Κλείνουν η μία μετά την άλλη οι διαδικαστικές εκκρεμότητες για την εκλογή του αρχηγού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς –με τον Νίκο Αλιβιζάτο να ανακοινώνει στα μέλη της επιτροπής την οριστική συμφωνία με τις εταιρείες Wind και OTS, οι οποίες από κοινού αναλαμβάνουν το εγχείρημα της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των εκλογικών τμημάτων. Μετά τη συμφωνία των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων που μετέχουν στη διαδικασία, δηλαδή της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού, να συμβληθούν με τις εταιρείες, το μόνο που απομένει είναι να επικυρωθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Οπως αναφέρει ο Νίκος Αλιβιζάτος στην επιστολή του, η ενημέρωση για την παράδοση του εξοπλισμού, ο οποίος αναμένεται από το εξωτερικό, θα έρθει το νωρίτερο σήμερα το μεσημέρι. Επομένως, ενδεχόμενη καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει και σε μίνι αναβολή των εκλογών. Μέλη της επιτροπής εκτιμούν ότι εκλογές δεν μπορούν να γίνουν νωρίτερα από τις 19 Νοεμβρίου, ενώ οι εκλογές των δικηγορικών συλλόγων στις 26/11 πολύ πιθανό να μετατοπίσουν την ημερομηνία των εκλογών στις 3 και 10 Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, το χρονοδιάγραμμα των εκλογών θα οριστικοποιηθεί το προσεχές διάστημα, όταν πλέον η επιτροπή θα έχει στη διάθεσή της όλα τα δεδομένα.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Ο Αλιβιζάτος, συν τοις άλλοις, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των υποψηφίων για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί την ημέρα των εκλογών. Αυτή περιλαμβάνει την υπογραφή μιας αίτησης από την πλευρά των ψηφοφόρων, απαραίτητη για την προεγγραφή τους στο σύστημα ψηφοφορίας. Οπως αργότερα διευκρίνισε ο επικεφαλής της επιτροπής, πρόκειται για «αίτηση συμμετοχής στην ψηφοφορία και μόνο. Δεν πρόκειται για αίτηση εγγραφής ως μέλους στον υπό ίδρυση νέο πολιτικό φορέα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί από τους υποψηφίους, ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, στο νέο κόμμα θα εντάσσονται μόνον όσοι ψηφοφόροι το επιθυμούν και δηλώσουν προς τούτο ρητά την επιθυμία τους». Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αφορά την άλλη μεγάλη διαφωνία που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους υποψηφίους και έχει να κάνει με τους διπλούς καταλόγους: ο Νίκος Αλιβιζάτος έχει ήδη κάνει λόγο για δύο μητρώα –ένα «μητρώο μελών», το οποίο θα αποτελέσει τη βάση του νέου φορέα, και ένα «μητρώο φίλων», στο οποίο θα καταγράφονται τα στοιχεία όσων δεν επιθυμούν την εγγραφή τους και θα καταστραφεί δύο μήνες μετά τις εκλογές. Η Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και ο εκπρόσωπος του ΚΙΔΗΣΟ, διαφωνούν με το συγκεκριμένο σημείο, αρνούμενοι πως μπορούν να υπάρξουν «ψηφοφόροι μιας χρήσης» και προτίθενται να ξαναφέρουν το θέμα προς συζήτηση, το οποίο, ωστόσο, άλλες πλευρές θεωρούν λήξαν. Το ζήτημα ίσως τελικά προξενήσει περισσότερα προβλήματα, καθώς υπάρχουν υποψήφιοι που το κρίνουν ως υψίστης σημασίας.

ΠΡΟΤΑΣΗ. Παράλληλα θεωρείται δεδομένη η πρόθεση του Ποταμιού να επαναφέρει το ζήτημα της ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. Η παρουσίαση της πρότασης του Σταύρου Θεοδωράκη αναμενόταν χθες, τελικά όμως η Σεβαστουπόλεως αποφάσισε να στείλει πρώτα μία πλήρη μελέτη στον Νίκο Αλιβιζάτο, στους υποψήφιους αρχηγούς, αλλά και στους επικεφαλής των σχημάτων της ΔΗΣΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση, που προκρίνει την ηλεκτρονική ταυτοποίηση των στοιχείων, χρησιμοποιεί τρεις τρόπους διασταύρωσης των στοιχείων (αριθμό κινητού τηλεφώνου, προσωπική πιστωτική κάρτα και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), προβλέπει περισσότερες δικλίδες ασφαλείας για τους ψηφοφόρους άνω των 60 ετών και, σε περιπτώσεις αναντιστοιχίας, άμεση αξιολόγηση ενδεχόμενου κινδύνου πλαστοπροσωπίας.