Το μήνυμα έχει διαβιβαστεί στο Μαξίμου: Στο εξής η αντίδραση της Ιεραρχίας σε κυβερνητικά νομοσχέδια –τα οποία θεωρεί πως στρέφονται εναντίον της Εκκλησίας –θα είναι ακόμη πιο σφοδρή απ’ αυτή που εκδηλώνεται για το θέμα της ταυτότητας φύλου. Σημαντική μερίδα ιεραρχών θεωρεί ότι έχει εξαπατηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ειδικά από τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος υποστήριζε στο παρελθόν ότι στα θέματα της πίστης το κόμμα του έχει κόκκινες γραμμές. Τώρα όμως ο άλλοτε υπερασπιστής της Ορθοδοξίας και οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν, πλην εξαιρέσεων, το νομοσχέδιο της ταυτότητας φύλου και η εξέλιξη αυτή μόνο ευτυχείς δεν κάνει τους μητροπολίτες. Μολονότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, έχοντας την εμπειρία της συνεργασίας με πέντε πρωθυπουργούς, επιχειρεί πάντα να κρατάει ισορροπίες στις σχέσεις με την πολιτεία, η άποψη που κυριαρχεί στην Ιεραρχία είναι πως πλέον έχουν μαζευτεί πολλά: σύμφωνο συμβίωσης, αλλαγές στα θρησκευτικά, συνταγματική αναθεώρηση –και τώρα η ταυτότητα φύλου.

Το κλίμα στους κόλπους της Εκκλησίας –και δεν είναι μόνο οι 80 μητροπολίτες, αλλά και οι περίπου 10.000 ιερείς- είναι βαρύ για την κυβέρνηση. Οι πιο «σκληροί» της Ιεραρχίας έχουν ήδη δώσει το στίγμα των διαθέσεών τους. Ο Φθιώτιδος Νικόλαος μίλησε για κατάντημα των ελλήνων βουλευτών και ζήτησε απ’ όσους έχουν τέτοια φρονήματα να μην μπαίνουν στις εκκλησίες. Ο μητροπολίτης Αιτωλίας Κοσμάς, απευθυνόμενος στους πολιτικούς, υποστήριξε ότι προάγουν νομοσχέδιο που καλλιεργεί τη διαστροφή. Οσο για τους Αγιορείτες, μπορεί να μην απαγόρευσαν την είσοδο του Πρωθυπουργού στην αθωνική πολιτεία, όμως με επιστολή – εξάψαλμο που έστειλαν στους υπουργούς Κοντονή και Γαβρόγλου επισημαίνουν πως αντιδρούν στις κυβερνητικές επιλογές διότι, αν δεν το κάνουν, «θα σηκωθούν οι πρόγονοί μας από τους τάφους τους».

ΧΑΜΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ… Από το πρωθυπουργικό γραφείο μπορεί να διαμηνύουν πως δεν κάνουν πίσω στο νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου, αλλά η προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι με την Εκκλησία είναι εμφανής. «Οι απόψεις και οι θέσεις της Εκκλησίας που κατατίθενται στη δημόσια συζήτηση είναι απολύτως σεβαστές», ανέφεραν χθες πηγές του Μαξίμου, διευκρινίζοντας πάντως πως «η κυβέρνηση με παρρησία και πάντοτε μέσα από τον διάλογο συνεχίζει να επιδιώκει τομές για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών».