Την περασμένη Τρίτη, γνωστό αθηναϊκό ξενοδοχείο έβγαινε σε πλειστηριασμό. Αν μεταβιβαζόταν, οι εργαζόμενοί του θα αποζημιώνονταν με τον προηγούμενο νόμο, άρα πρώτοι στη σειρά των πιστωτών του. Ο πλειστηριασμός, όπως όλοι, γινόταν στο Ειρηνοδικείο, σε ειδική αίθουσα, στις τέσσερις το απόγευμα. Στο παρά ένα, το ξενοδοχείο δεν είχε χτυπηθεί. Ο επικεφαλής του κινήματος κατά των πλειστηριασμών, πλησίασε τη συμβολαιογράφο και της είπε πως αν δεν υπήρχε προσφορά, να διακόψει αφού η αίθουσα τελούσε υπό κατάληψη. Εκείνη το ανακοίνωσε και ένας κοστουμαρισμένος έδωσε αίφνης προσφορά. Αυτά την Τρίτη.

Γιατί την Τετάρτη τα πράγματα στον ίδιο χώρο ήταν πιο επεισοδιακά. Εξάλλου από τον Σεπτέμβριο του 2015, κάθε Τετάρτη ένα ιδιόμορφο κίνημα δίνει το «παρών» με συνέπεια στο Ειρηνοδικείο. Πάντα στις 16.00. Το «Κίνημα της Τετάρτης» διατείνεται ότι έχει έναν στόχο: την υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας. Και όχι μόνο. Την Τετάρτη, για παράδειγμα, ακυρώθηκαν οι πλειστηριασμοί 14-15 υποθέσεων για σπίτια. Κάποια πρώτης κατοικίας, αλλά όχι όλα, όπως μας λέει στέλεχος του κινήματος.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τη Λαϊκή Ενότητα και το κίνημα Δεν Πληρώνω. Αυτοί, μαζί με το ΕΠΑΜ και διάφορες πρωτοβουλίες από γειτονιές, δίνουν ραντεβού κάθε Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο. Με πανό και συνθήματα γνωρίζουν πια καλά πρόσωπα και πράγματα. Τα «κοράκια» που «χτυπάνε» σπίτια. Τον τεχνητό τρόπο να μην υπάρχουν προσφορές για περιουσιακά στοιχεία και άρα να πέφτει η αξία τους. Και πολλά άλλα.

«Το «Κίνημα της Τετάρτης» μπορεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα. Ολο το μνημονιακό τόξο, αν στριμωχθεί, θα αναγκαστεί να συσπειρωθεί εναντίον της εναλλακτικής που θέτουμε. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» λέει στα «ΝΕΑ» εξέχον μέλος του κινήματος που σημειώνει πως τις τελευταίες δύο Τετάρτες ο κόσμος έχει αυξηθεί, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει προστεθεί στις δυνάμεις που συντονίζονται, ενώ και το ΠΑΜΕ ανακοίνωσε επιτροπή κατά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

ΦΙΛΟΙ ΑΠ’ ΤΑ ΠΑΛΙΑ… Την περασμένη Τετάρτη, εξάλλου, η εικόνα της ένστολης Μονάδας Αποκατάστασης Τάξης να σπρώχνει τους διαδηλωτές εντός του Ειρηνοδικείου εν μέσω αποδοκιμασιών έκανε αίσθηση και δεν ανήκει στις κλασικές τελετουργίες της Αριστεράς, αλλά αναβαθμίζει την εν λόγω δράση. Δύο παλιοί γνώριμοι του Αλέξη Τσίπρα επίσης ήταν στο κάδρο των επεισοδίων.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο πρώτος, επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, σε όλους τους τόνους διακηρύττει την αναγκαιότητα μετωπικής συμπόρευσης με άξονα το κίνημα της Τετάρτης.

Η δεύτερη, με πιο αρχηγοκεντρικά χαρακτηριστικά, φαίνεται πως διεκδικεί παρουσία και επιρροή σε μια πρωτοβουλία που θα είναι πονοκέφαλος –όπως λέει στέλεχος της κίνησης –για την κυβέρνηση. «Οι Τετάρτες μπορεί να δημιουργήσουν εξελίξεις. Ο Τσίπρας ως ο άνθρωπος των επενδυτών και των μεταρρυθμίσεων είναι σε μεταίχμιο. Πιέζεται να διευκολύνει τους πλειστηριασμούς –δη τους ηλεκτρονικούς –από τρόικα, τράπεζες» λένε στελέχη της ΛΑΕ που επίσης σημειώνουν την ευρύτητα του κινήματος. «Ο κόσμος που χάνει το σπίτι του συχνά δεν είναι πολιτικοποιημένος. Και επίσης ντρέπεται που το χάνει. Τελευταία όμως ξεθαρρεύουν και έρχονται τις Τετάρτες στο Ειρηνοδικείο» συμπληρώνουν οι λαφαζανικοί που βλέπουν εδώ και μια καλή ευκαιρία για συμπορεύσεις με άλλες πολιτικές οργανώσεις, αλλά και ρωγμή στην περίκλειστη λογική του ΚΚΕ που ώς τώρα δεν συμμετείχε στο εν λόγω κίνημα.

Οσον αφορά δε το έτερο επιχείρημα πως απλώς το κίνημα στηρίζει κακοπληρωτές που δικαίως χάνουν τα περιουσιακά στοιχεία ή τα σπίτια τους, απαντούν πως δεν υπάρχουν κακοπληρωτές που θυσιάζουν το σπίτι τους, συχνά αυτοί μπαίνουν σε ρύθμιση και τα καταφέρνουν.

«Το πρόβλημα είναι σε κάποιον που είτε φτώχυνε απότομα είτε έμεινε άνεργος και παρά τον νόμο Κατσέλη δεν μπορεί να αποπληρώσει καν μέρος του κεφαλαίου».

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ. Λεπτομέρεια σοβαρή επίσης: το κοινωνικό κλίμα που διαμορφώνεται κατά των πλειστηριασμών έχει επενέργεια και στις ενώσεις συμβολαιογράφων. Από τις εννιά, οι έξι δεν έχουν εγγραφεί ακόμη στη διαδικασία ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Επίσης, αίσθηση κάνει η πρόσφατη και πρωτόγνωρη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων που ανάμεσα σε άλλα λέει: «Η Ομοσπονδία μας συντάσσεται με όσους διαμαρτύρονται για τους άδικους πλειστηριασμούς και καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την προστασία της περιουσίας που αποκτήθηκε με κόπους και θυσίες. Επίσης, να μην τολμήσει να χρησιμοποιήσει συναδέλφους μας για να εφαρμόσει μια πολιτική που θα πετά στον δρόμο ανθρώπους του μόχθου και της βιοπάλης».

Οι Τετάρτες έχουν μπει για τα καλά στην πολιτική επικαιρότητα.