«Δεν έχουμε πρόθεση να εμπλακούμε σε εκλογές επαγγελματικών φορέων. Προφανώς, μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που είναι κοντά στη ΝΔ, αλλά δεν πρόκειται να υπάρχει καμία ουσιαστική κεντρική ανάμειξη σε αυτές τις εκλογές». Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν ρωτήθηκε στη ΔΕΘ για το αν η ΝΔ θα δώσει χρίσματα σε υποψηφίους στις εκλογές των επιμελητηρίων και άλλων συλλόγων ήταν σαφής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα έχει την παραμικρή εμπλοκή στις εκλογές των δικηγορικών συλλόγων και των Εμπορικών και Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων το προσεχές δίμηνο. Κάθε άλλο. Μπορεί επισήμως να μη δίνονται χρίσματα, όμως στο παρασκήνιο γίνεται συστηματική δουλειά για την προώθηση γαλάζιων υποψηφίων και προσώπων που είναι κοντά στο κόμμα. Στόχος της Πειραιώς είναι, με την επικράτηση των υποψηφίων που έχουν τη στήριξή της, η ΝΔ να χτίσει μια παράσταση νίκης που θα ενισχύσει τη δυναμική της καθ’ οδόν προς τις βουλευτικές εκλογές. Να παγιωθεί, δηλαδή, η αίσθηση στον κόσμο ότι το σκηνικό αλλάζει και η ΝΔ επικρατεί παντού.

Δύσκολη ανατροπή. Στις κάλπες των δικηγορικών συλλόγων, τον Νοέμβριο, η ΝΔ φιλοδοξεί να καταγραφεί μια μεγάλη ανατροπή σκηνικού, παρά τις δυσκολίες. Στη Θεσσαλονίκη ο παλαιός οννεδίτης Χρήστος Ράπτης, που σήμερα είναι και στο ΔΣ, εκτιμάται ότι θα διεκδικήσει με αξιώσεις την προεδρία. Αντίθετα, στην Αθήνα φαίνεται ότι η επιλογή της ΝΔ να μη δώσει χρίσματα έφερε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, καθώς έχουν δηλώσει υποψηφιότητα τέσσερα πρόσωπα από τον χώρο της ΝΔ, οι περισσότεροι δε από την ίδια γενιά, των 40άρηδων. Ο αλληλοσπαραγμός έχει σημάνει συναγερμό, ενώ ο υποψήφιος της Κεντροαριστεράς Δημήτρης Βερβεσός τρίβει τα χέρια του. Παρά το γεγονός ότι έγιναν συστάσεις από την Πειραιώς να αποφευχθούν ο εμφύλιος και η πολυδιάσπαση του συντηρητικού χώρου, υποψηφιότητα έχουν δηλώσει ο Φώτης Κωτσής, σημερινό μέλος του ΔΣ, ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, ο Νίκος Κουτκιάς (κατεβαίνει με συνδυασμό μόνο για συμβούλους) και ο Θέμης Σοφός που επίσης έχει νεοδημοκρατικές ρίζες.

Εύκολες νίκες. Στελέχη που γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία των 59 Επιμελητηρίων της χώρας εκτιμούν πως τα πρόσωπα και οι παρατάξεις που πρόσκεινται στη ΝΔ θα έχουν εύκολες νίκες στις εκλογές που ακολουθούν τον Δεκέμβριο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στο Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας θεωρείται βέβαιο ότι ο σημερινός πρόεδρος Κωνσταντίνος Μίχαλος δεν έχει αντίπαλο, όπως και στην Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων. Στο Επιμελητήριο Αχαΐας ο σημερινός πρόεδρος Πλάτωνας Μαρλαφέκας, που είναι κοντά στη ΝΔ και ακούγεται πως έχει τη στήριξη και του βουλευτή Ανδρέα Κατσανιώτη, θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Εντούτοις, η αναμέτρηση δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε ντέρμπι. Κι αυτό διότι γίνονται διεργασίες –σύμφωνα με πληροφορίες –για την κάθοδο υποψηφίου που θα έχει τη στήριξη του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ενώ ενδιαφέρον φέρεται να έχει εκδηλώσει και ο νυν πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ανδρέας Μαζαράκης.

«Οχι χρίσματα». Πάντως οι παρασκηνιακές κινήσεις για τη στήριξη των γαλάζιων υποψηφίων γίνονται με προσεκτικό τρόπο. Αυτό συμβαίνει και επειδή η εντολή του προέδρου της ΝΔ είναι ξεκάθαρη –«όχι χρίσματα» -, αλλά και διότι επιδίωξη της Πειραιώς είναι να δείξει ότι σέβεται την αυτονομία των επαγγελματικών ενώσεων. Οι υπόγειες διεργασίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προώθηση υποψηφίων που ανήκουν στο στελεχικό δυναμικό ή βρίσκονται κοντά στο κόμμα, εκτός από το «χτίσιμο» παράστασης νίκης, έχουν και άλλη μία στόχευση: την επόμενη, μετεκλογική μέρα. Στην Πειραιώς –με τα έως τώρα δεδομένα –υπάρχει η βεβαιότητα ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές. Γι’ αυτό, λένε, είναι απαραίτητο «να στηρίξουμε πρόσωπα με τα οποία θα μπορούμε να έχουμε καλή συνεργασία όταν θα είμαστε κυβέρνηση». Οπως προσθέτουν, ακόμη κι αν σε κάποιους συλλόγους και ενώσεις δεν θα επικρατήσουν υποψήφιοι που ανήκουν στη ΝΔ, είναι σκόπιμο να υπάρχει επαφή και επικοινωνία με κάποια πρόσωπα που η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ικανά και χρήσιμα για τον κυβερνητικό σχεδιασμό της.