Σε μια αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων, όπου συνήθως γίνονται δεξιώσεις γάμων, στην οδό 7ης Μαρτίου 1944 της Νίκαιας, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή το πρώτο προσυνέδριο της ΝΔ. Στόχος του επιτελείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μέσα απ’ αυτόν τον χώρο –που εκπέμπει θετική ενέργεια, όπως λένε, καθώς εκεί τα ζευγάρια γιορτάζουν την ένωσή τους –να φέρει κοντά εργαζομένους και εργοδότες σε μια προσπάθεια να δείξει, όπως τονίζεται, ότι επικεντρώνεται και στην επιχειρηματικότητα αλλά και στην προστασία της απασχόλησης, την ώρα που η κυβέρνηση διώχνει επενδύσεις και δημιουργεί τη γενιά των 360 ευρώ.

Για το «προξενιό» της Νίκαιας έχουν κινητοποιηθεί οι περισσότεροι τομείς στην Πειραιώς, ενώ το στίγμα της παραπάνω στόχευσης έδωσε χθες και ο εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι η ΝΔ με το πρώτο προσυνέδριο «θα διαμορφώσει μια ευρεία συμμαχία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, έτσι ώστε να ενισχυθεί η απασχόληση, να προστατευθούν τα εργασιακά δικαιώματα. Να χτιστεί μια ισχυρή και ανθεκτική στον χρόνο ανάπτυξη, να δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες και ελπίδα για τους πολλούς».

«ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ». Στις θεματικές του προσυνεδρίου –που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα και τις επενδύσεις ως μοχλό για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και το «συμβόλαιο» εργοδοτών και εργαζομένων –είναι προγραμματισμένο να συμμετάσχουν εκπρόσωποι τόσο από τον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής όσο και από την επιχειρηματική κοινότητα. Εκτός από τους τομεάρχες της ΝΔ, θα μιλήσουν επιστημονικοί συνεργάτες της ΓΣΕΕ, ακαδημαϊκοί, εργατολόγοι και ειδικοί σε θέματα εργατικών δικαιωμάτων, άνθρωποι από επιτυχημένες ελληνικές startups. Η επιδίωξη είναι οι μεν να ακούσουν τους δε και να υπάρξει διάλογος. Αλλωστε και χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στις Σέρρες επικεντρώθηκε στη στήριξη της ΝΔ σε καινοτόμες και πρωτοπόρες επιχειρήσεις «που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης, που εξάγουν και είναι παγκόσμια ανταγωνιστικές».

Βασικός στόχος, σύμφωνα τους επιτελείς της ΝΔ, είναι να καταδειχθεί στους πολίτες ότι το κόμμα απευθύνεται εμπράκτως στην κοινωνία και σε πλατιές λαϊκές μάζες. Τόσο το θέμα του πρώτου προσυνεδρίου –«Για τους εργαζόμενους και τους ανέργους» –όσο και η περιοχή που επελέγη για τη συγκεκριμένη θεματική αποτελούν δείγμα γραφής αυτής της τακτικής. Ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε χθες πως μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρείται η επιλογή της Νίκαιας, καθώς «είναι μια περιοχή της Β’ Πειραιά που πλήττεται από την ανεργία και την υποαπασχόληση». Μάλιστα, στη ΝΔ υποστηρίζουν ότι το άνοιγμα στην κοινωνία που επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης –και με τα προσυνέδρια –επιτυγχάνεται προτού καν ξεκινήσει η προσυνεδριακή διαδικασία. Ηδη λένε το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, αφού 14.000 πολίτες έχουν απαντήσει στα διαδικτυακά ερωτηματολόγια που αφορούσαν την εργασία. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ποσοστό 85% αυτών τοποθετούνται υπέρ μιας πολιτικής προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και όχι υπέρ μιας επιδοματικής πολιτικής. Πάντως, και αυτό το θέμα συντηρεί τη σκληρή σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς κύκλοι του Μαξίμου σχολίαζαν χθες αρνητικά το ερωτηματολόγιο, υποστηρίζοντας ότι κρύβει εργασιακή ζούγκλα. Πηγές της ΝΔ απαντούσαν αργότερα ότι «η κυβέρνηση που δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ και μια αγορά εργασίας όπου τα δικαιώματα των εργαζομένων διαρκώς καταπατώνται ας κάνει λίγη υπομονή να δει τις τελικές θέσεις της ΝΔ».

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Ενας ακόμη στόχος του προσυνεδρίου στη Νίκαια και της επικοινωνίας εργαζομένων – εργοδοτών που εγκαινιάζει η Πειραιώς είναι να δείξει ότι η ΝΔ δεν είναι κόμμα που συμπορεύεται μόνο με τους επιχειρηματίες, αλλά βρίσκεται δίπλα και στα λαϊκά στρώματα. Το τελευταίο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση δέχεται σφοδρά πυρά γι’ αυτό το θέμα από την κυβέρνηση –και τα αντανακλαστικά της Πειραιώς έχουν ενεργοποιηθεί. Το Μαξίμου, έχοντας ως βάση μια αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, κατηγορεί τη ΝΔ ότι τάσσεται υπέρ των κοινωνικών ανισοτήτων και είναι «ατζέντης επιχειρηματιών». Μια απάντηση έχει καταγραφεί από τον αρχηγό της ΝΔ προχθές από το Μενίδι, όταν ανέφερε πως έγινε μεγάλη συζήτηση για την έννοια των κοινωνικών και των οικονομικών ανισοτήτων και επιτέθηκε στον κυβερνητικό συνασπισμό: «Τους πιο αδύναμους δεν τους στηρίζεις μόνο με ένα επίδομα, που μπορεί να κρατήσει λίγους μήνες, βγαλμένο μέσα από το στράγγισμα της πραγματικής οικονομίας, αλλά μέσα από μια υγιή βιώσιμη ανάπτυξη για όλους» σχολίασε. Και συμπλήρωσε ότι τους πιο αδύναμους «στηρίζεις, πάνω από όλα, δημιουργώντας νέες δουλειές».