Στις αρνητικές επιδόσεις της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας εστιάζει και πάλι η ΝΔ, επιχειρώντας να αλλάξει ατζέντα και να αφήσει πίσω της το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου. Ηδη από χθες η αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ, επιτίθεται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική οικονομία αποτελεί τη μεγαλύτερη «αρνητική έκπληξη».

Γιατί η ΝΔ στράφηκε γρήγορα στη γνώριμη αντιπολιτευτική τακτική της για τα θέματα της οικονομίας; Στην Πειραιώς γνωρίζουν καλά πως το νομοσχέδιο «τραυμάτισε» σοβαρά τον κυβερνητικό συνασπισμό –αφού πέρασε με τη στήριξη μόλις 141 βουλευτών της -, όμως παράλληλα «πλήγωσε» και τη δική της εικόνα με την πλήρη απόρριψη των αλλαγών, κάτι που σχολιάστηκε έντονα από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Επί ημέρες η ΝΔ εμφανιζόταν να έχει δύο, ακόμη και τρεις διαφορετικές απόψεις για το θέμα της ταυτότητας φύλου. Υπήρχαν βουλευτές που είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου διότι το επιτάσσει η ευρωπαϊκή ταυτότητά της, άλλοι που ζητούσαν την καταψήφισή του και κάποιοι που ζητούσαν το κόμμα να παρουσιάσει μια θέση που να συμβιβάζει τις διαφορές. Η εικόνα τριχοτόμησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και οι διαφωνίες αποτυπώθηκαν μάλιστα ανάγλυφα στην πρόσφατη συνεδρίαση των τομεαρχών. Ουσιαστικά δηλαδή με το νομοσχέδιο ήρθε στην επιφάνεια η μόνιμη σύγκρουση των δύο «κόσμων» της ΝΔ, της συντηρητικής και της πιο κεντρώας πτέρυγάς της. Πολλοί γαλάζιοι βουλευτές, ειδικά στην περιφέρεια, οι οποίοι διατηρούν στενούς δεσμούς με την Εκκλησία, ακόμη κι αν δεν δέχθηκαν πιέσεις, προβληματίστηκαν έντονα και έκλιναν περισσότερο προς την καταψήφιση του νομοσχεδίου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ. Ολα αυτά συνέβαιναν δε ενώ το καλοκαίρι στελέχη του κόμματος αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν συναντηθεί με συλλόγους και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και είχαν δείξει πως συμμερίζονται τα αιτήματά τους. Μάλιστα, αυτή η συνάντηση αποτέλεσε «όπλο» στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την Ολομέλεια. Οι κυβερνητικές βολές ότι τελικά η ΝΔ αντί να υπερψηφίσει ένα προοδευτικό νομοσχέδιο έχει περάσει στον… σκοταδισμό δεν άφησαν αδιάφορη την Πειραιώς, γι’ αυτό και προκρίθηκε η λύση η ΝΔ να προτείνει δική της τροπολογία και να καλέσει την κυβέρνηση να την υπερψηφίσει.

Αλλά και αυτή η τακτική δεν έβρισκε σύμφωνη όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Βουλευτές από το συντηρητικό μπλοκ που επιθυμούσαν την καταψήφιση του νομοσχεδίου έλεγαν «γιατί να μην καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο αφού ξέρουμε ότι κάποιοι από τους ΑΝΕΛ θα διαφοροποιηθούν;». Τελικά με τον κίνδυνο η αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορηθεί ότι είναι υπερσυντηρητική και χάνει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, οι βουλευτές της ΝΔ ανέτρεξαν ακόμη και στον ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνο Καραμανλή, επικαλούμενοι ότι εκείνος πρώτος έφερε ρύθμιση για τη δυνατότητα διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου το 1976. Παράλληλα, τόνιζαν ότι οι επίμαχες ρυθμίσεις έγιναν «στο πόδι» και έφτασαν στη Βουλή χωρίς επαρκή διάλογο.

«ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ». Υπό αυτά τα δεδομένα, η ΝΔ στρέφεται ξανά στα θέματα καθημερινότητας και της οικονομίας, στηλιτεύοντας τις αστοχίες της κυβέρνησης. Αλλωστε, το Μαξίμου –σημειώνουν στη ΝΔ –αρχίζει και πάλι τους πανηγυρισμούς «για αλλαγή του κλίματος και για ανάκαμψη της οικονομίας». Ετσι, χθες η τομεάρχης Οικονομίας και ΑνάπτυξηςΝτόρα Μπακογιάννηεπιτέθηκε στην κυβέρνηση, αναφέροντας πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια παγίδα χαμηλής ανάπτυξης. «Αποτελεί τη μεγαλύτερη «αρνητική έκπληξη» της έκθεσης του ΔΝΤ ανάμεσα στα αναπτυγμένα κράτη, καθώς την περίοδο 2015-2018 καταγράφει απόκλιση των αρχικών προβλέψεων της τάξης του -1,5%» σχολίασε. Στην ίδια κατεύθυνση, ο σύμβουλος Δημοσιονομικής Πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχασε τρία χρόνια και αφήνει πίσω της αναιμική ανάπτυξη».