Να υπερψηφιστεί ή να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου; Η ΝΔ δεν έχει ακόμη καταλήξει. Μάλιστα η συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος την περασμένη Τετάρτη θύμισε λίγο… ΑΝΕΛ. Εγινε εκτενής συζήτηση για το νομοσχέδιο και διατυπώθηκαν διαφορετικές και εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Υπήρχαν τομεάρχες –ανάμεσά τους ο Μάκης Βορίδης και ο Αδωνις Γεωργιάδης –που υποστήριξαν ότι είναι αντίθετοι με το νομοσχέδιο και δεν μπορούν να το ψηφίσουν με τη μορφή που το φέρνει η κυβέρνηση. Αλλοι, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, τάχθηκαν υπέρ της θετικής ψήφου από τη ΝΔ. Ομως στην ίδια συνεδρίαση υπήρξαν και πιο συμβιβαστικές φωνές: πρότειναν η ΝΔ να δείξει ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί σε έναν νόμο υπερβολές και ακρότητες και έτσι να κατεβάσει τις δικές της βελτιωτικές προτάσεις. Και εάν γίνουν δεκτές τότε το νομοσχέδιο να υπερψηφιστεί.

Το ουσιαστικότερο ζήτημα είναι ότι το θέμα της ταυτότητας φύλου φανερώνει εκ νέου τη σύγκρουση του συντηρητικού και του προοδευτικού μπλοκ στο γαλάζιο στερέωμα, αλλά και την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκεράσει τις διχογνωμίες και να δώσει στο κόμμα ευρωπαϊκή νοοτροπία και εικόνα ανανέωσης. Αλλωστε, τον περασμένο Ιούλιο ο πρόεδρος της ΝΔ με τους τομεάρχες Δικαιοσύνης Νίκο Παναγιωτόπουλο και Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε συναντηθεί με εκπροσώπους της λεσβιακής, ομοφυλοφιλικής, αμφισεξουαλικής, τρανς κοινότητας, στέλνοντας το μήνυμα ότι σέβεται τα δικαιώματα όλων και πως αυτές οι ομάδες δεν πρέπει να είναι στο περιθώριο. Και τότε είχαν υπάρξει αντιδράσεις από την υπερσυντηρητική πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πράγμα που δείχνει ότι η ισορροπία του Κυριάκου Μητσοτάκη ανάμεσα στην «παλαιά» και στη «νέα» ΝΔ –που ο ίδιος επιθυμεί να δημιουργήσει –δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση της νέας ταυτότητας που επιδιώκει να δώσει στο κόμμα εντάσσεται το συνέδριο της ΝΔ και οι καινοτόμες προσυνεδριακές διαδικασίες που ήδη ανακοινώθηκαν. Ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα επτά προσυνέδρια που θα πραγματοποιηθούν και στα οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν επιστήμονες και ειδικοί και εκτός του κομματικού σωλήνα. «Το συνέδριο δεν το κάνουμε επειδή είναι απλά μία καταστατική μας υποχρέωση. Το κάνουμε για να αποδείξουμε ότι ανοίγουμε για άλλη μία φορά τις πόρτες του κόμματος σε νέους ανθρώπους και νέες ιδέες. Για να αποδείξουμε ότι διαθέτουμε και σχέδιο αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό για να το υλοποιήσει» επισήμανε. Πρόκειται για αναφορά που οι περισσότεροι στη ΝΔ την ερμήνευσαν και ως προαναγγελία ενός ριζικού ανασχηματισμού στο γαλάζιο οργανόγραμμα.

Απώτερος στόχος του προέδρου της ΝΔ –όπως προεξοφλείται –είναι οι πρωτοποριακές προσυνεδριακές εκδηλώσεις που θα έχουν και αρκετά φρέσκα πρόσωπα αλλά και το συνέδριο που θα ακολουθήσει (16-17 Δεκεμβρίου) να αποτελέσουν ένα ακόμη εργαλείο για τη ριζική ανανέωση νοοτροπίας και προσώπων που επιθυμεί μέσα στο κόμμα. Μάλιστα, στην πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως η πολιτική ανανέωση του κόμματος που ο ίδιος έχει ξεκινήσει δεν είναι εύκολη και πως θα ήθελε ενδεχομένως να είχε προχωρήσει «ακόμα πιο τολμηρά στην ανανέωση των προσώπων», προαναγγέλλοντας ότι θα βλέπουμε ολοένα και περισσότερα νέα πρόσωπα. Υπ’ αυτά τα δεδομένα δεν αποκλείεται μετά το συνέδριο να συνεχίσει την ανανέωση προχωρώντας σε αλλαγές σε θέσεις-κλειδιά ή δίνοντας αρμοδιότητες σε νέα πρόσωπα.

Νέα πρόσωπα

στην Πειραιώς

Ηδη οι αλλαγές νοοτροπίας, προσώπων και ιδεών που σχεδιάζει ο αρχηγός της ΝΔ έχουν αρχίσει να παίρνουν σάρκα και οστά. Για παράδειγμα στην Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να συμμετάσχουν αρκετά νέα στελέχη –όχι μόνο ηλικιακά –που φαίνεται ότι τα εμπιστεύεται για τις ικανότητες και τις απόψεις τους. Πρόκειται για επιστήμονες και ανθρώπους της αγοράς στους οποίους είχαν ανατεθεί αρμοδιότητες αλλά ως φαίνεται τώρα τους δίνεται και άλλος ζωτικός χώρος στο κομματικό πεδίο.

Ανάμεσά τους είναι ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ, καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης και Λήψης Αποφάσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Χρήστος Ταραντίλης και ο γραμματέας Προγράμματος Γεώργιος Στεργίου, ένα νέο στέλεχος με εμπειρία από τον χώρο της αγοράς και των επιχειρήσεων. Επίσης, στην ομάδα της Οργανωτικής Επιτροπής είναι και οι πολύ στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, ο διευθυντής του γραφείου ΤύπουΜακάριος Λαζαρίδης, η αναπληρώτρια διευθύντρια Κύρα Κάπη –για πολλά χρόνια στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη και με ειδίκευση στα social media –καθώς και οι νεαροί αναπληρωτές εκπρόσωποι Τύπου Κωνσταντίνος Κυρανάκης και Σοφία Ζαχαράκη.

Αυτά σε ό,τι αφορά τα νέα πρόσωπα στα οργανωτικά του συνεδρίου. Στις καινούργιες και πιο φρέσκες παρουσίες στη ΝΔ περιλαμβάνεται ακόμη ο 36χρονος αναπληρωτής γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας Νίκος Ρωμανός με σπουδές ψυχολογίας και αρθρογραφία στον Τύπο, ο οποίος τελευταία εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στα τηλεοπτικά πάνελ. Παρουσία στα μέσα ενημέρωσης έχει το τελευταίο διάστημα απέναντι στους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων και ο 33χρονος νομικός, αναπληρωτής γραμματέας Επιστημονικών Φορέων του κόμματος Γιώργος Κώτσηρας.

Καινοτομίες και

στα προσυνέδρια

Η πρόθεση του ηγετικού επιτελείου της ΝΔ να δώσει βάρος στην προσπάθεια ανανέωσης του κόμματος είναι εμφανής και από τις προσυνεδριακές διαδικασίες. Ενα από τα σημαντικά στοιχεία καινοτομίας στα προσυνέδρια που θα διεξαχθούν –όπως επισημαίνεται από την Πειραιώς –είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα εκφωνεί τη γνωστή κλασική ομιλία αρχηγών κομμάτων από το βήμα. Αντίθετα θα συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση με το κοινό απαντώντας σε ερωτήσεις.

Πρωτοποριακό για τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις –που ξεκινούν από τη Νίκαια στις 8 Οκτωβρίου –είναι ακόμη ότι στη σύνθεση του πάνελ κάθε θεματικής ενότητας δεν θα συμμετέχουν μόνοι οι αρμόδιοι τομεάρχες ή τα στελέχη από τις γραμματείες του κόμματος. Θα υπάρχουν δηλαδή και ομιλητές από τους χώρους της αγοράς, της επιστήμης, της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας των πολιτών.

Βασικό ρόλο τόσο στον προσυνεδριακό διάλογο όσο και στο συνέδριο θα έχουν και τα νέα μέσα τεχνολογίας. Στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι και με αυτήν την πρακτική να αποδείξει ότι είναι κοντά στις εξελίξεις και στη νέα γενιά. Ετσι, θα υπάρχει πλήρης αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος κάθε προσυνεδρίου. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των προσυνεδρίων θα υπάρχει η δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης μέσω live streaming. Επιπλέον, ερωτήσεις στα προσυνέδρια θα μπορούν να θέτουν όχι μόνο όσοι είναι παρόντες αλλά και το ευρύτερο κοινό με τη βοήθεια του twitter και άλλων ηλεκτρονικών μέσων.

Επαφή με

την κοινωνία

Βασική στόχευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να καταδειχθεί στους πολίτες ότι και με το συνέδριο η ΝΔ αφουγκράζεται την κοινωνία και ασχολείται με τα προβλήματά της. Οι θεματικές που επελέγησαν για τα προσυνέδρια αφορούν σημαντικά θέματα καθημερινότητας προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι το κόμμα όχι μόνο δεν είναι ξεκομμένο από την κοινωνία αλλά και στις κομματικές του διαδικασίες ασχολείται ακριβώς με αυτήν. Είναι ενδεικτικό ότι το 1ο προσυνέδριο στη Νίκαια θα αφορά τους εργαζόμενους και τους ανέργους και θα παρουσιαστούν οι προτάσεις της ΝΔ για τον ιδιωτικό τομέα, τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το δεύτερο προσυνέδριο (Πάτρα) θα ασχοληθεί με τους νέους και πρόκειται να παρουσιαστούν οι πολιτικές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να γίνει η Ελλάδα ξανά ελκυστική στη νεολαία και να σταματήσει το «brain drain».

Ακόμη, στις προσυνεδριακές διαδικασίες οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα και την επανεκκίνηση της οικονομίας, με την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής. Ξεχωριστή θεματική θα αποτελέσει η προστασία των αδυνάμων, εκείνων που χρειάζονται στήριξη και αλληλεγγύη.

Σημειώνεται δε ότι οι προσυνεδριακές εκδηλώσεις θα γίνουν –εκτός από την Αττική –και σε πέντε πόλεις της περιφέρειας προκειμένου η ΝΔ να ακούσει τις απόψεις πολλών τοπικών κοινωνιών.

Μάλιστα, ο σχεδιασμός που έχει γίνει από την Πειραιώς με στόχο να δοθεί βάρος στην κοινωνία προβλέπει και μία ακόμη καινοτοτομία που αφορά το κοινό των θεματικών προσυνεδρίων. Θα διαφέρουν από τα συνήθη κομματικά συνέδρια. Θα είναι ανοιχτά όχι μόνο στα στελέχη αλλά και σε πολίτες που δεν ανήκουν σε κόμματα, οι οποίοι με την εμπειρία και την κατάρτισή τους επιθυμούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση του προγράμματος της ΝΔ.