Σύμπτωση ή όχι, αυτό είναι το δεύτερο συνεχόμενο φθινόπωρο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχεται αντιμέτωπη με την «ιερή» οργή της Εκκλησίας. Πέρυσι ήταν οι αλλαγές στα Θρησκευτικά που είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις ολόκληρης της Ιεραρχίας και είχαν απειλήσει με… σχίσμα τις σχέσεις της με την Πολιτεία, οδηγώντας μάλιστα και στην αποπομπή Φίλη από το υπουργείο Παιδείας. Φέτος, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου είναι αυτό που βάζει και πάλι σε δοκιμασία τις σχέσεις της Εκκλησίας με τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Μολονότι ο φετινός «εξάψαλμος» των μητροπολιτών και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το θέμα δεν έχει την ίδια ένταση, ούτε χαρακτηριστικά προσωπικής επίθεσης –όπως πέρυσι για τον Νίκο Φίλη -, η αντίδραση της Ιεραρχίας φαίνεται να προκαλεί αναταράξεις σε όλα τα κόμματα, επιβεβαιώνοντας και τη μεγάλη επιρροή της Εκκλησίας στο πολιτικό πεδίο.
«Παιχνιδίσματα». Η Ιεραρχία μετά και την κατάθεση του νομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής θυμίζει καζάνι που βράζει. Ενδεικτικό είναι ότι ήδη αρκετοί μητροπολίτες έχουν εκφραστεί με πολύ σκληρή γλώσσα κατά του νομοσχεδίου, σημειώνοντας πως «καλλιεργεί τη διαστροφή» και έχουν καλέσει μάλιστα τους τοπικούς βουλευτές να το καταψηφίσουν.

Το στίγμα των αντιδράσεων που θα εκδηλωθούν –όπως προεξοφλείται –και στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, η οποία συνεδριάζει από σήμερα, έδωσε χθες και ο Αρχιεπίσκοπος στη Βουλή: «Ολα αυτά είναι παιχνιδίσματα. Η Εκκλησία έχει τις δικές της τις θέσεις. Η πατρίδα μας έχει τις παραδόσεις, έχει την οικογένεια. Ολα τα άλλα είναι εφευρήματα για να σκορπάμε την ώρα μας και τον χρόνο μας» σχολίασε. Και μπορεί το θέμα του νομοσχεδίου να μην είναι στην ημερήσια διάταξη της Ιεραρχίας, θεωρείται όμως βέβαιο ότι οι συντηρητικοί –στην πλειονότητά τους –ιεράρχες θα ασχοληθούν με το θέμα και δεν αποκλείεται να υπάρξει και σχετική ανακοίνωση.

Στο Μαξίμου αναμένουν και τις συνεδριάσεις της Ιεραρχίας που ολοκληρώνονται την Παρασκευή, προκειμένου να μετρήσουν την ένταση των αντιδράσεων της Εκκλησίας. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα ήθελαν να ανοίξουν ένα ακόμη μέτωπο αντιπαράθεσης, τη στιγμή μάλιστα που επιχειρούν να παρουσιάσουν ένα κυβερνητικό success story σε όλα τα επίπεδα. Επιπλέον, το νομοσχέδιο μπορεί να ικανοποιεί κυρίως το αριστερό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται όμως ότι προκαλεί ρήγματα στη σχέση που επί χρόνια καλλιεργούσε η Κουμουνδούρου και ο Αλέξης Τσίπρας με την Εκκλησία και τους πολίτες που είναι κοντά της.

ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΙ ΟΙ ΑΝΕΛ. Την ίδια ώρα, το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου αλλά και οι αντιδράσεις της Εκκλησίας αναμένεται να αποτελέσουν κρας τεστ και για τον συγκυβερνήτη του Πρωθυπουργού –τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ. Πέρυσι, για το θέμα των Θρησκευτικών, ο Πάνος Καμμένος και το κόμμα του είχαν εμφανιστεί ως… υπερασπιστές της Ορθοδοξίας και της Εκκλησίας. Μάλιστα ο Πάνος Καμμένος στη συνάντηση Ιερώνυμου, Τσίπρα, Φίλη είχε απειλήσει να παραιτηθεί αν δεν ικανοποιούνταν οι θέσεις της Εκκλησίας. Και αρκετοί ιεράρχες είχαν εκθειάσει την «ορθόδοξη» στάση του. Τώρα όμως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, μετά την πλήρη κάλυψη που του παρείχε ο Πρωθυπουργός για τις επαφές με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη, έχει συμφωνήσει να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Θα έχει λοιπόν μεγάλο ενδιαφέρον ποιες θα είναι οι αντιδράσεις των μητροπολιτών εφόσον οι ΑΝΕΛ ψηφίσουν θετικά.

Τις αντιδράσεις της Εκκλησίας πάντως υπολογίζει και αξιολογεί και η ΝΔ, καθώς η εγχώρια Δεξιά και ειδικά η πιο συντηρητική πτέρυγά της διατηρεί ανέκαθεν καλές σχέσεις με την Ιεραρχία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δώσει ευρωπαϊκό προφίλ στο κόμμα και να δείξει ότι η ΝΔ σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο συγκεκριμένο θέμα όμως φαίνεται να αμφιταλαντεύεται, προσπαθώντας να κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στο συντηρητικό και στο κεντρώο κοινό της ΝΔ. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε συναντήσεις με τις ομάδες των τρανς, λεσβιών, ομοφυλοφίλων και το μήνυμα που εστάλη είναι ότι σέβεται μεν τα αιτήματά τους, υπάρχουν όμως λεπτές ισορροπίες εντός και εκτός Βουλής που θα πρέπει να υπολογιστούν. Χαρακτηριστικό είναι ότι βουλευτές της περιφέρειας έχουν δεχθεί διαμαρτυρίες γι’ αυτές τις συναντήσεις από συλλόγους (π.χ. πολυτέκνους) που είναι κοντά στην Εκκλησία.
Αυτό φάνηκε άλλωστε και στην πρόσφατη συνεδρίαση των τομεαρχών. Η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίστηκε διχασμένη, με άλλους τομεάρχες της να υποστηρίζουν την καταψήφιση και άλλους να τάσσονται υπέρ, ενώ στην επιτροπή της Βουλής η ΝΔ επιφυλάχθηκε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πειραιώς –σε μια κίνηση τακτικής που φανερώνει ότι ζυγίζει και τις «ιερές» αντιδράσεις –προσανατολίζεται να κατεβάσει δική της πρόταση για το νομοσχέδιο με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα δίνεται η αναγνώριση φύλου. Το πιθανότερο είναι η πρότασή της να μη γίνει δεκτή από την κυβέρνηση, εξέλιξη που επικοινωνιακά θα διευκόλυνε τη ΝΔ.