Το ριζικό λίφτινγκ στην επικοινωνιακή ομάδα της ΝΔ αναθέρμανε και πάλι τα σενάρια ενός δομικού ανασχηματισμού και στους τομεάρχες του κόμματος. Οι αλλαγές έχουν «κλειδώσει», όπως αναφέρουν πηγές της Πειραιώς, καθώς εδώ και καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης περνάει από «κόσκινο» τους τομεάρχες μελετώντας τις επιδόσεις τους. Επιδίωξή του είναι στο σχήμα της «σκιώδους κυβέρνησης» να παραμείνουν αυτοί που παράγουν έργο και δεν παρεκκλίνουν από τη γραμμή του κόμματος, αλλά ταυτόχρονα να μπουν στους τομείς πρόσωπα που θα σηματοδοτήσουν τον αέρα ανανέωσης στη ΝΔ. Αυτό όμως που δεν έχει οριστικοποιηθεί είναι το πότε θα γίνει μια τέτοια αναδόμηση και στους τομεάρχες.

Το νέο ερώτημα στο γαλάζιο στερέωμα έχει να κάνει με το χρονοδιάγραμμα αυτών των αλλαγών. Ενα σενάριο θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη –σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς –να προχωράει σε αλλαγές στους τομεάρχες του τον Δεκέμβριο. Θέλει δηλαδή, όπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, να συνδυάσει τις μετακινήσεις στους υπευθύνους των τομέων και με το 11ο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι το κόμμα βρίσκεται σε μια διαρκή κατάσταση αλλαγής και ανανέωσης.

Ο ακριβής χρόνος για ένα νέο λίφτινγκ στο κόμμα θα εξαρτηθεί πάντως –όπως αναφέρουν υψηλόβαθμοι παράγοντες του κόμματος –και από το πότε θα γίνει ανασχηματισμός στην κυβέρνηση. «Θα ήταν λογικό ο πρόεδρος της ΝΔ να περιμένει πρώτα έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό ούτως ώστε να βάλει απέναντί τους τα κατάλληλα πρόσωπα». Προσθέτουν δε πως ένας πρόωρος ανασχηματισμός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη –χωρίς να έχει προηγηθεί αντίστοιχος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ –ίσως να έδινε την εντύπωση ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει πρόβλημα στο εσωτερικό της. Συνεπώς, λένε, θα συνυπολογιστούν στην απόφασή του και οι κινήσεις της κυβέρνησης.

Τομεάρχες στο «κόκκινο»

Το σίγουρο είναι πάντως ότι ο προσωπικός υπολογιστής του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει τη λίστα με αυτούς που αξιολογούνται θετικά και με αυτούς που κόβονται. Η βαθμολογία τους προκύπτει από ένα point system που αξιολογεί τις ερωτήσεις που κάνουν στη Βουλή, την παρουσία τους στα μέσα ενημέρωσης, τη γενικότερη συμπεριφορά τους. Η γκρίνια της καραμανλικής πτέρυγας για τον Αδωνη Γεωργιάδη συνεχίζεται, αλλά είναι αμφίβολο εάν τον αφορούν οι επικείμενες αλλαγές, αφού ήδη έχασε το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Αμυνας που κατέληξε στον Βασίλη Κικίλια. Επίσης, στις όποιες αλλαγές δεν αποκλείεται να μετρήσουν παραπτώματα και λεκτικές υπερβολές τομεαρχών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η περιβόητη ερώτηση για το «Τάμα του έθνους», εξάλλου, που έπειτα από εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε αποσυρθεί, εξακολουθεί να τροφοδοτεί τις συζητήσεις για τις νέες αλλαγές, καθώς την είχαν υπογράψει αρκετοί τομεάρχες και αναπληρωτές τομεάρχες, όπως οι Θόδωρος Καράογλου, Κώστας Κατσαφάδος και Σάββας Αναστασιάδης. Μάλιστα, ο αρχηγός της ΝΔ έχει ήδη καρατομήσει τον Γιώργο Κασαπίδη από τον τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης, θεωρώντας ότι είχε υποπέσει σε διπλό παράπτωμα, διαφοροποιούμενος από την κεντρική γραμμή του κόμματος και στο θέμα του «τάματος» και στο θέμα της φέτας.

Την ίδια ώρα, ερωτηματικό αποτελεί αν το καινούργιο οργανόγραμμα των τομεαρχών θα ακολουθεί το σημερινό. Δηλαδή με έναν τομεάρχη –απέναντι σε κάθε υπουργό –και με δύο ή και σε κάποιες περιπτώσεις τρεις αναπληρωτές. Εκτιμάται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ακολουθήσει αυτή την τακτική σε μια προσπάθεια να κρατήσει τις ισορροπίες και να ικανοποιήσει όλες τις πτέρυγες του κόμματος. Εντούτοις, βουλευτές της ΝΔ θεωρούν ότι ένα τέτοιο σχήμα με αρκετούς αναπληρωτές είναι δυσλειτουργικό. Ο γενικότερος σχεδιασμός για ανανέωση και αναδιάρθρωση στο δυναμικό της ΝΔ δεν αποκλείεται να παρασύρει και άλλες θέσεις. Για παράδειγμα, ειδικά το καλοκαίρι υπήρχαν παράπονα για τις απουσίες πολλών βουλευτών από σημαντικά νομοσχέδια. Ετσι, είναι πιθανόν να υπάρξουν παρεμβάσεις για την καλύτερη λειτουργία και τον συντονισμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.