Το πρώτο χτύπημα ήρθε χθες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαμηλώνει τον πήχη των προβλέψεων αναφορικά με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθηλώνοντας μάλιστα σε μόλις 1% την εκτίμηση για το 2022, όταν ακόμα η Ελλάδα θα κυνηγά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Το δεύτερο χτύπημα αναμένεται σήμερα. Το Ταμείο θα ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με τις κρίσιμες νεότερες προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αν επιμείνει στην τελευταία εκτίμησή του, σύμφωνα με την οποία του χρόνου το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα ξεπεράσει το 2,2% του ΑΕΠ αντί για 3,5% που απαιτεί το πρόγραμμα, το ενδεχόμενο να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρας έως και πάνω από 2 δισ. ευρώ το 2018 έρχεται απειλητικά κοντά.

Το Σάββατο, στην Ουάσιγκτον, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν αναλυτικά με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για προβλέψεις, θέσεις και προθέσεις ενόψει της έναρξης της κρίσιμης τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στις 23 Οκτωβρίου, όταν Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Φρανσέσκο Ντρούντι και Νικόλα Τζιαμαρόλι θα βρίσκονται για μια ακόμα φορά στην Αθήνα.

Στους κόλπους της κυβέρνησης αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών, ο παράγοντας ΔΝΤ θεωρείται κρίσιμος για τις εξελίξεις των επόμενων μηνών. Ο συμβιβασμός με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο θέμα της διενέργειας ελέγχου ποιότητας ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών έβγαλε από το προσκήνιο έναν παράγοντα ανησυχίας, αλλά ο κίνδυνος των νέων μέτρων παραμένει περισσότερο από ενεργός. Οι πιθανότητες να απαιτηθεί εμπροσθοβαρής υλοποίηση των ήδη ψηφισμένων περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο, ακόμα και από το 2018, αποτελούν κυβερνητικό εφιάλτη.

ΑΝΩΜΑΛΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ. Επί του παρόντος, οι προβλέψεις για τη δυναμική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μάλλον απογοητεύουν.

Πέρυσι, τέτοια εποχή, το Ταμείο προέβλεπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα ήταν 2,8% φέτος, όταν η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό έθετε τον πήχη στο 2,7%. Και οι δύο διαψεύστηκαν παταγωδώς. Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η συνακόλουθη αβεβαιότητα η οποία είχε σκιάσει για περίπου οκτώ μήνες την ελληνική οικονομία –από τον Οκτώβριο του 2016 η αξιολόγηση έκλεισε τον Μάιο του 2017 –στοίχισαν ακριβά. Τώρα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα είναι 1,8%, πρόβλεψη την οποία συμμερίζεται και το ΔΝΤ. Το οικονομικό επιτελείο στοιχηματίζει σε υπέρβαση του στόχου, αναλυτές επισημαίνουν ότι για να βγουν τα νούμερα σε καθένα από τα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους θα πρέπει η οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό τουλάχιστον 3%. Ακόμα, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.

Για το 2018, οι νεότερες προβλέψεις του Ταμείου βάζουν τον πήχη της ανάπτυξης στο 2,6%, πάνω από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για επέκταση με ρυθμό 2,4%.

Η αξιολόγηση όμως δεν έχει καν αρχίσει και τα χαρτιά του Ταμείου για πιθανά νέα μέτρα τα οποία μπορούν να βάλουν φωτιά στις διαπραγματεύσεις παραμένουν κλειστά. Ολοι οι εμπλεκόμενοι συνομολογούν την ανάγκη η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, αλλά οι καθυστερήσεις δίνουν ηχηρό «παρών» κάνοντας τον στόχο αμφίβολο και τις επιπτώσεις, σε περίπτωση επιβεβαίωσης των κινδύνων, προδιαγεγραμμένες.

Μια ανάλογη προσγείωση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας του χρόνου είναι ικανή να πυροδοτήσει πολλαπλάσιες απαιτήσεις πρόσθετων δημοσιονομικών παρεμβάσεων.

Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ. Αίσθηση προκαλούν και οι προβλέψεις του Ταμείου αναφορικά με την πορεία της ανεργίας, ένα πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση δίνει μάχη εντυπώσεων προκειμένου να πείσει για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης ακόμα και όταν τα επίσημα στοιχεία (Εργάνη) δείχνουν ότι το 60% των νέων προσλήψεων αφορά σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης με τις αμοιβές των 400 ευρώ να κυριαρχούν.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει μείωση της ανεργίας στο 19% του εργατικού δυναμικού το επόμενο έτος, με τις μετρήσεις να γίνονται σε εθνικολογιστική βάση. Μετά και τις πρόσφατες αποκαρδιωτικές επισημάνσεις του Πολ Τόμσεν, σύμφωνα με τις οποίες θα χρειαστεί να φτάσουμε στο 2038 πριν η ανεργία επιστρέψει στην Ελλάδα στα προ κρίσης επίπεδα, οι προβλέψεις του Ταμείου επιμένουν σε σταδιακή αποκλιμάκωση. Το Ταμείο εκτιμά ότι η ανεργία θα υποχωρήσει από 23,6% πέρυσι σε 22,3% φέτος και 20,7% το επόμενο έτος. ενώ για τον πληθωρισμό αναμένεται μεν επιτάχυνση με τον εναρμονισμένο δείκτη όμως να παραμένει κάτω από το 2% ακόμα και έως το 2022. Ο εναρμονισμένος δείκτης πληθωρισμού αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 1,2%, για το 2018 με οριακή ενίσχυση εκτιμάται πως θα ανέλθει σε 1,3% και το 2022 θα είναι 1,7%. Στην ευρωζώνη στο ίδιο διάστημα θα ανέλθει σε 1,5%, 1,4% και 2%.