σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Η εμφάνιση του δημάρχου Αθηναίων είχε τα δικά της highlights, με το επιτελείο του να επιδιώκει έναν ενωτικό και σοβαρό τόνο: «θα πρέπει να πάμε σε ένα ενιαίο κόμμα με τάσεις φυσικά, όπως όλα τα σύγχρονα κόμματα σε όλες τις ευνομούμενες δημοκρατίες. Δεν το θέτω ως προϋπόθεση. Θα πρέπει να πάμε με συμφωνίες. Θα πρέπει να σεβαστούμε την ιστορία όλων. Τα κόμματα δεν καταργούνται με διατάγματα», σχολίασε ο δήμαρχος Αθηναίων σχετικά με το αν προκρίνει ένα πολυκομματικό ή ένα πολυτασικό κόμμα.

«Η παράταξή μας γεννήθηκε το 1974, γιατί κατάφερε να αμφισβητήσει όλα τα μετεμφυλιακά κατεστημένα. Σήμερα για να αναγεννηθεί, πρέπει να αμφισβητήσει όλα όσα οδήγησαν την χώρα μας στην χρεοκοπία. Ο λαός μας χρειάζεται μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας», τόνισε στο καταληκτικό του σχόλιο ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ λίγο νωρίτερα είχε κάνει λόγο για ενοποίηση του ιστορικού αφηγήματος, « ανεξαρτήτως των συγκυριακών στιγμών που υπηρέτησε ο Κώστας Σημίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Βαγγέλης Βενιζέλος».

Ο Γιάννης Μανιάτης διαφώνησε με τον διαχωρισμό μεταξύ παλιού και νέου, ενώ υπερασπίστηκε το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας πως «όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου ανέλαβε την χρεοκοπημένη χώρα από την διακυβέρνηση Καραμανλή θα μπορούσαμε να παραδώσουμε στον επόμενο. Δεν το πράξαμε, προτάξαμε το πατριωτικό μας καθήκον και κρατήσαμε τη χώρα όρθια. Προφανώς και έγιναν επιμέρους λάθη, όμως το τελικό ισοζύγιο ήταν θετικό». Ο Γιάννης Ραγκούσης, από την άλλη, επέλεξε έναν σχετικά προβοκατόρικο δρόμο και εκτοξεύοντας τα πυρά κατά κύριο λόγο προς την Νέα Δημοκρατία, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως ο «Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να παραιτηθεί από την ηγεσία της ΝΔ αν δεν πάρει την αυτοδυναμία».

Παρότι η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, εντός και εκτός του τηλεοπτικού πλατό, ήταν φανερό πως οι υποψήφιοι αρχηγοί «έπαιξαν μπάλα» στο γήπεδό τους. Εμφανίστηκαν διαβασμένοι, αν και οι περισσότεροι ακόμα αμήχανοι. Έδωσαν, ωστόσο, απαντήσεις στις ερωτήσεις που όλοι θέλουν να κάνουν, αφήνοντας ανοιχτό πεδίο για τις μελλοντικές τηλεοπτικές τους συναντήσεις.