Σε σημείο βρασμού έχει φτάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από τα απανωτά επεισόδια των τελευταίων ημερών, με πρωταγωνιστή στα περισσότερα εξ αυτών τον Πάνο Καμμένο. Τα ψέματα που είπε ο υπουργός Αμυνας από το βήμα της Βουλής για τη διαμονή του στο Λονδίνο, σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Παραπολιτικών», μοιάζουν με σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ιδιαίτερα μετά τις αναταράξεις εντός του Κοινοβουλίου με το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου και την «Τουρκική Ενωση Ξάνθης».

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε εξαρχής ενόχληση για τη φύση της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, η οποία φούντωσε με τους χειρισμούς του Πάνου Καμμένου σε αρκετά ζητήματα. Βουλευτές και στελέχη κάνουν λόγο πλέον ανοιχτά ακόμη και για μια «παρά φύση» συνεργασία, με σημαντικές ιδεολογικές αποκλίσεις, αλλά τα πρόσφατα περιστατικά αποτελούν θρυαλλίδα, με αποκορύφωμα το ψέμα του υπουργού Αμυνας για το ταξίδι του στη βρετανική πρωτεύουσα.

ΟΙ 53+. Ιδιαίτερα ενοχλημένη φέρεται η ομάδα των 53+, ενώ και ο Κώστας Χρυσόγονος παραδέχεται πως η υπόθεση Καμμένου αποτέλεσε αφορμή για να ανοίξει την πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη που κινούνται στον χώρο των 53+ ή έχουν επαφές με αυτόν, όπως η Τασία Χριστοδουλοπούλου, η Αννέτα Καββαδία και ο Νίκος Φίλης, εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικά για τη διαχείριση της υπόθεσης Καμμένου από το Μαξίμου, αναφέροντας ότι «είναι επιβεβλημένο να υπάρξουν σαφείς εξηγήσεις» για το ζήτημα που έχει ανακύψει. Προσεχώς, μάλιστα, δεν αποκλείονται και δημόσιες παρεμβάσεις που θα στοχεύουν ευθέως τον υπουργό Αμυνας.

Το γενικότερο κλίμα αποτυπώνει με… κομψό τρόπο η δήλωση του Προέδρου της Βουλής στο «Βήμα της Κυριακής». «Δεν είμαστε της ίδιας μήτρας και διαδρομής με τους Ανεξάρτητους Ελληνες» είπε ο Νίκος Βούτσης, φροντίζοντας πάντως να προσθέσει πως «θα πάμε μέχρι τέλους με τον κ. Καμμένο». «Δεν ερχόμαστε από την ίδια μήτρα και δεν είναι δυνατόν να ερχόμαστε από την ίδια μήτρα, πρέπει να προσέχουμε τις ιδεολογικές αποστάσεις που υπάρχουν και φαίνονται καθημερινά» σχολίασε από την πλευρά του (Σκάι) ο Δημήτρης Καμμένος.

«ΔΑΚΡΥΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ. Εκτός του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ, το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά φορτισμένο και από την υπόθεση του Ελληνικού, καθώς αρκετά στελέχη τάσσονται στο πλευρό του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και δεν συμμερίζονται την εκτίμηση του Μαξίμου για κωλυσιεργία στην επένδυση ούτε επικροτούν την απόφασή του για παράκαμψη του ΚΑΣ. Κι όλα αυτά, παρά τα «γκάζια» του Πρωθυπουργού στην έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Πέμπτη και την ομόφωνη, όπως ειπώθηκε, απόφαση του κομματικού οργάνου για προώθηση της επένδυσης.

«Δεν το θέλουμε, υποχρεωθήκαμε να το υλοποιήσουμε και θα το υλοποιήσουμε, τι θα κάνουμε;» δήλωσε χαρακτηριστικά (Real FM) ο Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των 53+, που επίσης εκφράζει ζωηρές επιφυλάξεις για την επένδυση, έχοντας ενημερωθεί για τις εξελίξεις σε ανύποπτο χρόνο από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Είναι ενδεικτικό ότι στην ιστοσελίδα commonality.gr, η οποία απηχεί τις απόψεις των 53+, αναδημοσιεύτηκε χθες άρθρο του Ορέστη Αθανασίου στην εφημερίδα «Εποχή», όπου μεταξύ άλλων αναφέρει πως «έχουμε πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους να είμαστε ενάντια σε φαραωνικού τύπου σχέδια, όπως αυτό στο Ελληνικό» και ότι «η μάχη που δίνεται αυτή τη στιγμή στο ΚΑΣ είναι μια κατεξοχήν πολιτική μάχη, που δεν μπορούμε να την αφήσουμε να τη δώσουν μόνοι τους οι αρχαιολόγοι. Το επίδικο στο ΚΑΣ θα έπρεπε να είναι αυτονόητο εξαρχής για την κυβέρνηση».