Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, το έντονα συγκρουσιακό κλίμα που επικρατούσε κατά τη συζήτηση για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Ο πρωθυπουργός, βλέποντας από νωρίς τις αντιδράσεις που υπήρχαν κατά του επίμαχου νομοσχεδίου, όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και στους κόλπους κυρίως του συγκυβερνώντος κόμματος, μετέβη στη Βουλή για να «λειάνει» την εκδήλωση απρόβλεπτων… συμπεριφορών διατηρώντας αρραγή την ενότητα της πλειοψηφίας.

Επιτέθηκε από τη μία κατά της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη αλλά ταυτόχρονα ζήτησε… «πλάτες» από το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Κάποια στιγμή, όμως, και το ΠΑΣΟΚ, που διαρκώς μας εγκαλεί για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, τους οποίους μάλλον από ενοχή που συγκυβερνήσατε με τον κο Βορίδη και τον κο Γεωργιάδη, τους αποκαλείτε ακροδεξιούς, θα πρέπει να παραδεχτεί ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πράξη μια σειρά από σημαντικές και δύσκολές προοδευτικές τομές.

Εσείς παρά τον αδιαμφισβήτητο προοδευτικό χαρακτήρα των κυβερνήσεων σας, κυβερνήσατε 24 χρόνια τη χώρα,

αλλά δεν τολμήσατε να προχωρήσετε σε αυτές τις μεγάλες δικαιωματικές τομές.Αλλά είναι αυτή η κυβέρνηση, που έχει κάνει πράξη το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, είναι αυτή η κυβέρνηση που έχει νομοθετήσει για την απόκτηση ιθαγένειας των παιδιών της δεύτερης γενιάς μεταναστών, που γεννιούνται στην Ελλάδα».

«Η Εθνική Αντιπροσωπεία, καλείται αυτές τις μέρες να πράξει το αυτονόητο, απέναντι σε ένα σημαντικό τμήμα συμπολιτών μας που για δεκαετίες παρέμεινε ηθελημένα από την Πολιτεία, αόρατο», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

«Καμιά παράδοση, καμιά θρησκεία, καμιά αντίληψη οικογένειας, δεν επιτάσσει να παραμένουν άνθρωποι στο περιθώριο, ή να πετιούνται σε ένα θεσμικό και κοινωνικό Καιάδα. Καμιά», είπε ο πρωθυπουργός και πέταξε το γάντι στη ΝΔ ως προς το ποια θα είναι η στάση της απέναντι στο νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

«Σήμερα στην Ελλάδα του 2017, σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, η συζήτηση για τη διεύρυνση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων δεν μπορεί να γίνεται στο έδαφος των στρεβλώσεων ενός συντηρητισμού που καλεί όχι μόνο για τον μη σεβασμό στην διαφορετικότητα, αλλά και για την εκούσια τιμωρία των συνεπειών της διαφορετικότητας», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε πως όσοι καλούν αυτό το διάστημα την κυβέρνηση να αποσύρει τον νόμο, της ζητούν ουσιαστικά όχι μόνο να μη γίνει σεβαστός ο αυτοπροσδιορισμός ενός ατόμου ως προς το φύλο του, αλλά να αφήσουμε να συνεχίζεται ενσυνείδητα η περιθωριοποίηση, το bullying και ο εξευτελισμός της προσωπικότητας μερίδας συμπολιτών μας, που βρίσκονται απροστάτευτοι απέναντι στον κοινωνικό συντηρητισμό, και τα στερεότυπα.

«Εμείς σήμερα τους απαντάμε καθαρά με ευθύτητα», υπογράμμισε, «ότι η ελληνική κυβέρνηση, έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο. Σεβαστές όλες οι απόψεις αλλά έχουμε επιλέξει έναν άλλον δρόμο, της υπεράσπισης και της διεύρυνσης των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, όπως άλλωστε αρμόζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει ευθέως εάν θα υποστηρίξει την πολιτική και νομική τομή που θεμελιώνεται στα ιδρυτικά νομικά κείμενα του σύγχρονου κόσμου αλλά και στο άρθρο 2 του Συντάγματος για την προστασία της αξίας του ανθρώπου καθώς και στις αρχές της ισότητας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας.

Πρόσθεσε ότι ο φιλελευθερισμός (της ΝΔ) δεν μπορεί να είναι α λα καρτ. Επισήμανε ότι ήταν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που πριν λίγες εβδομάδες μετά από συνάντηση με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, είχε δεσμευτεί ότι θα στηρίξει και θα ψηφίσει επί της αρχής, τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

«Τι έγινε ξαφνικά και άλλαξε γνώμη; Δεν τον άφησε ο κ. Γεωργιάδης κι εσείς κ. Βορίδη;», είπε ο πρωθυπουργός.

Σχολίασε επιπλέον ότι ο πρόεδρος της ΝΔ για να χρυσώσει το χάπι, σήμερα το πρωί, έσπευσε να πάρει το χαρτοφυλάκιο της ‘Αμυνας από τον κ. Γεωργιάδη, για να τονίσει ότι πάντως δεν του χρειάζεται αυτό το χαρτοφυλάκιο, καθώς, όπως είπε, έχει το χαρτοφυλάκιο του καθορισμού της γραμμής και της πολιτικής της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας για τη στάση της ΔΗ.ΣΥ. και του Ποταμιού ως προς το νομοσχέδιο, είπε ότι χαίρεται ειλικρινά που δεν ακολουθούν τη ΝΔ «οι συνήθεις σύμμαχοί σας, από το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς» και πως θα πρέπει κάποια στιγμή το ΠΑΣΟΚ να παραδεχτεί ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πράξη μια σειρά από σημαντικές και δύσκολες προοδευτικές τομές».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του για το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι τα βήματα που πρέπει να γίνουν στον τομέα των δικαιωμάτων, είναι ακόμα πολλά, «όμως σήμερα, μπορούμε τόσο εμείς όσο και οι άνθρωποι που βίωσαν τις συνέπειες ενός αναχρονιστικού παραλογισμού, και βρίσκονται σήμερα σε αυτή την αίθουσα, να αισθανόμαστε χαρά και ελπίδα».

Να αισθανόμαστε, συνέχισε, «ελπίδα και δικαίωση που για κάποιους, όπως οι εκπρόσωποι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, έρχεται μετά από δύσκολους αγώνες πολλών δεκαετιών». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι καμία προοδευτική τομή δε γίνεται εύκολα, αλλά έρχεται κάποια στιγμή το πλήρωμα του χρόνου, η ώρα της δικαίωσης.

Νωρίτερα, σε νομοτεχνική αλλαγή προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, στην επίμαχη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου στα 15 έτη.

Με τη νέα διάταξη δεν θα γνωμοδοτεί για τους ανήλικους η επιστημονική επιτροπή του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», αλλά η επιτροπή που θα συσταθεί για δύο χρόνια και θα συγκροτείται από παιδοψυχίατρο, ψυχίατρο, ενδοκρινολόγο, παιδοχειρουργό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό με ειδίκευση στο συγκεκριμένο θέμα.

Με τους εισηγητές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να εκφράζουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις και να καταλογίζουν πολιτικές σκοπιμότητες ο ένας στον άλλο, άνοιξε η αυλαία στην Ολομέλεια της Βουλής, της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ανέτα Καββαδία, έκανε λόγο για ένα σημαντικό νομοσχέδιο, που έρχεται να θεραπεύσει παραβιάσεις θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων και να βάλει τέλος σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Παράλληλα, επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιδρούν και κυρίως κατά της ΝΔ, κάνοντας λόγο για ακραίες, συντηρητικές και ομοφοβικές απόψεις.

Η κ. Καββαδία χαρακτήρισε την άρνηση της ΝΔ να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, ως «εντυπωσιακή κίνηση κυνισμού και περιφρόνηση του Κοινοβουλίου» σημειώνοντας, ότι περιμένουμε να δούμε πώς θα συμβιβάσει τις μετριοπαθείς απόψεις με τις ακραίες ομοφοβικές αντιλήψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της.

Αιχμές όμως άφησε, χωρίς να κατονομάσει, και για τις αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας, επισημαίνοντας ότι αυτές οι κινδυνολογίες είχαν εκφραστεί και στο παρελθόν για τον πολιτικό γάμο και για το σύμφωνο συμβίωσης, χωρίς όμως να δικαιωθούν.

«Η αντιπαράθεση δεν αφορά τις δεδομένες ιδεολογικές μας διαφορές, αλλά τις σύγχρονες αντιλήψεις με το σκοταδισμό.

Εμείς θέλουμε αυτές οι μειοψηφίες να μπορέσουν να βγουν από το σκοτάδι στο φως και να διεκδικήσουν την καθημερινότητά τους με το όνομα που θέλουν» επεσήμανε.

Σχολιάζοντας δε τις αντιθέσεις για το όριο ηλικίας, η κ. Καββαδία έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και κινδυνολογία, τονίζοντας ότι αποκρύβεται ότι εκτός από τη σύμφωνη γνώμη των γονέων, θα υπάρχει και διεπιστημονική γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος του στο νομοσχέδιο, δηλώνοντας ότι θα το καταψηφίσει και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κατέθεσε ένα νομοσχέδιο με μανδύα προοδευτισμού.

Παράλληλα, κατέθεσε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ορίζει ως προϋποθέσεις για την αλλαγή φύλου, την επιστημονική γνωμάτευση για την ενσυνείδητη επιλογή του ατόμου, τη δυνατότητα κρίσης μόνο μία φορά, τα δύο στάδια εξέτασης στο δικαστήριο και όριο ηλικίας τα 18 έτη.

Σχολιάζοντας τη στάση των βουλευτών των ΑΝΕΛ, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για ελιγμούς, ενώ τόνισε ότι τίθεται σοβαρά υπό αίρεση η συνοχή και η δυνατότητα της συγκυβέρνησης.

«Το πολιτικό πρόβλημα είναι εσωτερικό σας ζήτημα. Όμως, η συζήτηση έχει ουσία. Και το νομοσχέδιο που φέρατε με το μανδύα του προοδευτισμού είναι μια απόπειρα ατελής και προσχηματική» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Η πρόταση νόμου της ΝΔ

Πρόταση νόμου για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία. Με την πρόταση νόμου, σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ ταυτότητας φύλου, νοούμενη ως την αντίληψη ενός ανθρώπου για το φύλο του και του καταχωρισμένου στα οικεία μητρώα φύλου, το πρόσωπο μπορεί, μια μόνο φορά, να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στην προσωπική του επιθυμία και αίσθηση του σώματός του, καθώς και στην εξωτερική του εικόνα.

Η διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου γίνεται με δικαστική απόφαση, η οποία εκδίδεται με τη διαδικασία των άρθρων 782 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η δικαστική απόφαση εκδίδεται μετά από 2 αυτοπρόσωπες δηλώσεις του αιτούντος ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους 4 μήνες.

Με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, τίθενται μια σειρά προϋποθέσεις, μια εκ των οποίων είναι το πρόσωπο που αιτείται τη διόρθωση να είναι ενήλικο.

Επίσης, θα πρέπει να μην είναι έγγαμο, να υπάρχει ιατρική βεβαίωση ότι η δήλωση του προσώπου που αιτείται τη διόρθωση είναι ενσυνείδητη και ότι προηγουμένως έχει λάβει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση σχετικά με τις επιπτώσεις της αποδοχής της αίτησης του για διόρθωση.

Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει βεβαίωση του γιατρού, ότι από τη διόρθωση δεν επάγονται αρνητικές συνέπειες για ανήλικα τέκνα του αιτούντος, εφόσον υπάρχουν. Ακόμα προβλέπεται, ότι μεταξύ της πρώτης και δεύτερης συζήτησης ενώπιον του δικαστηρίου, θα πρέπει να παρακολουθεί τον αιτούντα γιατρός και να βεβαιώνει ότι εξακολουθούν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την διόρθωση.

Οι εισηγήσεις των κομμάτων

Ψηφίζει επί της αρχής το σχέδιο νόμου για την ταυτότητα φύλου η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην Ολομέλεια ο εισηγητής του κόμματος, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, σημειώνοντας, πάντως, ότι επιφυλάσσεται για την κατάθεση προτάσεων και βελτιωτικών αλλαγών στην πορεία της συζήτησης.

«Το νομοσχέδιο αφορά το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των διεμφυλικών ατόμων, δικαίωμα αυτονόητο για όλους τους πολίτες μίας ευνομούμενης χώρας, είτε πρόκειται για θρησκευτική ή εθνική ή σεξουαλική έκφραση» είπε ο κ. Μπαργιώτας και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα, το νομοσχέδιο ούτε επαναστατικό είναι, ούτε κάποια τεράστια αλλαγή φέρνει. Αναγνωρίζει ένα κενό και ρυθμίζει μία πραγματικότητα, την οποία ξέρουμε όλοι. Υπάρχουν στην κοινωνία άνθρωποι που βρίσκονται σε δυσαρμονία με το φύλο τους και επιθυμούν την αλλαγή και πολλές φορές γίνονται θύματα ρατσισμού και βίας».

Ο κ. Μπαργιώτας σχολίασε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι «μόλις εισήγαγε τη γνωστή μέθοδο που λέει «στρίβειν διά της αντιπροτάσεως» και υπαναχώρησε από τη θέση της εξαιτίας της πίεσης που είχε στο εσωτερικό. Παράλληλα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτό το νομοσχέδιο και τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να αλλάξει την ατζέντα και τη συζήτηση. «Το έχουμε δει και άλλες φορές, το έχουμε δει με την ιθαγένεια, με το σύμφωνο συμβίωσης. Κάθε φορά που φαίνεται έντονα ότι η κυβέρνηση είναι ένας πολιτικός και ιδεολογικός αχταρμάς, ένα αριστεροδεξιό συνοθύλευμα διαφορετικών τάσεων, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται προσπάθεια για αριστερή ρελάνς» τόνισε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και υπογράμμισε ότι για τον χώρο που εκπροσωπεί, τη ΔΗΣΥ, δεν έχουν θέση οι πολιτικές δειλίες και όταν χρειάστηκε στο παρελθόν συγκρούστηκε με τους υπερσυντηρητικούς.

«Αν πραγματικά ήθελε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα υπαρκτά ζητήματα των διεμφυλικών ατόμων και μεσοφυλικών παιδιών θα υιοθετούσε την επιστημονικά τεκμηριωμένη και βαθιά ανθρώπινη θέση του ΚΚΕ για την ολόπλευρη προστασία τους και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους» υποστήριξε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής. Όπως σημείωσε, το κόμμα του αναγνωρίζει το δικαίωμα ενός διεμφυλικού ατόμου για αλλαγή του αναγραφόμενου φύλου του στα νομικά του έγγραφα για τις περιπτώσεις εκείνες που για βιολογικούς, κοινωνικούς ή άλλους λόγους ένα άτομο βιώνει έντονη εσωτερική σύγκρουση. «Αυτή, όμως, η ατομική επιλογή χρειάζεται να βασίζεται σε αντικειμενικά, επιστημονικά κριτήρια, γιατί για να μπορέσει ένα διεμφυλικό άτομο να αντιμετωπίσει αυτήν τη ασυμβατότητα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, χρειάζεται να έχει γνώση όλων των παραμέτρων και όλων των συνεπειών που συνοδεύουν την ατομική του απόφαση και αυτή η γνώση πρέπει να έρθει με επιστημονική και κοινωνική στήριξη και δεν αρκεί η ατομική εμπειρία. Δηλαδή χρειάζεται επιστημονικά τεκμηριωμένη γνωμοδότηση και κοινωνικά θεσμοθετημένη γνωμοδότηση, χωρίς να είναι απαραίτητη, φυσικά, η ιατρική επέμβαση. Αυτή είναι η θέση μας» επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ και εξήγησε ότι καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ε. Καρακώστας, τόνισε ότι « η Χρυσή Αυγή, ως η μοναδική δύναμη αντίστασης, καταψηφίζει αυτό το αντεθνικό τερατούργημα» και κάλεσε τους βουλευτές «να μη συνεργήσουν σε αυτήν τη νοσηρότητα που στρέφεται κατά της οικογένειας, κατά της κοινωνίας και κατά του έθνους». Κάλεσε, επίσης, τον ελληνικό λαό «να καταψηφίσει αυτούς που περιφρονούν τη βούλησή του και θέλουν να περάσει αυτό το ανοσιούργημα».